Šport > Košarka
1507 ogledov

Jordan: "Dovolj je. Besen sem!"

michael jordan Reševalni pas/Twitter
V ZDA potekajo vsesplošne demonstracije zaradi smrti temnopoltega Američana, ki je podlegel poškodbam po grobi policijski intervenciji.

Številni znani zvezdniki iz sveta športa so v teh dneh izrazili gnus in razočaranje nad policijskim nasiljem ter se javno zazveli za enakopravnost belih in temnopoltih prebivalcev tako v ZDA kot drugod po svetu.

Dolgemu seznamu se je pridružil tudi največji košarkar vseh časov Michael Jordan.

steve kerr Pozor, nazorno! Šport "To je umor! Kaj, za vraga, je narobe z ZDA?"

Jordan je v svojem zapisu ostro obsodil globoko zakoreninjen rasizem v ZDA ter podprl kolektivno akcijo temnopolte skupnosti.

"Užaloščen, prizadet in jezen sem. Čutim vašo bolečino, ogorčenje in jezo. Pridružujem se vsem, ki opozarjajo na rasizem in nasilje, kateremu so podvrženi temnopolti prebivalci te države. Dovolj imamo," je zapisal nekdanji zvezdnik NBA košarke.

luka dončić Ogorčeni Šport Tudi Dončić, Dragić in Kopitar niso ostali tiho

Priznal je, da nima odgovora na perečo problematiko in se zavzel za skupno, predvsem pa miroljubno akcijo. Poudaril je, da si nikoli ne smemo zatiskati oči pred nasiljem in da lahko samo s skupnimi močmi dosežemo korenite sistemske spremembe.

"Vsak od nas mora postati del rešitve. Delati moramo skupaj, da bi zagotovili pravico za vse," je dodal MJ ter izrazil sožalje družini pokojnega Georgea Floyda ter tudi ostalim, ki sta jih rasizem in neenakost na takšen ali drugačen način oropala ljubljene osebe.

lewis hamilton Besen Šport Hamilton napadel F1 in dirkače: "Vidim vas, kako molčite"

Jordanov zapis je požel odobravanje, a obenem izzval kritike. Mnogi mu še vedno zamerijo, da je v času kariere, ko je veljal za najvplivnejšega športnika na svetu, deloval izrazito apolitično in se na široko izogibal komentarjem o družbeno relevantnih temah.

michael jordan | Avtor: Profimedia Profimedia
Najbolj zloglasna je še vedno njegova izjava iz leta 1990, potem ko se javno ni želel opredeliti kot podpornik demokratskega kandidata za senatorski stolček v njegovi rodni Severni Karolini.

"Tudi republikanci kupujejo superge," je takrat izjavil bolj v šali kot zares, njegov citat pa je kmalu zatem postal globalna senzacija. To je močno načelo dotlej brezhibno javno podobo košarkarske legende ter ustvarilo prepričanje, da ga zanima zgolj sebično zasledovanje dobička.

Jordan je čistega vina o incidentu nalil v dokumentarcu The Last Dance, kjer je pojasnil, da politika, šlo je Harveyja Gantta, ni podprl zato, ker ga ni osebno poznal, je pa finančno pomagal pri njegovi kampanji. Gantt je volitve izgubil proti republikancu Jesseju Helmsu, enemu najbolj zapriseženih rasistov takratne ameriške politike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.