Šport > Košarka
27 ogledov

Krka v prvi tekmi premočna za Olimpijo

Salin Lorbek Krka Novo mesto Union Olimpija liga ABA Nebojša Tejić/ABA
Novomeška Krka je dobila prvo tekmo finala lige Telemach proti Union Olimpiji (81:68). Domačini so v dvorani Leona Štuklja odločilno serijo naredili ob koncu tretje četrtine.

Košarkarji Krke so naredili prvi korak k ubranitvi lovorike državnega prvaka. V prvi tekmi finala lige Telemach so v dvorani Leona Štuklja premagali Union Olimpijo in povedli z 1:0 v zmagah. Druga tekma bo že v sredo ob 18. uri v Stožicah, tretja pa v petek znova v Novem mestu. Ekipi igrata na tri zmage.

Čeprav Krka nerada priznava vloge favorita v velikem finalu, je že dogajanje pred tekmo nakazalo, da se v Novem mestu počasi in zanesljivo pripravljajo na novo zvezdico, četrto v nizu. Legenda kluba Matjaž Smodiš je uradno napovedal slovo od košarkarskih parketov po koncu sezone in zato od soigralcev dobil nekoliko nenavaden poklon. Edo Murić mu je odstopil dres s številko osem, ki ga je Smodiš nosil pred trinajstimi leti, ko je Krka prvič postala državni prvak, z njim pa tudi kapetanski trak.

Smodiš pravi, da je odločitev dokončna, čeprav na igrišču pri 34 letih še vedno dokazuje, da je v izvrstni formi. Prav po njegovi zaslugi je Krka v prvem polčasu nadoknadila začeten zaostanek za Ljubljančani (0:9) in po načrtu držala ravnotežje v naslednjih dveh četrtinah.

Odličen konec 3. četrtine za Krko

Tekma se je prelomila ob koncu tretjega dela igre. Pri minimalni prednosti Krke je Klemen Prepelič po nepotrebnem dobil tehnično napako, ki so jo gostitelji kaznovali s petimi točkami v enem napadu in vodstvom 61:52. Čeprav so Ljubljančani v zadnjih desetih minutah storili vse, da bi obrnili potek srečanja, pa je bila premoč Krke prevelika. Imela je prevlado pod obročema (36:26), dovolj razpoloženih košarkarjev v napadu, glasno podporo s tribun in pa Smodiša, ki je v zadnjih minutah vnesel mirnost in razum. Tako je Krka odbila tudi zadnjih poskus 15-kratnih prvakov (73:66) in zasluženo prišla do zmage.

Medtem ko je pri Unionu Olimpiji z 19 točkami izstopal le Jaka Blažič, so pri Krki štirje igralci dosegli dvomestno število točk, trije pa so imeli devet točk - Jakov Vladović 15, Jaka Klobučar 13, Edo Murić 12, Domen Lorbek 10, po devet pa Jure Lalić, Uroš Lučić in Matjaž Smodiš.

Alilović: "Moramo se ukvarjati sami s seboj"

"Tekmo je odločil padec v naši igri. Skozi srečanje smo sicer vseskozi kazali nihanja. Nismo mogli kontrolirati skoka, Krka pa je prihajala do lahkih košev. V zadnji četrtini smo igrali preveč nervozno ter s solo akcijami skušali zaključevati naše napade. To nikakor ne prinaša rezultata. Dan po tekmi se bomo morali ukvarjati sami s seboj. Fante bo potrebno ekipno povezati na višjo raven, sicer v tem finalnem nizu ne bo šlo, tako kot bi si želeli," je po tekmi povedal trener Olimpije Miro Alilović.

Liga Telemach, finale (prva tekma):

Krka Novo mesto : Union Olimpija Ljubljana 81:68 (15:18, 22:17, 26:20, 18:13)  /1:0/
Vladović 15, Klobučar 13; Blažič 19

/X:Y/ - izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.