Šport > Košarka
9 ogledov

Jackson bi šel z motorjem okrog sveta

Žurnal24 main
Trener Los Angeles Lakersov, Phil Jackson, je pri 66 letih in s 13 šampionskimi prstani končal kariero v ligi NBA. Vrnitve sicer ne izključuje, a zdaj ima nove sanje: z motociklom bi rad prepotoval svet.
Kobe Bryant je krivdo
za prezgodnje slovo zvalil na utrujenost. In kako naprej? Preberite, koga jim priporočamo za okrepitev.

"Nimam namena, da bi se vrnil. Danes sem v to prepričan, da je konec. Kako pa bo čez šest mesecev … kdo ve?" si je za vrnitev pustil odprta vrata. Phil Jackson je v 70. letih dva šampionska prstana osvojil v vlogi igralca, kot trener Chicago Bullsov in Los Angeles Lakersov pa je v zadnjih 20 letih ligo NBA osvojil kar enajstkrat. Minulih nekaj sezon je bilo napornih (odigrali so 77 tekem končnice), a zelo lepih (dvakrat so postali prvaki), le konec je za čim prejšnjo pozabo. "Vsi vemo, da je bilo to neverjetno obdobje, a žal z obupnih koncem. Ekipa mora to sprejeti in iti pozitivno naprej. Vedo, da morajo najti kemijo, zgraditi moštvo znova in iti naprej v pravi smeri," po izpadu v polfinalu Zahoda z 0.4 proti Dallas Mavericksom svoji zdaj že nekdanji ekipi svetuje Jackson. "Brez košarke mi bo težko. Gotovo bodo trenutki, ko bom pogrešal tekme in Lakers. Zanimalo me bo, kako jim bo šlo."

In kaj bo Phil Jackson počel zdaj? "Kot fant sem rad bral o Robinsonu Crusoeju. Ko sem imel nazadnje prosto leto, sem šest tednov potoval ob Pacifiku. Žal fizično nisem bil najbolj sposoben za takšno avanturo. A takšne stvari, avanture, me še vedno mikajo. Ena mojih največjih želja je, da bi bil kot Johnny Rodgers, fant, ki je prepotoval svet, ob zahoda do vzhoda, od severa do juga in to na motorju. To me res zanima, takšnega izziva bi se red rad lotil."

Šest prstanov z Bulls in pet z Lakers, a Jackson zaslug noče prevzeti nase. "Zmaguje talent. Ko treniraš talente, ti ni težko. Sam sem treniral nekaj največjih talentov, ki so kdajkoli igrali košarko." S svojo življensko filozofijo in t. i. trikotnim napadom (neprestano gibanje igralcev, številne podaje in različne možnosti zaključevanja napada) je v začetku 90. let preporodil Chicago in jih okrog Michaela Jordana naredil za dinastijo 90. let.  Podobno taktiko je prilagodil v svojem prvem obdobju v Los Angelesu – na čelu z dominantnim centrom, Shaquilleom O'Nealom. "Ta sistem igre je vse preveč kompliciran, da bi ga košarkar osvojil kar čez noč," je Jackson zapisal leta 2004 v knjigi Last Season. "Jordan, pa je bil tako zelo izjemen, ni osvojil prstana, dokler s soigralci niso ugotovili, kako se igra v trikotniku. Prvenstvo osvaja ekipa in ne posameznik."

V zadnjem obdobju je igro Lakersov osnoval okrog Kobeja Bryanta, osvojil je še dva prstana, letos pa kot da bi ta sistem delno razpadel – v napadu je bilo vse preveč indivudualne igre. Ali naj Jezernike tudi po njegovem odhodu ostanejo pri trikotnem napadu? Jackson ne da neposrednega odgovora, očitno se zaveda, da vsi člani te generacije, tega niso zmožni. "Nekaj fantov je imelo s tem težave, le štirje ali pet košarkarjev jo je obvladalo. In to nas je na koncu stalo poraza proti Dallasu. V napadu nismo zaključevali, kot bi morali." Moralo bodo tudi igrati hitreje, še pove Jackson. Ko pa so ga na poslovilni novinarski konferenci vprašali, koga bi predlagal za svojega naslednika, ni dal odgovora, češ da to ne bi bilo pošteno.

Največkrat se sicer omenja ime njegovega dosedanjega pomočnika Briana Shawa. Po zadnjih informacijah je sicer najbolj vroč kandidat Rick Adelman, ki ne bo podaljšal pogodbe s Houston Rockets, spominja pa se tudi nekdanjega trenerja Los Angeles Clippersov, Mikea Dunlevyja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.