Šport > Košarka
301 ogledov

Slovenke naletele na previsoko oviro

slovenska ženska košarkarska reprezentanca KZS
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je kvalifikacije za EP 2019 končala s porazom.

Košarkarice Slovenije, ki si je že v prejšnjem krogu zagotovila mesto na evropskem prvenstvu 2019, je v zadnjem nastopu v kvalifikacijah doživela prvi poraz. Na severu Francije je morala priznati premoč evropskim podprvakinjam, ki so visoko zmagale (88:44).

slovenska ženska košarkarska reprezentanca Uspeh Šport Slovenke potujejo na Eurobasket!

Tekmo s Francijo bodo skušale Slovenke čim prej pozabiti. Domačinke, ki so bile srebrne na zadnjih treh evropskih prvenstvih ter na olimpijskih igrah v Londonu 2012, so bile izjemno motivirane in so se želele na vsak način oddolžiti za nepričakovan poraz, ki so ga lani doživele v Celju. To jih je uspelo, zmago in prvo mesto v skupini pa so si praktično zagotovile že v uvodnih minutah.

Očitna je bila razlika v višini, ki so jo gostiteljice sprida izkoristile, kakor tudi v ostalih košarkarskih elementih. Francija je dobila skok s 54:29, zadela je enajst trojk, imela 24 podaj, med strelke se je vpisalo enajst igralk, pet od teh pa je imelo dvomestno število točk. Pri Sloveniji je to uspelo le Zali Friškovec (trojke 3:4, 12 točk).

"Očitno so bile igralke preveč 'prazne' po sredini tekmi na Finskem in uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Proti vrhunski zasedbi Francije smo sicer poskusili nekaj napraviti, a nič se nam ni izšlo po naših željah. Vseeno moram dekletom še enkrat čestitati za izjemno delo v kvalifikacijah. Dobile so pet tekem in se zasluženo uvrstile na EP, kamor potujemo z željo, da tam pokažemo našo igro, se pravi čvrsto, agresivno obrambo, ki nam omogoča lahke koše. Tega danes nismo pokazali in upam, da je bila ta tekma dobro šola za prihodnost."
Damir Grgić, selektor Slovenije

Teja Oblak Poteza Šport Tudi sestra Jana Oblaka postala hit na spletu

Varovanke selektorja Damirja Grgića, ki so kvalifikacije končale z izkupičkom 5-1, bodo od 27. junija do 7. julija drugič zapored udeleženke zaključnega turnirja najboljših šestnajstih evropskih reprezentanc, ki bo potekal v Srbiji in Latviji.

Slovenke bodo tekmice na evropskem prvenstvu dobile 12. decembra na žrebu v Beogradu. V katerem bobnu bodo, bo znano v prihodnjih dneh, ko bo Fiba objavila lestvico držav, ki se oblikuje na podlagi večletnih rezultatov. Glede na to, da je Slovenija šele lani na Eurobasketu v Pragi nastopila na prvem velikem tekmovanju in da s temi prvimi točkami zaseda 63. mesto na svetu oziroma 23. med evropskimi reprezentancami, si kaj več od tretjega kakovostnega bobna, verjetno ne more obetati.

Evropsko prvenstvo bo potekalo v Beogradu, Nišu, Zrenjaninu in Rigi, zaključni boji pa bodo v prestolnici Srbije. Poleg Slovenije ter obeh gostiteljic Srbije in Latvije bodo na prvenstvu nastopile še Turčija, Rusija, Španija, Češka, Francija, Belorusija, Črna gora, Velika Britanija, Belgija, Madžarska, Italija, Ukrajina in Švedska.

Poleg dvanajstih igralk, ki jih je imel selektor Grgić na razpolago v zadnjem ciklusu - Teja Oblak, Zala Friškovec, Annamaria Prezelj, Maruša Seničar, Nika Barič, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Eva Lisec, Larisa Ocvirk, Aleksandra Krošelj, Lea Debeljak, Shante Marie Evans, so v kvalifikacijah sodelovale še Rebeka Abramovič, Tina Trebec, Tina Cvijanovič in Althea Gwashavanhu.

Po statistiki je bila prva strelka in skakalka Slovenije v teh kvalifikacijah Eva Lisec s povprečjem dobrih 15 točk in 9 skokov, druga v obeh elementih je Shante Evans (13 točk, 7 skokov), najboljši podajalki pa sta Teja Oblak (6 podaj, 12 točk) in Nika Barič (5 podaje, 11 točk).

Kvalifikacije za EP 2019 (skupina E), 6. kolo:

Francija - Slovenija 88:44 (31:9, 16:9, 24:15, 17:11)
Miyem 17, Hartley 16; Friškovec 12.

Romunija - Finska 71:60 (21:25, 7:9, 14:13, 29:13)

LESTVICA:
1. Francija 11
2. Slovenija 11
3. Romunija 8
4. Finska 6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.