Šport > Košarka
6541 ogledov

"Kokoškov na naboru ne bo odločal o izboru Dončića"

jr. NBA Saša Despot
"Luka je dragulj slovenske, evropske in svetovne košarke," pravi oglednik NBA ekipe Portland Trail Blazers.

Lojze Milosavljevič je končal svojo četrto sezono kot oglednik NBA moštva iz Portlanda. Pred tem je bil šest let glavni skavt pri Atlanta Hawks, še prej pa je osem let delal pod okriljem franšize Seattle SuperSonics (zdaj Oklahoma City Thunder; op.p). Skupno ima tako že 18 let dela v ligi NBA, leta 1999 je postal prvi slovenski oglednik v ligi NBA, pred tem pa je bil med drugim tudi dve leti glavni trener slovenske reprezentance do 16 let. Delo z mladimi je tako že dolgo njegov zaščitni znak.

Ste oglednik NBA ekipe Portland Trail Blazers. Kaj vse zajema vaše delo?
Moja služba zajema cel svet. Nekateri klubi imajo več skavtov, nekateri imajo še vedno le enega. Tako je pri Portlandu, kjer sem jaz odgovoren za skavtiranje po celem svetu. Evropa je sicer glavni del, 90 odstotkov vsega se dogaja v Evropi, preostali del zajemajo ostali kontinenti, kjer je prav tako treba spremljati vse nadarjene mlade igralce.

Med slednje sodi tudi Luka Dončić. Kakšno mnenje ste si ustvarili o njem?
Luka je pač takšen igralec, da o njemu ni več veliko skrivnosti. Pravzaprav je že sam vse skupaj povedal na terenu. Je enkraten košarkar, dragulj slovenske, evropske in tudi svetovne košarke. V slednji je šele začel svojo zgodbo in prepričan sem, da jo bo uspešno nadaljeval, o njem se bo še veliko pisalo in govorilo. Je enkraten fant, še večji talent, vsi samo čakamo, kaj se bo z njim še zgodilo.

Portland sicer ne bo sodeloval na loteriji za visoke izbore na naboru.
Tako je, nismo v NBA Draft Lottery. Ta bo na sporedu 15. maja, vse skupaj pa izgleda tako, da se iz bobna vlečejo kroglice in se nato določi, kateri klub bo kdaj izbiral na naboru. Na loteriji sodeluje 14 klubov, ki niso šli v končnico, največje možnosti za prvi izbor pa ima najslabši izmed njih. Še nič se ne ve. To je še najbolj zanimivo.

Največ možnosti ima tako Phoenix, kjer je službo glavnega trenerja prevzel nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov.
Ljudje  v Sloveniji in tudi drugje v Evropi se sploh ne zavedajo, kako velik, gromozanski dosežek je to, da so nekomu, ki ni Američan, zaupali takšno pozicijo. To je ogromna stvar. Če pogledamo samo malce nazaj ... Tudi takšen strokovnjak, kot je Ettore Messina, ki je bil evroligaški prvak, ki je v NBA že nekaj let in je deloval pri LA Lakers in je zdaj že štiri leta pomočnik pri San Antonio Spurs, še ni dobil svoje ekipe. Igorju pa je uspelo. Za njim je izjemna sezona, s Slovenijo je postal evropski prvak, zdaj se je zgodilo še to. To je neizmerljivo. To mu privoščim iz vsega srca; ne samo kot strokovnjaku, ampak tudi kot človeku, ker ga poznam osebno in sva dobra kolega.

Igor Kokoškov EuroBasket 2017 | Avtor: KZS/Twitter Slovo srbskega strokovnjaka je, kot kaže, neizbežno. KZS/Twitter
Če bi Phoenix izbiral prvi, so zdaj večje možnosti, da se klub ob imenovanju Kokoškova odloči za Dončića?
Morda tudi. Kokoškov verjetno lahko izrazi svojo željo, da bi pripeljal Dončića. Ampak iz mojih izkušenj je tako, da večinoma odloča generalni manager. On določi, kdo bo izbran, ostali zaposleni pa moramo njemu predložiti vsa dejstva. Na podlagi tega se nato odloči. Seveda svoje mnenje povedo tudi trenerji, ampak zadnja beseda je vedno od GM-a, ker on odgovarja za uspeh kluba in službe vseh ostalih zaposlenih.

Kdo so največji Dončićevi konkurenti na naboru?
O teh stvareh skavti neradi govorimo, ker te hitro kdo prime za besedo. Tudi s strani klubov ni zaželeno, da se razlaga o posameznih imenih. Bo pa konkurenca zelo huda. Kako se bo posamezni klub odločil, je odvisno od samega kluba. Ali se bo klub odločil za res na papirju najboljšega, ali raje za tistega, ki jim bo bolj odgovarjal na primer po igralnem mestu. Karkoli bi dejal, bi bilo zgolj ugibanje in špekulacija.

Številne spletne strani, ki se ukvarjajo s predvidevanji pred NBA naborom, na prvo mesto postavljajo 216 centimetov visokega košarkarja DeAndreja Aytona. Poleg njega in Luke Dončića naj bi bili med prvimi izbrani še Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr., Trae Young, Mohamed Bamba in Michael Porter Jr.

Bo pa Dončić verjetno vseeno izbran med prvimi petimi?
Sigurno. Med prvih pet skoraj stoodstotno. Lahko je prvi, lahko drugi, ali pa peti. Reči niso jasne do začetka nabora, nato pa je odvisno tudi od tega, kako so izbirali pred tabo. V prvem krogu imajo klubi na voljo pet minut časa za izbor, v drugi le še dve minuti, da vse skupaj hitreje teče.

Na draft se je prijavil še Blaž Mesiček. Kakšne so njegove možnosti?
Bomo videli. Vsi fantje, ki so se prijavili, smatrajo, da imajo neke možnosti. Odvisno je nato od kluba, kako ta ocenjuje, da jim bo določeni igralec odgovarjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice