Šport > Košarka
21 ogledov

Kobe 2, Shaq 0: Bryant peti strelec vseh časov

Bryant Iguodala Philadelphia 76ers Los Angeles Lakers NBA Reuters
Kobe Bryant je ob porazu Los Angeles Lakers pri Philadelphii 76ers postal peti najboljši strelec v zgodovini NBA, potem ko je z 28.601 točko prehitel nekdanjega soigralca Shaquilla O'Neala (28.596). Kljub temu, da je med njima prijateljstvo že zdavnaj izginilo, mu je O'Neal, zdaj strokovni komentator ESPN, že čestital.

"Imam enega več kot Shaq," je Kobe Bryant famozno izjavil po zmagi nad Boston Celtics v finalu lige NBA 2010, s čimer je mislil na svoj peti šampionski prstan in "le" štiri svojega nekdanjega soigralca Shaquilla O'Neala. Po razpadu velikega dueta pri Los Angeles Lakers se med njima sicer ni ohranilo niti malo ljubezni, je pa Bryantu v ponedeljek spet pripadlo nekaj malega zadoščenja, saj je velikega centra prehitel na petem mestu večne lestvice strelcev lige. V drugi četrtini tekme proti "svoji" Philadelphii 76ers je Bryant z metom za dve točki presegel Shaqovih 28.596 točk.

"Če bi rekel, da je to velika čast, potem bi bilo to še premalo," je po tekmi povedal Bryant. "To je veliko košarke. Imel sem veliko, veliko sreče, da sem imel tako dobro kariero. Zdaj si želim le št. 6, človek (šesti prstan, op. a.). Ne želim si preveč, človek. Samo dajte mi šesti prstan, prekleto!" Bryant je tekmo zaključil z 28 točkami ob porazu Lakers z 90:95. Jezerniki letos izgledajo daleč od moštva, ki bi lahko z izkupičkom 14-11 doma in 3-9 v gosteh resno kandidiralo za naslov prvaka.

"Rad bi osebno čestital Kobeju, ker je postal največji Laker vseh časov," je nekdanjega soigralca pohvalil celo O'Neal. "Njegov uspeh je izjemen in povsem zaslužen, res sem ponosen nanj. Ko je bil star 18 let mi je rekel, da se bo v zgodovino vpisal kot največji Laker vseh časov in eden največjih igralcev vseh časov. Ni lagal. Malce sem mu nevoščljiv, ker meni nikoli ni uspelo pobegniti poškodbam, medtem ko on v bistvu nikoli ni bil poškodovan."

O'Neal se je upokojil po 19-letni karieri in 28.596 točkah za Orlando Magic, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers, Celtics in Lakers. Bryant v svojem 16. letu igranja zaostaja le še za Wiltom Chamberlainom (31.419 točk), Michaelom Jordanom (32.292), Karlom Malonom (36.928) in Kareemom Abdulom-Jabbarjem (38.387).

Ne Anthony, ne Stoudemire - Lin!

New York Knicks so z rekordom kariere organizatorja igre Jeremyja Lina (28 točk) v Madison Square Gardnu premagali Utah Jazz (99:88). Ob poškodbah Carmela Anthonyja in odsotnosti Amareja Stoudemireja (obiskal družino ob smrti brata Hazella) je mladi košarkar kitajskih korenin, ki je prvič v karieri začel tekmo v prvi peterki, spet nosil glavno strelsko breme in še drugič zapored dosegel zase rekordno število točk. Med njimi je bil tudi najpomembnejši koš tekme, trojka iz obupa v zadnji sekundi napada, ki je minuto in 58 sekund pred koncem tekme Knicks prinesla vodstvo 95:86. Nekdanji košarkar univerze Harvard postaja pravi hit v New Yorku, kjer si je tekmo ogledalo tudi veliko članov moštva New York Giants, novopečenih prvakov lige NFL.

Dragićevih devet za zmago raket

Goran Dragić je s Houston Rockets igral v gosteh pri Denver Nuggets in zmagal z 99:90. Dragić je v 15 minutah igre prispeval devet točk, dva skoka in dve podaji. Denverju, ki ga v zadnjem času pestijo poškodbe igralcev, je Houston sinoči prizadejal tretji zaporedni poraz, petega v zadnjih šestih odigranih tekmah. Luis Scola je dosegel 25 točk, Denverju pa se je v ključnih trenutkih precej poznala odsotnost Danila Gallinarija, ki si je v tretji četrtini poškodoval gleženj. Kyle Lowry je dodal 20 točk za Houston. "Kakšna lepa zmaga. Naslednji je na vrsti Portland, kamor gremo po novo," je po tekmi med drugim povedal Dragić.

Liga NBA, rezultati:

Denver Nuggets : Houston Rockets 90:99
Dragić 9 tč., 2 sk. in 2 pod. v 15 minutah

Orlando Magic : Los Angeles Clippers 102:107*
Washington Wizards : Toronto Raptors 111:108*
Philadelphia 76ers : Los Angeles Lakers 95:90
Atlanta Hawks : Phoenix Suns 90:99
New Jersey Nets : Chicago Bulls 87:108
New York Knicks : Utah Jazz 99:88
New Orleans Hornets : Sacramento Kings 92:100
Memphis Grizzlies : San Antonio Spurs 84:89
Portland Trail Blazers : Oklahoma City Thunder 107:111*
* - po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.