Šport > Košarka
35 ogledov

''Glavni cilj je uvrstitev na SP 2014''

Bozidar Maljkovic, Roman Volcic Žurnal24 main
Cilj slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvo 2013, ki bo od 4. do 22. septembra v Sloveniji, je uvrstitev na svetovno prvenstvo 2014 v Španijo, želja pa ostaja medalja. Seznam šestnajstih reprezentantov bo selektor Božidar Maljković sporočil v začetku julija.

"Beno Udrih in Erazem Lorbek sta dala obljubo, da bosta nastopila na eurobasketu 2013, in glede na to, da sta to večkrat ponovila, jima moramo verjeti in zaupati. Seveda pa se zavedamo njunih težav. Erazem Lorbek ima za seboj dolgo in naporno sezono in dokler je ne bo konec, ne bomo vedeli, v kakšnem stanju je. Vemo, da bo nato odšel na artroskopijo kolena, ki zahteva mesec mirovanja, tako da za začetek priprav verjetno ne bo dosegljiv. Bolj realno je, da damo njemu in še nekaterim igralcem, ki potrebujejo počitek, nekaj dni oddiha in da se reprezentanci pridružijo malce kasneje. Pri Udrihu gre za novo pogodbo, ki jo lahko podpiše šele po 1. juliju. Želimo si, da bi Slovenijo na eurobasketu zastopali vsi najboljši igralci," je v uvodu pogovora za Slovensko tiskovno agencijo dejal prvi mož Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

Sestava ekipe skrbno načrtovana in premišljena

Nato je spregovoril tudi o drugih aktualnih temah v zvezi z največjim športnim dogodkom v zgodovini samostojne Slovenije: "Selektor Božidar Maljković bo ožji spisek reprezentantov objavil v prvem tednu julija, na njem pa bo 16 košarkarjev, ki bodo priprave začeli 19. julija. Kljub temu, da nekateri mislijo, da smo pozni, se s tem ne bi strinjal, saj je časa še vedno dovolj, odločitev o sestavi ekipe za tako pomembno prvenstvo pa mora biti skrbno načrtovana in premišljena. Za tak termin smo se odločili skupaj s trenerskim štabom, med drugim tudi zaradi poznega zaključka nekaterih državnih prvenstev in podrobnejše analize vseh košarkarjev na širšem seznamu. Med 16 reprezentanti, ki bodo začeli priprave, bo tudi nekaj mladih, obetavnih imen, saj želimo nadaljevati proces priprave reprezentance za prihodnost, ki smo ga začeli pred leti."

Cilj je uvrstitev na največja tekmovanja

Bozidar Maljkovic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik je v pogovoru določil cilj reprezentance na EP: "Osnovni cilj slovenske reprezentance je uvrstitev na svetovno prvenstvo 2014 v Španiji in s tem na eurobasket 2015, s čimer bi naša reprezentanca nadaljevala kontinuiteto uvrščanja na največja tekmovanja. Naša izbrana vrsta, ki bi si to izborila z najmanj šestim mestom, oziroma sedmim, če bodo med prvimi šestimi tudi Španci, je edina državna selekcija, ki se je doslej uvrstila na vsa evropska prvenstva, SP 2014 pa bi bilo zanjo že tretje zapored. Seveda pa mora vsak športnik strmeti k najvišjim ciljem, zato medalja ostaja naša želja."

Dvorani v Kopru in Celju nared

V času priprav na eurobasket 2013 je bilo veliko govora tudi o dvoranah. S prvotnega načrta sta izpadla Ptuj in Novo mesto, Maribor resno sploh ni bil v igri, zato bodo predtekmovanja gostile Jesenice, Koper, Celje in dvorana Tivoli v Ljubljani.

"Dvorani v Kopru in Celju sta nared, Podmežakla na Jesenicah je tudi bolj ali manj pripravljena, saj so se priprave na obnovo začele že pred začetkom priprav na eurobasket, največje vprašanje pa je bil Tivoli. Glede na to, da velike prenove, ki je bila predvidena, ni bilo moč izpeljati v tako kratkem času, je na vrsto prišel plan B, ki zajema v glavnem le lepotne popravke. Posodobili bomo ozvočenje, semafor v dvorani ter slačilnice. Kar se tiče Stožic, sem prepričan, da bodo obiskovalci zadovoljni, čeprav okolica dvorane še ne bo dokončana. Ko bodo okoli nje postavljeni šotori in stojnice, ko jo bodo preplavili navijači z vseh koncev Evrope in ko bodo v njej potekale vrhunske košarkarske predstave, verjetno nihče ne bo opazil, da del okolice še ni dokončan," je dejal Volčič.

Vstopnic za finale le še za vzorec

S prodajo vstopnic so na KZS za zdaj zadovoljni, še bolj pa bodo zagotovo po 1. juliju, ko bodo šle v prodajo tudi vstopnice za prvi del. Za zadnji dan prvenstva, torej finale in tekmo za 3. mesto, je vstopnic le še za vzorec. Nekaj več jih je v prodaji še za zaključne boje, pravi naval na prodajalne Eventima in Petrola pa na KZS pričakujejo 1. julija, ko bo moč kupiti vstopnice za prvih pet tekem Slovenije. So pa v prodaji že vstopnice za pripravljalne tekme; varovanci Maljkovića bodo konec julija in avgusta kar deset tekem odigrali v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.