Šport > Košarka
18 ogledov

Lakers končno naprej, C-ji začeli zmagovito

Metta World Peace Artest Gasol Los Angeles Lakers Denver Nuggets NBA končnica pr EPA
Los Angeles Lakers so na odločilni sedmi tekmi prvega kroga končnice lige NBA le strli odpor žilavih Denver Nuggets in se uvrstili v konferenčni polfinale (96:87). Tam kalifornijsko moštvo že nekaj časa čaka Oklahoma City Thunder. Boston Celtics so na vzhodu dobili prvo polfinalno tekmo proti Philadelphii 76ers (92:91).

Pau Gasol je bil s 23 točkami, 17 skoki in šestimi podajami ključni mož Los Angeles Lakers na odločilni sedmi tekmi serije proti Denver Nuggets, medtem ko je Metta World Peace na svoji prvi tekmi po prestani kazni za divji udarec nasprotnika prispeval 15 točk in brilijantno obrambno predstavo.

Svoj delež sta prispevala tudi Steve Blake z rekordom kariere v končnici (19 točk), tako da se tudi zgolj 17 točk Kobeja Bryanta ni preveč poznalo jezernikom, čeprav so v drugem polčasu zapravili 16 točk prednosti in preživeli napet finiš. Predvsem po zaslugi Gasola je Lakers uspelo, da niso postali še deveta ekipa v zgodovini, ki bi v končnici zapravila vodstvo s 3:1.

Kalifornijce v ponedeljek zvečer čaka prva tekma konferenčnega polfinala proti drugim nosilcem Oklahoma City Thunder, ki so jih leta 2010 izločili v prvem krogu (4:2), v letošnji skrajšani sezoni pa imajo negativen izkupiček na medsebojnih obračunih (1-3). Pri Denverju sta v Staples Centru po 24 točk dosegla Ty Lawson in Al Harrington.

Trojni dvojček Ronda za zmagovit začetek Celtics

Rajon Rondo je v dresu Boston Celtics spet počel prav vse, kar si lahko trener poželi, organizator Bostonove igre pa je v zaključku prve polfinalne tekme proti Philadelphii 76ers ujel podajo, se izognil osebni napaki in tri sekunde pred koncem počakal na zvok sirene, ki je oznanila domačo zmago.

"Čutil sem, da ga lahko prehitim. To sem storil," je o zadnjih sekundah tekme povedal Rondo. "Vedeli smo, da bodo storili osebno. (Trenerju Riversu, op. a.) Docu sem rekel, naj mi dajo žogo, da bi lahko uporabil svojo hitrost." Rondo je na koncu za trojnega dvojčka zbral 17 podaj, 13 točk in 12 skokov, kar mu je v končnici uspelo že osmič v karieri.

Prav z njegovim prispevkom so Celtics v zadnji četrtini z delnimi izidom 23:7 tekmo obrnili na glavo in 78 sekund pred koncem povedli za šest. "Neverjeten igralec je, prav zares," se je pridušal trener gostov Doug Collins. "Žogo lahko pripelje kamor koli hoče na parketu." Kevin Garnett je bil prvi strelec tekme z 29 točkami.

Pri Sixers sta jih največ dosegla Andre Iguodala (19) in Evan Turner (16). Philadelphia je s porazom začela svojo prvo tekmo v drugem krogu končnice po letu 2003, potem ko je za napredovanje izločila prve nosilce Chicago Bulls. Po drugi ponedeljkovi tekmi v Bostonu se serija za dva zaporedna obračuna seli v Philadelphio.

"Rondo kar skoči ven. To je zadnje, na kar bi pomislil - da bo šel na našo polovico," je o zadnji akciji na tekmi, ko je Rondo ušel Turnerju, povedal prvi strelec "Phillyja" Iguodala. "Lahko bi tudi izgubili žogo, gre za tveganje, ampak dobro odigrano ... Lahko bi jih bolje prebrali."

Liga NBA, 1. krog končnice, rezultati:

Zahod

LOS ANGELES LAKERS : Denver Nuggets 96:87 (25:24, 23:18, 21:26, 27:19) /4:3/
Gasol 23 točk, 7 skokov in 6 podaj, Blake 19, Bryant 17 tč. in 8 pod.; Harrington 24, Lawson 24 in 6 pod.

2. krog:

Vzhod

Boston Celtics : Philadelphia 76ers 92:91 (18:28, 24:19, 25:24, 25:20) /1:0/
Garnett 29 in 11 sk., Pierce 16, 6 sk. in 6 pod., Rondo 13, 12 sk. in 17 pod.; Iguodala 19, 6 sk. in 6 pod., Turner 16

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v drugi krog

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 12:56 13.maj 2012.

    Vaš komentar smo zaradi kršenja pravil komentiranja odstranili.