Šport > Košarka
5 ogledov

Fiba ne priznava več lige Aba

Dvorana v Stožicah je po Avanzovih besedah prepričala komisijo Fiba Europe. (Fot Žurnal24 main
Izvršni odbor (IO) Evropske košarkarske zveze Fiba Europe je na svoji seji sklenil, da ne priznava več lige Aba, ki poteka na področjih nekdanje Jugoslavije, so zapisali na uradni strani zveze. Njen IO se bo spet sestal 14. maja in preveril, kaj je storilo 14 zvez, ki jih je Fiba Europe sredi aprila suspendirala.

Na naslov Košarkarske zveze Slovenije je 15. aprila prišel dopis, v katerem Evropska košarkarska zveza Sloveniji prepoveduje nastope na tekmovanjih pod okriljem Fiba Europe, med drugim tudi na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017, oziroma v letošnjih kvalifikacijah za to tekmovanje.

Podoben ukrep je izrekla tudi proti ostalim zvezam s področja nekdanje Jugoslavije. Tej odločitvi naj bi botrovala njihova podpora regionalni ligi Aba. Identične skrbi imajo tako še v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, BiH, Španiji, Grčiji, Italiji, Izraelu, Turčiji, Litvi, Rusiji in na Poljskem.

KZS zamenjala stališče

V ozadju je spor o elitnem tekmovanju v klubski košarki, kjer Fiba Europe vnovič želi prirejati najmočnejše tekmovanje na stari celini in od naslednje sezone naprej želi organizirati ligo prvakov Fiba, številne zveze pa ostajajo zveste zdajšnji Evroligi.

Košarkarska zveza Slovenije je po pogovoru s Fiba Europe zaostrila svoja stališča in se konec aprila odkrito postavila na stran Fiba Europe. KZS ne podpira več lige Aba, kaznovala pa bo tudi klube, ki bodo v prihodnji sezoni nastopali v tekmovanjih, ki niso priznana s strani Fiba Europe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.