Šport > Košarka
14 ogledov

"Lintastično": mali Lin zasenčil tudi velikega Kobeja

Lin Bryant Gasol New York Knicks Los Angeles Lakers NBA EPA
Madison Square Garden v New Yorku dobiva novega heroja. Navdušujoči organizator igre Jeremy Lin je domače New York Knicks popeljal do četrte zaporedne zmage, tokrat mimo Los Angeles Lakers in Kobeja Bryanta (92:85).

Še pred sezono ga ni želel nihče. 23-letnemu Jeremyju Linu, organizatorju igre tajvanskih korenin in bivšemu študentu slovite univerze Harvard, sta se na začetku leta odpovedali kar dve moštvi, zdaj pa pri New York Knicks presega rekorde iz tekme v tekmo. Tokrat se je proti Los Angeles Lakers ustavil pri 38 točkah in sedmih podajah, kar pomeni, da je na zadnjih treh tekmah, ki jih je začel v prvi peterki, dosegel 89 točk. Neverjetno, saj gre za igralca, ki je še pred nekaj več kot tednom dni grel klop za rezerve. Zadnji košarkar New Yorka, ki mu je uspelo doseči 38 točk proti Lakers, je bil Stephon Marbury davnega leta 2005.

"Osemintrideset točk. Bil sem šokiran," je po tekmi priznal trener Knicks Mike D'Antoni. "Šokiran zato, ker je prišlo z lahkoto, znotraj konteksta ekipne košarke. Bil sem šokiran nad številom točk, ki jih je zbral." Nerazpoloženi gostje iz Los Angelesa so bržkone čutili utrujenost po dveh zaporednih tekmah, sploh pa po težki četrtkovi zmagi pri Bostonu po podaljšku. Iz igre so metali zgolj 37,5 odstotno in si sezonski izkupiček pokvarili na nič kaj blestečih 15-12.

"Nismo imeli energije, da bi igrali dobro," je povedal Kobe Bryant. "Tudi jaz nisem bil agresiven v prvem polčasu, zataknil sem se v blatu." Bryant je bil kljub samo desetim točkam v prvem polčasu na koncu prvi strelec Lakers s 34 točkami, Pau Gasol jih je dodal 16. Knicks so po zaslugi Linovih herojstev v drugi četrtini vodili za 14, v tretji za 12 in v zadnji za 13, Lakers pa so se s poznim jurišem približali na 88:82.

Lin je s polaganjem in nekaj prostimi meti končal nalet gostov, med izvajanjem odločilnih metov pa se je po dvorani razlegalo: "MVP! MVP!" Njegov dres s številko 17 je bil nemudoma razprodan, potem ko je pred kratkim prišel na police klubskih trgovin v Madison Square Gardnu. Lin je navijače očaral predvsem z brezkompromisnimi prodori pod koš, s katerimi je izsilil kar 13 prostih metov. Zadel jih je deset.

"Ne spomnim se, da bi kdor koli proti nam tolikokrat prišel do obroča s polaganjem, brez da bi ga še kdo poizkušal ustaviti," je povedal trener Lakers Mike Brown. "A treba je priznati, da je odigral izvrstno tekmo. Naredil je razliko." Lin se kljub vsemu ni želel kopati v slavi, potem ko je Knicks popeljal do četrte zaporedne zmage, spet brez Carmela Anthonyja in Amareja Stoudemireja. "Trener D'Antoni je absolutni genij v napadu. Zaradi njega izgledamo dobro," je dejal Lin.

"Ne vidiš veliko fantov, ki bi lahko igrali tako," je nadaljeval D'Antoni, pod čigar vodstvom je Lin na zadnjih štirih tekmah natresel 25, 28, 23 in zdaj še rekordnih 38 točk. "Ne vem, kaj naj vam rečem. Tega še nikoli nisem videl. Ni pogosto, da bi kakšen fant odigral štiri tekme, najboljše, kar jih lahko vidiš, pa nihče ne ve, kdo sploh je." Nekaj pohval je zmogel tudi Bryant, 13-kratni udeleženec tekem All Star in petkratni prvak lige"Igral je izjemno. Res je bil fenomenalen. To je izjemna zgodba in potrditev za vztrajnost in trdo delo. Je dober primer za otroke po celem svetu."

Liga NBA, rezultati:

Cleveland Cavaliers : Milwaukee Bucks 112:113*
Udrih (Milwaukee) 5 točk, 3 skoki in 3 podaje v 10 minutah.

Orlando Magic : Atlanta Hawks 87:89*
Philadelphia 76ers : Los Angeles Clippers 77:78
Washington Wizards : Miami Heat 89:106
Toronto Raptors
: Boston Celtics 86:74
Charlotte Bobcats : Chicago Bulls 64:95
Detroit Pistons : New Jersey Nets 109:92
New Orleans Hornets : Portland Trail Blazers 86:94
Minnesota Timberwolves : Dallas Mavericks 97:104
New York Knicks : Los Angeles Lakers 92:85
Memphis Grizzlies : Indiana Pacers 98:92
Utah Jazz : Oklahoma City Thunder 87:101*
* - po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.