Šport > Košarka
20 ogledov

Eurobasket še naprej vsaki dve leti

Olafur Rafnsson predsednik Fiba Europe Igor Kovačič
Evropska košarkarska organizacija Fiba Europe je na zasedanju v Ljubljani, ki je potekalo pred žrebom skupin za eurobasket 2013, sprejela nekaj pomembnih sklepov. Tako je zavrnila predlog Mednarodne košarkarske zveze, da bi bila celinska prvenstva na vsake štiri leta, ter predstavila nov sistem kvalifikacij za evropska prvenstva za ženske.

Fiba Europe se strinja, da se tekme reprezentanc uvrstijo med klubsko sezono, nikakor pa ni pristala na predlog Fiba World, da bi po letu 2017 evropska prvenstva potekala na štiri leta.

Kvalifikacije za žensko EP 2015, ki bo na Madžarskem in v Romuniji, bodo potekale v dveh delih. Že poleti 2013 se bodo vse reprezentance, ki si niso uspele izboriti mesta na prvenstvu stare celine v Franciji, podale v prve kvalifikacije. Te bodo potekale na različnih lokacijah, najboljša reprezentanca vsakega turnirja bo napredovala v končnico omenjenih kvalifikacij in se tam pomerila z ostalimi tremi ekipami po dvokrožnem sistemu s tekmami doma in v gosteh. Na ženski eurobasket 2015 bo potovala le zmagovalna ekipa celotnih kvalifikacij. Ostale reprezentance se bodo priključile drugemu ciklu kvalifikacij, ki bo potekal leta 2014.

"Na Košarkarski zvezi Slovenije smo se odločili, da se kljub spremenjenemu sistemu tekmovanja, prijavimo v ženske kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu 2015. Med predlogi za sistem kvalifikacij smo, raje kot dvokrožni sistem s tekmama doma in v gosteh, podprli turnirski sistem. Temu se bomo prilagodili po najboljših močeh. Zaradi vseh projektov in bližajočega se evropskega prvenstva za moške v letu 2013 se enostavno ne upamo odločiti še za gostiteljstvo enega od turnirjev, saj bi v tem primeru preveč trpelo ostalo delo. To pa ne zmanjšuje naših ambicij. V kvalifikacijah želimo presenetiti in si izboriti mesto na premiernem eurobasketu za naša dekleta. Zelo sem vesel tudi dejstva, da so košarkarice, tudi tiste štiri, ki so se v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu poškodovale, po pogovorih pokazale velik interes, da se znova odzovejo reprezentančnemu vpoklicu. Poseben primer je tu le Nika Barič, ki bo v letu 2013 verjetno stala pred največjim izzivom na svoji košarkarski poti, preizkusom prve Slovenke v ameriški profesionalni ligi WNBA. Niko bomo, če se bo odločila poizkusiti srečo tudi onkraj luže, povsem razumeli in jo podprli pri njeni odločitvi," pravi direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo.

Fiba Europe je na zasedanju potrdila devet od dvanajstih gostiteljev evropskih prvenstev za mlajše kategorije. Kadeti (U16) bodo v diviziji B nastopali v Sarajevu (BIH, 8. - 18. avgust 2013), mladinci v diviziji A v Rigi in Liepaji (Latvija, 18. - 28. julij 2013), prav tako pa se bodo med elito poizkusili mlajši člani (U20). Po Kranjski Gori, Domžalah in Ljubljani bo prvenstvo fantov do 20 let gostil Talin (Estonija, 9. - 21. julij 2013).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.