Šport > Košarka
6525 ogledov

Luka v zgodovino, to se v NBA ni zgodilo od časov Air Jordana

Luka Dončić Hornets Mavericks
Slovenski košarkarski zvezdnik je postal del zgodovinske prve peterke v ligi NBA.

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je bil soglasno izbran v najboljšo peterko novincev pretekle sezone lige NBA. Košarkar Dallasa je prejel vse možne točke (100), z enakim dosežkom pa se lahko pohvali tudi njegov glavni tekmec v boju za naziv novinca leta Trae Young.

Dončić je postal šesti košarkar Dallasa, ki se je uvrstil v prvo peterko novincev, in prvi po Jasonu Kiddu leta 1995. V pretekli sezoni je za Maverickse prispeval 21,2 točke, 7,8 skoka, 6,0 podaje in 1,1 ukradene žoge. V povprečju je na parketu prebil 32,2 minute, odigral pa je 72 od 82 tekem rednega dela.

Bil je samo eden izmed štirih košarkarjev v ligi, ki so dosegli mejo 20 točk, sedmih skokov in šestih podaj na tekmo. Ob Dončiću je to uspelo še LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

Dončiću in Youngu so se v prvi peterki pridružili DeAndre Ayton (95 točk), Jaren Jackson Jr. (60) in Marvin Bagley III (56). Tako Ayton (#1) kot Bagley (#2) sta bila na draftu izbrana pred Dončićem.

Michael Jordan | Avtor: Profimedia Profimedia

Generacija 2018 se bo zapisala v zgodovino kot prva od uvedbe NBA loterije (od leta 1985), katere prva peterka je identična prvim petim izborom - Ayton-Bagley III-Dončić-Jackson-Young. To je nazadnje uspelo generaciji 1984, v kateri so bili košarkarski velikani, kot so Hakeem Olajuwon, Sam Bowie, Michael Jordan, Sam Perkins in Charles Barkley.

Po izračunih PER (player efficiency rating), s katerim v NBA merijo učinkovitost igralca, pri čemer je upoštevan tudi čas, ki ga je košarkar preživel na parketu, je Dončićeva generacija (18,48) zabeležila tretji izid v zgodovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice