Šport > Košarka
7 ogledov

Helios presenetil Krko

(Union Olimpija : Zadar) Sašo Filipovski ABA
V finalu slovenskega košarkarskega pokala se bosta v celjski dvorani Golovec pomerila Union Olimpija, ki je ugnala šentjurski Tajfun, in domžalski Helios, ki je presenetljivo premagal novomeško Krko z dobro igro v zadnji četrtini.

Košarkarji Uniona Olimpije so prvi finalisti zaključnega turnirja pokala Spar v celjski dvorani Golovec. V zanimivem in napetem polfinalu so premagali Tajfun iz Šentjurja z 82:76 in se bodo v nedeljo ob 17.15 pomerili s Heliosom.

Ljubljančani so pravi specialisti za slovensko pokalno tekmovanje, saj imajo v klubskih vitrinah že osemnajst lovorik, v dvaindvajsetih nastopih na zaključnih turnirjih pa so se kar enaindvajsetkrat uvrstili v finale. Izpustili so le tistega leta 1996, ko je do naslova prišla Kovinotehna Savinjska PolzelaA pot do tokratnega finala za zmaje ni bila prav nič lahka. Na drugi strani so imeli motiviranega in neobremenjenega tekmeca iz Šentjurja, ki se je zgledno boril vseh štirideset minut in bil skoraj do konca v igri za presenečenje. Na koncu so tehtnico na stran Uniona Olimpije prevesile izkušnje ter dobra učinkovitost v ključnih trenutkih.

Ljubljančani so že v uvodu tekme prišli do občutne prednosti (16:3), ki je do konca niso več izpustili iz rok. Tajfun se je sicer nekajkrat nevarno približal, najbližje v 30. minuti, ko je bila razlika le točko, toda Union Olimpija je pravočasno odgovorila in pričakovano prišla do zmage. Pri zmagovalcih je imelo pet igralcev dvomestno število točk Dino Murić (19, 8 skokov), Jaka Blažič (16, 5 podaj), Jasmin Perković (14), Klemen Prepelič (13) in Sasu Salin (12, trojke 4:6), pri Tajfunu pa je največ točk zbral Mladen Primorac (21, 17 v prvem polčasu).

Helios je imel recept za Smodiša in druščino

Trenerji in igralci velikokrat poudarjajo, da je pokalno tekmovanje specifično in da so presenečenja bolj pogosta kot sicer. V prvem polfinalu Tajfun ni bil daleč od senzacije, v drugem pa je Helios presenetil. Z borbeno, neobremenjeno igro je Krko prisilil v tesno končnico, ki so jo Novomeščani znova odigrali zelo slabo, ter se drugič v treh letih in četrtič skupno uvrstili v finale slovenskega pokala. Za Krko, ki je osvojila zadnje tri naslove državnega prvaka, tako pokalno tekmovanje ostaja zakleto, saj bo morala na svojo prvo lovoriko počakati še vsaj eno leto.

matjaž smodiš | Avtor: EPA EPA
Drugi polfinale je bil vrhunec zaključnega turnirja pokala Spar v Celju. Krka je vodila večji del srečanja, a ker se ni uspela odlepiti na večjo razliko od nekaj košev, je odločitev o zmagovalcu padla v zadnjih minutah. Medtem ko so Novomeščani po neumnosti zapravili nekaj napadov in zgrešili par lahkih košev, je Helios na drugi strani zadel tudi iz nemogočih položajev in v 38. minuti ujel priključek (66:66).

Junak zmage Heliosa je Gezim Morina, ki je 23 sekund pred koncem zadel trojko za 69:66, nato pa po zgrešenem poskusu Domna Lorbka za izenačenje še dva prosta meta za končni izid in veliko slavje Domžalčanov. Helios, ki ga je odlično vodil mladi Matic Rebec (12 točk), 14 točk pa je dosegel Aleksandar Ponjević, je tako v zadnjih štirih minutah in 45 sekundah naredil delni izid 11:0.

Polfinale pokala Spar:

Union Olimpija : Tajfun Šentjur 82:76 (25:13, 19:22, 21:24, 17:17)
Murić 19, Blažič 16, Perković 14, Prepelič 13, Salin 12; Primorac 21, Držić 13, Venezia in Pelc po 12.

Krka : Helios 66:71 (19:12, 21:26, 18:13, 8:20)
Lorbek 19, Lalić 15, Pavić 10, Lučić 9 ... Smodiš 2; Morina 15, Ponjavić 14, Rebec 12.

Finale, nedelja ob 17.15
Union Olimpija - Helios

Komentarjev 1
  • vico 23:03 10.februar 2013.

    domalcani so pokazal srce ni kej...