Šport > Košarka
316 ogledov

Junak EP: Na hrbtu imamo zdaj veliko tarčo

Klemen Prepelič Slovenija Španija EuroBasket 2017 Epa
"Naredil bom vse, da Sloveniji pomagam na svetovno prvenstvo," pravi slovenski reprezentant.

Slovenska reprezentanca bo 24. novembra odprla kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2019. Prvi tekmec novopečenih evropskih prvakov bo Belorusija. "Ljudje so pripravljeni za ogled te tekme. Slovenci kot narod ljubijo košarko," je za spletno stran Mednarodne košarkarske zveze dejal Klemen Prepelič.

Ta se je moral po neverjetnem uspehu slovenske izbrane vrste na euroBasketu zelo hitro pridružiti svojemu novemu klubu Paris-Levallois. "Še zdaj verjetno ne vemo, kaj nam je uspelo. Čas je minil tako hitro. Osvojiš evropsko prvenstvo, nato pa se moraš čez dan, dva, tri pridružiti klubu in začeti novo zgodbo z ekipo," pravi tretji strelec slovenske izbrane vrste na EP.

Prva dva, Goran Dragić in Luka Dončić, bosta izpustila prvi del kvalifikacij, saj v NBA seveda ne bodo prekinili tekmovanja, vodstvo Evrolige pa v boju s Fibo ni našlo skupnega jezika s to organizacijo. Prepelič, ki s francoskim moštvom ne igra v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju, bo tako prevzel še večjo odgovornost. Trenutno je tretji strelec francoskega prvenstva (19,2 točke) in drugi v Evropskem pokalu (20,5 točke). 

Klemen Prepelič Paris Levallois Ostrostrelec Šport Prepelič Francozom takoj pokazal, kako igra evropski prvak

"Na zadnjem prijateljskem srečanju pred evropskim prvenstvom je dvorano Stožice obiskalo 13.000 gledalcev, takšna številka je redka na prijateljskih tekmah. Tudi novembra bo dvorana polna, saj bo šlo za prvi dvoboj po evropskem naslovu. Vsi se tega že veselimo. Seveda je vedno lepo igrati pred domačimi gledalci," je še dejal Prle.

Slovenija se bo v kvalifikacijah pomerila z dvakratnimi svetovnimi prvaki Španci, ki jih je sicer premagala v polfinalu EuroBasketa, Belorusi in zelo neugodnimi Črnogorci. Prvi trije iz skupine bodo napredovali v drugi krog, kjer jih bodo čakala še tri moštva iz skupine, ki jo sestavljajo Latvija, Turčija, Švedska in Ukrajina. Iz nove skupine se bo na SP, gostila ga bo Kitajska, uvrstila četverica najboljših.

"Za nas je zelo pomembno, da nastopimo na SP 2019. Slovenija je država košarke in po takšnem uspehu bodo pričakovanja zelo visoka. Če nam ne bo uspelo, bo razočaranje ogromno. Najtežja stvar je ostati na vrhu. Vedno je lažje loviti prvaka, kot pa braniti lovoriko. Na hrbtu imamo zdaj veliko tarčo. Na večini tekem bomo morali biti v vlogi favoritov, kar prinaša pritisk," je še dejal Prepelić.

Klemen Prepelič Slovenija Španija EuroBasket 2017 X faktor Šport Prepelič: Jaz bom prepričal Gapija, Rašo pa Gogija

Poleg Dragića in Dončića bosta kot evroligaša manjkala tudi Anthony Randolph in Edo Murić, vprašljiv je nastop Alekseja Nikolića, čeprav so pri Bambergu pred časom dejali, da bodo nekaterim svojim košarkarjem dovolili igranje v kvalifikacijah, Gašper Vidmar pa še razmišlja o nadaljevanju reprezentančne poti. "To je priložnost za nekatere druge košarkarje, da stopijo v ospredje," meni Prepelič. Nov bo tudi trener, saj je Igorja Kokoškova, ki ima obveznosti v ligi NBA pri moštvu Utah Jazz, na selektorskem mestu zamenjal dosedanji pomočnik Rado Trifunović.

Na mesto naturaliziranega košarkarja bi se lahko vrnil Alen Omić, na Zorana Dragića pri Milanu ne računajo v Evroligi, izjemen začetek sezone pa ima pri Andori za sabo Jaka Blažič, ki je trenutno tretji strelec izjemno močnega španskega prvenstva (17,8 točke v povprečju). "Sam sem v položaju, da se lahko udeležim tekem in to je zame najpomembnejše. Naredil bom vse, da bi pomagal Sloveniji pri uvrstitvi na SP," je pogovor za Fibo sklenil Prepelič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.