Šport > Košarka
5433 ogledov

Kokoškov obsojen na propad od samega začetka

igor kokoškov
Zgodba o prvem Evropejcu na čelu NBA moštva je dobila klavrn epilog.

Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je po samo eni sezoni, v kateri je njegova ekipa Phoenix Suns zabeležila samo 19 zmag (19-63/27%), ostal brez službe. Tako se je odločil generalni direktor franšize James Jones, ki pa o konkretnejših razlogih za kadrovski pretres ni želel razglabljati.

Igor Kokoškov NBA Šport Junak slovenske pravljice dobil nogo

Odločitev je naletela na ostre kritike s strani navijačev, novinarjev in košarkarskih poznavalcev, ki glavne razloge za neupeh Phoenixa pripisujejo prav pomanjkanju kontinuitete, iracionalnim menjavam strokovnega štaba in slabemu kadrovanju. Slednje se nanaša tako pisarne kot slačilnico, saj bi Phoenix na lanskem naboru lahko izbral Luko Dončića, a je raje izbral Deandreja Aytona. O legitimnosti te odločitve bi se dalo razpravljati, a dejstvo je, da je Dončić favorit za priznanje novinca leta, njegov glavni konkurent pa ni Ayton.

dončić ayton | Avtor: Print Screen Print Screen

Ponovna združitev Dončića in Kokoškova, ki sta skupaj osvojila naslov evropskega prvaka, seveda ob izdatni pomoči takrat izjemnega Gorana Dragića in drugih slovenskih fantov, bi bila lahko odlična naložba za Phoenix, a so v moštvu menili drugače, čeprav je Kokoškov iz prve roke vedel, kako izjemen je aktualni MVP Evrolige.

Phoenix je pred sezono najel režiserja slovenske zlate pravljice in se nato odpovedal enemu od ključnih tvorcev tega uspeha, kar so nekateri poznavalci že takrat označili za zgrešeno potezo.

Igor Kokoškov EuroBasket 2017 | Avtor: KZS/Twitter Slovo srbskega strokovnjaka je, kot kaže, neizbežno. KZS/Twitter

Če so bili novinarji in navijači presenečeni nad tem, da je Kokoškov dobil nogo, pa tega zanj ne moremo trditi. Očitno je bil srbski strateg edini, ki se je zavedal svoje usode. "Naš izkupiček pove vse o mojem delu v pretekli sezoni. Kot trener prevzemam vso odgovornost. Vse, kar šteje, so zmage. Nikomur se ne bom smilil. To je neizprosen poklic. Treba je zmagovati. Tega se zavedam," je povedal 47-letnik.

Najslabši v zadnjih šestih letih

Kokoškov je bil že šesti trener Phoenixa od začetka sezone 2012/2013. Na položaju se je obdržal dlje kot nekateri njegovi predhodniki, a vseeno zabeležil najslabši izkupiček med njimi. 

Alvin Gentry (13-28; 32%)
Lindsey Hunter (12-29; 29%)
Jeff Hornacek (101-112; 47%)
Earl Watson (33-85; 28%)
Jay Triano (21-58, 27%)
Igor Kokoskov (19-63, 23%)

A gola statistika ne izda celotne slike, treba je upoštevati tudi nekatere pomembne okoliščine.

Kokoškov je razpolagal z enim od najmlajših moštev v ligi, za nameček pa so imeli njegovi igralci ogromno težav s poškodbami. Kadrovsko je bil tako "podhranjen", da so bili kar štirje novinci del njegove redne rotacije. Prav tako ni imel praktično nobene besede na naboru, Aytona je izbral nekdanji generalni direktor moštva Ryan McDonough.

Šikaniranje?

Prav McDonough se je zdaj odločno postavil na stran Kokoškova in svojemu nekdanjemu moštvu očital, da so trenerja obsodili na neuspeh. K temu naj bi ključno pripomogel novi direktor Jones, ki si je želel na vsak način imenovati novega stratega in tako izbrisati pečat svojega predhodnika. "To je za Sonca nekaj povsem običajnega. Morda sem nekoliko pristranski, a Igor Kokoškov je dober trener in človek," je povedal McDonough, nekdanji generalni direktor Phoenixa (2013-2018), ki je Kokoškova tudi pripeljal v Arizono.

"Vsi, ki so bili priča njegovemu vodenju slovenske reprezentance, s katero je pod vodstvom Gorana Dragića in Luke Dončića osvojil prvi evropski naslov v zgodovini države, se zelo dobro zavedajo, česa je sposoben. Tehnično je izjemen in zelo dobro zna razvijati igralce. Če imaš ekipo mladih igralcev in že po 11 mesecih ostaneš brez službe, nisi imel prave priložnosti za razvoj potenciala. Navijači so jezni, vendar niso presenečeni," je povedal McDonough in s prstom pokazal na Jonesa, ki nekdanjemu trenerju naj ne bi zagotovil ustreznih okrepitev in tako zrežiral njegov predčasni odhod.

Jones tega niti ne zanika, kar nakazuje njegovo priznanje, da so se v moštvu že sredi sezone začeli ozirati v prihodnost in se raje posvetili prenovi ekipe, katere prva žrtev je bil prav Kokoškov.

Charles Barkley | Avtor: Profimedia Profimedia

Odločitev Phoenixa je obsodil tudi nekdanji vrhunski košarkar in NBA analitik Charles Barkley. "Odpustili so ga po eni sezoni. To se mi zdi nepošteno. Phoenix je mlada ekipa. Imeli so ogromno poškodb. Ne vem, kakšen trener je bil Igor, vendar mislim, da ga ne bi smeli odpustiti po eni sezoni. To ni prav," je prepričan najkoristnejši košarkar sezone 1993.

Na hude očitke javnosti in stroke se je odzval tudi Jones, ki je vso odgovornost prevzel na svoja pleča. "Sprejel sem odločitev, ki ni bila lahka," je povedal in dodal, da se v moštvu trenutno soočajo s kopico perečih problemov, vendar ni želel v podrobnosti.

Poudaril je še, da prioriteta moštva ni kontinuiteta zavoljo kontinuitete, temveč je treba upoštevati rezultate. Sicer je pohvalil individualno kemijo med košarkarji in nekdanjim trenerjem, a dodal, da tega niso zmali pretvoriti v zmage.

igor kokoškov | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.