Šport > Košarka
13506 ogledov

"To je umor! Kaj, za vraga, je narobe z ZDA?"

steve kerr Epa
Gnus ob prizorih policijske brutalnosti sta izrazila tudi trener Golden State Warriors Steve Kerr in zvezdnik Los Angeles Lakers LeBron James.

ZDA je pretresel nov primer policijskega nasilja v Minnepolisu, kjer je na ulici ugasnilo življenje domnevno nedolžnega temnopoltega Američana Georga Floyda.

Tragedija je botrovala številnim demonstracijam in zahtevam po odpravi družbene neenakosti ter pod miikoskop znova postavila vprašanje razisma, ki ostaja pereč problem v odnosu med organi pregona in temnopoltimi osumljenci kaznivih dejanj.

Floyd je umrl na ulici, potem ko mu je policist več minut klečal na vratu in mu onemogočal dihanje. "Ne morem dihati," je moledoval Floyd, vendar se policist za to ni zmenil in mu odvrnil, naj se umiri.

Dogodku so prisostvovali številni mimoidiči, ki so policista posneli in ga opozarjali na nevarnost njegovega početja. "Želodec me boli. Vrat me boli. Prosim, prosim. Ne morem dihati," je opozarjal pokojnik, a zaman.

Kmalu zatem se je prenehal odzivati. Z rešilcem so ga prepeljali v bolnišico, kjer so potrdili njegovo smrt.

Policisti so na kraju dogodka posredovali zaradi prijave o domnevni goljufivi transakciji v bližnji trgovini. Osumljenec naj bi se upiral aretaciji, zato so bili prisiljeni uporabiti silo, a se je vse skupaj končali tragično.

Mineapoliška policija je zaradi prekomernega nasilja odpustila štiri policiste. Zaradi suma kršitve človekovih pravic je preiskavo zdaj prevzel Zvezni preiskovalni urad (FBI), še poročajo ameriške tiskovne agencije.

Posnetki nasilja so v državi sprožili val ogorčenja, oglasila pa sta se tudi dva veljaka košarkarske lige NBA. "To je umor. Ogabno. Resno, kaj, za vraga, je narobe z ZDA?" je na tviterju ponorel Steve Kerr.

Reagiral tudi velik borec za pravice temnopoltih Američanov LeBron James. "Ali ZDAJ razumete? Ali je vaš pogled še vedno zamegljen?" je zapisal James in dodal fotografijo Colina Kaepernicka, člana moštva San Francisco 49ers, ki v znak protesta kleči med predvajanjem ameriške himne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? 🤦🏾‍♂️ #StayWoke👁

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Zvezdnik LA Lakers se je v začetku meseca zavzel tudi za 25-letnega tekača Ahmauda Arberyja, ki sta ga med tekom po stanovanjski ulici s streli pokosila oče in sin, ker sta bila zmotno prepričana, da gre za vlomilca.

Šokanten video Šport Pozor, zelo nazorno! LeBron obsodil umor temnopoltega tekača

Liga NBA se že vrsto let zavzema za odpravo neenakosti in krivic, katerim so podvrženi predstavniki temnopolte skupnosti. Leta 2014 je več košarkarjev obleklo majice z napisom "Ne morem dihati" v podporo Ericu Garnerju, ki je bil prav tako žrtev policijske brutalnosti. 

 

Komentarjev 1
  • luka65 12:47 27.maj 2020.

    Ti si kriv James, in tebi enaki, ki ste za družbo popolnoma nekoristno metanje žoge na koš plačani stotine milijonov, istočasno pa policaji vsakodnevno tvegajo svoje življenje, da te varujejo pred takimi, a so plačani le nekaj ubogih ficlekov. Ti ...prikaži več si kriv, kaj se ti buniš, multimilijonar dvolični!