Šport > Košarka
1141 ogledov

Furiji uspelo maščevanje proti Sloveniji

Finale Eurobasket Epa
Slovenski košarkarji so v kvalifikacijah za SP gostovali v Španiji in izgubili z izidom 84:92.

Slovenija je na poti do zlatega odličja na evropskem prvenstvu v polfinalu pometla s Španijo, s furijo, ki je na EuroBasketu nato osvojila bron, pa se je znašla tudi v isti skupini kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Obe reprezentanci sta pot na Kitajsko sicer začeli z zmago, Slovenci so premagali Beloruse, Španci pa v gosteh Črnogorce.

Španija na začetku kvalifikacij sicer igra s popolnoma spremenjenim moštvom glede na EP, saj spor med Fibo in Evroligo ter spremenjen format kvalifikacij onemogoča nastope NBA košarkarjev in članov evroligaških ekip. Španci, ki v Evroligi nastopa s petimi klubi, so proti Sloveniji tako zaigrali z nekaj veterani in z mlajšimi obetavnimi igralci.

Selektor Rado Trifunović je proti Španiji na parket poslal enako začetno peterko kot proti Belorusiji - Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Vlatko Čančar in Gašper Vidmar. Slednji je tekmo odprl z dvema košema, po dveh izgubljenih žogah Slovenije v napadu pa so gostitelji povedli z 9:4. Po trojki Quina Coloma (14:8) je Trifunović zahteval minuto odmora.

Ta je pomagala, Slovenija je zaigrala boljše v obrambi, v napadu pa domačini niso uspeli zaustaviti kapetana Vidmarja. Dobro minuto pred koncem prve četrtine je nato gostujoča ekipa znova povedla, Matic Rebec je poskrbel za 20:18. Prednost bi lahko še narastla, a je trojka Čančarja končala na obroču, nato pa so gostitelji izenačili rezultat. Da so evropski prvaki dobili prvih deset minut igre je z enim zadetim prostim metom poskrbel Miha Lapornik.

Slovenski košarkarji so imeli v drugi četrtini veliko težav z zapiranjem pod svojim obročem, Španci pa so s skoki v napadu prihajali do številnih priložnosti za koš. Ko so še nekoliko popravili met za tri točke, so si priigrali nekaj prednosti. A odličnemu Vidmarju se je nato pridružil Prepelič, zadel nekaj metov za tri točke, uspešno pa je prodiral tudi pod koš. V prvem polčasu je zbral 16 točk. Dve minuti in pol pred odhodom na glavni odmor je bil izid izenačen na 38:38. Sledilo je nekaj nezbranosi v slovenski igri, po izgubljeni žogi in hitrem protinapadu domačih pa je furija v zaključku prišla do svoje največje prednosti (44:38). Razliko bi lahko znižal Žiga Dimec, vendar je zgrešil oba prosta meta.

Španci so v ob polovici tekmi dobili prdvsem skok (22:15), v napadu pa so pobrali kar devet žog, Slovenci na drugi strani le tri. Pri Trifunovićevih izbrancih je izostal predvsem učinek s klopi, 'rezervisti' so dosegli le štiri točke - Rebec tri in Lapornik eno. Španska klop je zbrala 16 točk.

Tretja četrtina se je začela po slovenskih željah, po dveh trojkah Čančarja in eni Prepeliča je Slovenija celo povedla za točko. Čančar je v prvi polovici tretjega dela igre dosegel osem točk, Vidmar je bil skupno že pri 18 točkah, Prepelič pa še pri eni točki več. Furija je prednost ohranjala s prostimi meti, saj je sodniška trojka Slovencem hitro dosojala osebne napake. Sergi Vidal je po novem skoku Špancev v napadu zadel trojko za 67:61. Sledila je trojka Prepeliča (24 točk), Dimec pa je zadel en prosti met (67:65). Slovenska klop je bila vse bolj nervozna ob sodniških odločitvah, tehnično napako pa je dobil Trifunović. Dimec je nekajkrat zamudil v obrambi, po še enem izgubljenem skoku pa so domačini povedli s 73:65.

S trojko je prednost domačih v zadnji četrtini narastla na 11 točk, že po 13. ofenzivnem skoku furije pa se je na semaforju izpisal rezultat 78:65. Trifunović je vzel minuto odmora, ki pa ni prinesla spremembe. Slovenija je bila povsem razbita, razlika pa se je še naprej večala (82:65).  Po še eni slovenski minuti odmora je Vidmar prekinil niz Špancev, ti so dosegli delni izid 15:0, Prepelič je zadel met za tri točke, po podaji slednjega pa je prvi znova zadel (82:72). Vidal je zadel svojo peto trojko, odgovoril je Čančar.

Slovenija je priključek iskala s (pre)hitrimi meti za tri točke, ki pa niso bili netančni, prednost Španije pa se ni spuščala pod deset točk. Vidal je zadel še šesto trojko in dvoboj je bil dobro minuto pred zadnjim piskom sirene odločen (92:79). To je bil prvi poraz Slovenije po septembru 2015. Niz se je ustavil na 17. tekmi.

Pri Sloveniji je Prepelič dosegel 27 točk, Vidmar 24, Čančar pa 19. Trojica je tako zbrala 70 od 84 slovenskih točk. Prvi strelec Španije, ki je dobila skok z 39:29 (13:6 v napadu), je bil Colom (25). 

Kvalifikacije SP:

Španija : Slovenija    92:84 (20:21, 44:38, 73:65)
Colom 25, Vidal 21; Prepelič 27 (6 podaj), Vidmar 24 (7 skokov), Čančar 19, Rebec in Blažič 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.