Šport > Košarka
14 ogledov

Krka ustavila Tajfun, Lastovka presenetila Zlatorog

Krka Tajfun
1/11
Anže Petkovšek
Košarkarji Krke so v polfinalu pokala Spar odpravili šentjurski Tajfun (87:75). V finalu se bodo pomerili proti domžalski Lastovki, ki je presenetljivo premagala Zlatorog (72:61).

Zaključni turnir pokala Spar je postregel z novim velikim presenečenjem. Domžalska Lastovka je poskrbela za senzacijo, saj je zasluženo izločila Zlatorog (72:61), ki je pred tem v četrtfinalu dvakrat premagal Union Olimpijo.

Domžalčani bodo današnji dan z zlatimi črkami zapisali v klubsko zgodovino. Zanje je bila namreč uvrstitev v četrtfinale že velikanski dosežek, zmaga nato proti Polzeli nagrada za trdo in vestno delo, uvrstitev v finale pa so sanje. Klub je namreč štiri sezone nazaj igral v tretji ligi, lani v drugi, v tej sezoni pa je prvič član elitne lige Telemach.

Lastovka je v polfinalu presegla sama sebe. Z igralci, ki dopoldan hodijo v službe, popoldan pa trenirajo in igrajo košarko, je postala dvanajsti slovenski klub, ki bo nastopil v finalih pokala. Njena zmaga je bila povsem zaslužena, saj varovanci trenerja Aleša Pipana niso vodili niti enkrat v vseh štiridesetih minutah.

Prvo občutno prednost so si igralci, ki jih vodi Andrej Žakelj priigrali sredi druge četrtine, ko je semafor v dvorani Tivoli kazal rezultat 26:19. Laščani so vodstvo sicer ogrožali, vendar niso prišli niti do izenačenja. Na treh točkah zaostanka so bili nazadnje sredi tretjega dela igre (36:39). Privrženci Lastovke so v zmago pričeli verjeti ob koncu tretje četrtine, ko je ruski center Semen Šaškov nadaljeval svojo življenjsko predstavo (24 točk, trojke 4:5, 6 skokov, indeks 30), njegovi soigralci pa so mu zvesto sledili - Mensud Julević (17 točk, 9 skokov). Razlika je poskočila na 55:43.

V zadnjih desetih minutah je Lastovka suvereno zadržala prednost, Laščani pa tokrat niso imeli svojega večera, še manj pa razpoloženega posameznika. Goran Jurak, ki je bil ključni faktor pri zmagah v četrtfinalu, je podlegel poškodbi gležnja, ki jo je staknil na prvi tekmi z Ljubljančani, prvi strelec Zlatoroga Miha Vašl pa je dosegel le 9 točk ob metu 3:8.

Krka še drugič ustavila Tajfun

Košarkarji Krke so pokal Spar osvojili v zadnjih dveh sezonah, po zanesljivi zmagi nad Tajfunom (87:75) pa se bodo v nedeljskem finalu (ob 18. uri) pomerili z boljšim iz večernega dvoboja med laškim Zlatorogom in domžalsko Lastovko. Za Novomeščane je to šesta uvrstitev v finale pokala Spar. Na drugi strani so Šentjurčani tretjič v zgodovini izpadli v polfinalu, nazadnje lani, ko jih je na zadnji stopnički do finala prav tako izločila Krka.

Krka je v Tivoliju slavila nadvse prepričljivo. Bila je boljša prav vseh štirideset minut. Začela je z vodstvom 9:0, ga že v prvi četrtini nadgradila na 20:5 in nato z nekaj krajšimi prebliski Tajfuna vseskozi nadzorovala potek dogodkov na parketu. Zmagovalec je bil praktično znan že pred zadnjimi desetimi minutami, saj se je prednost Krke povzpela na 16 točk.

Varovanci trenerja Vladimirja Anzulovića so državnim prvakom največ škode naredili z meti z razdalje; v prvih treh četrtinah so zadeli deset trojk iz devetnajstih poskusov (na koncu 12:24).

Hkrati pa so imeli tudi širšo paleto razpoloženih posameznikov - Mirko Mulalić je dosegel 17 točk, zadel je štiri od petih metov za tri. Ive Ivanov je dodal 15 točk, Jure Lalić 14, Luka Lapornik pa 13. Matic Rebec je zbral 9 točk, 8 podaj, 5 skokov. Na drugi strani sta največ točk zbrala Dragiša Drobnjak (15, 8 skokov) in Sandi Čebular (13).

Pokal Spar (polfinale):

Krka - Tajfun 87:75 (22:13, 21:22, 22:14, 22:26)
Mulalić 17, Ivanov 15, Lalić 14, Lapornik 13; Drobnjak (8 sk.) 15, Čebular 13.

Lastovka - Zlatorog 72:61 (17:15, 15:15, 23:15, 17:16)
Šaškov (6 sk.) 24, Julević (9 sk.) 17; Jeftić 14, Đekić 13.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.