Šport > Košarka
8683 ogledov

Luka z izjemno zadnjo četrtino za prvo zmago

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na prvi tekmi v gosteh premagali Minnesoto s 108:105.

Začelo se je finale zahodne konference, na prvi tekmi so Minnesota Timbervolves gostili zasedbo Dallas Mavericks. Prvi koš v seriji je padel po minuti in pol igre, dosegel ga je Luka Dončić, zanj je bil v obrambi po pričakovanjih zadolžen odlični obrambni igralec Jaden McDaniels. Prav ta je poskrbel za prvo večjo prednost domačih, po njegovih dveh zaporednih trojkah so se Volkovi odlepili na 12:6. 

S svojim drugim zadetim metom iz igre je odgovoril Luka, manj uspešni pa sta bila njegova soigralca. P. J. Washington in Derrick Jones Jr., ki sta prikazala odlične predstave proti Oklahoma City Thunder, sta namreč zgrešila vse odprte mete za tri točke, prvi dvakrat, drugi enkrat.

Po minuti odmora je McDaniels zadel še eno trojko (3/3), po prekršku pa enega od dveh prosth metov še Rudy Gobert za 16:8. Na drugi strani parketa je bil izjemno razpoložen Kyrie Irving, ki je dosegel 8 od 12 točk gostov. Preostale štiri je Dončić, ki pa je sedel na klop.

Po trojki Anthonyja Edwardsa je bilo že 21:12, a je z enako mero odgovoril Washington, ob tem pa je Gobert storil še prekršek nad Dereckom Livelyjem II. Ta je dobil tako na voljo prosti met, ki ga je tudi zadel. Ko je nato Irving še enkrat lepo prodrl, se je Dallas z delnim izidom 6:0 približal na tri točke zaostanka.

Gostiteljem se je nekoliko ustavil met, tokrat v prvi četrtini odlični Irving pa je s polaganjem slabi dve minuti in pol pred iztekom četrtine celo poskrbel za vodstvo Mavericks. Ob tem je bil nad njim storjen tudi prekršek, po dodatnem prostem metu so gostje povedli s 23:21. Niz Dallasa je bil tako podaljšan na 12 točk. Še točko več je že imel v svoji statistiki Irving.

Luka se je na parket vrnil pred koncem četrtine, hitro vpisal asistenco za zabijanje Jonesa Jr., nato pa je zadel za 27:26. Kasneje so bili v prvi četrini uspešni le še domači, Edwards je s trojko poskrbel za izid 33:27 po prvih 12 minutah igre.

Drugo četrtino je Dončić odprl s trojko, sledila je asistenca za zabijanje Daniela Gafforda, nato še Slovenčeva ukradena žoga v obrambi. A še vedno je bil v napadu presenetljivo uspešen McDaniels. Ta je zadel še eno trojko, nato pa po protinapadu popeljal Wolves do 39:32. Z metom 5/5 iz igre je dosegel 14 točk.

Minnesota je znova prišla do +9, prvi koš Dallasa po slabih štirih minutah je dosegel Irving, nato je Luka poskrbel za koš ob prekršku. Ko je nao v napadu zavrtel še Edwarda in žogo položil v koš 'od table', so se Mavericks približali na 41:43. Udarni dvojec Dallas je dosegel kar 29 točk, Dončić 14, Irving 15.

Po domačem posvetu na klopi je Minnesota nanizala tri trojke, skupno je moštvo, ki je v končnici v povprečju zadelo 9,5 metov za tri točke na tekmo, bilo že kar pri desetih trojkah.

Kljub vsemu je Dallas uspel nekako držati priključek. Minuto in 15 sekund pred koncem prvega polčasa je tako zaostajal le z 52:56. A nato je Naz Reid zadel prvi prosti met, zgrešil drugega, gostje pa so nespretno dovolili, da je do žoge prišel Edwards. Tudi ta je nato izvajal prosta meta, oba je zadel, v naslednjem napadu pa je bil natančen še pri metu za tri točke. Domači so povedli za +8.

Irving pa se še ni ustavil, v zadnjih 22 sekundah druge četrtine je nanizal pet točk, dve je dosegel slabo sekundo pred koncem polčasa.

Ob tem je bil nad njim storjen tudi prekršek, košarkar, ki je bil rojen v Avstraliji, pa je Dallas nato pred glavnim odmorom približal na 59:62.

Irving je dosegel kar 23 točk, Dončić 14 ob skoku in petih asistencah.

Met za tri točke: Dallas - 2/13, Minnesota 11/25. McDaniels je trojke metal 5/6, skupno je zbral 19 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvih šest točk Dallasa v drugem polčasu je po podajah Irvinga in Dončića dosegel Gafford, ki je ob tem trikrat goste približal na točko zaostanka. Ti so povedli po protinapadu, omenjeno akcijo je po štirih minutah tretje četrtine z zabijanjem zaključil Jones Jr.

Na polovici četrtine je Minnesota spet vodila, Luka je s svojima prvima točkama v drugem delu, zadel je oba prosta meta, na semaforju izpisal izid 73:75. V naslednjem napadu je bil Dončič uspešen še iz igre. Sledil je koš Irvinga, rezultat pa je bil pri 77. točki znova izenačen. Slovenec je dobil na voljo počitek, na klop je sedel pet minut pred koncem četrtine.

Dve minuti kasneje je Josh Green šele s tretjo trojko Dallasa na tekmi (3/19) goste vrnil v vodstvo, bilo je 80:79.

Mavericks bi lahko še povišali vodstvo, a je Green po fantastični podaji Dončića, ki se je vrnil na parket, zgrešil zabijanje, na drugi strani je najboljši šesti igralec sezone Reid odgovoril s trojko. V zadnjo četrtino se je tako krenilo z vodstvom Minnesote s 83:82.

Luka je imel v svoji statistiki 18 točk, tri skoke, 7 podaj in ukradeno žogo.

Reid je četrtino odprl s trojko, nato je bil izza črte natančen še McDaniels za 89:84. A dvorana je nekoliko utihnila, ko je sedem točk v treh napadih nanizal Dončić. Ta je v minuti najprej dvakrat zadel iz polrazdalje, vse skupaj pa zaključil z uspešnim metom za tri točke. Dallas je devet minut pred koncem tekme tako povedel z 91:89.

Po domači minuti odmora je Luka vpisal osmo podajo ob košu Jonesa Jr., Mavericks pa so ob treh točkah naskoka prišli do takrat svoje najvišje prednosti na tekmi. Niz se je nadaljeval do 13:0, za 97:89 je s prostima metoma poskrbel slovenski as.

A gostujočemu nizu je sledil tudi domači, izkazal se Karl-Anthony Towns, ki je s trojko ob izteku napada Wolves vrnil v vodstvo pri 99:98. Dobre štiri minute in pol pred koncem je bil tako na vrsti za 'time-out' Jason Kidd.

Ni pomagalo, Dallas je pet minut ostal brez koša iz igre. Domači so povedli že za štiri točke, a je nato trojko zadel Dončić za 101:102.

Luka se je dve minuti pred koncem izkazal še z ukradeno žogo, akcijo pa je nato uspešno s trojko zaključil Washington za 104:102. Rezultat se nato ni spreminjal, minuto kasneje pa Dončić prišel še do svoje tretje ukradene žoge, preprečil je podajo pod koš za Goberta. Kidd je vzel še eno minuto odmora, da bi pripravil morda odločilni napad. 

Dončić je 50 sekund pred koncem zadel za 106:102, pod svojim obročem pa je nato pobral odbito žogo.

Dallas je krenil v napad, a je Irving zgrešil. Ostalo je še 17,5 sekunde. Minnesota se je s košem približala na dve točki zaostanka.

Sedem sekund pred koncem je bil storjen prekršek nad Irvingom, ta je zadel prosta meta za 108:104.

Green je storil prekršek 1,8 pred koncem, Mike Conley je dobil na voljo tri proste mete. Zadel je prvega, zgrešil drugega, nato pa namerno še tretjega, a žoga ni prišla do domačih košarkarjev.

Dončić je ob metu 12/26 (3/10 trojke, 6/7 prosti meti) zbral 33 točk, kar 15 jih je dosegel v zadnji četrtini. K temu je dodal še šest skokov, osem asistenc, blokado in tri ukradene žoge. Irving je dosegel 30 točk, Washington 13, Gafford 10.

Pri Minnesoti je kar šest košarkarjev prišlo do dvoštevilčnega števila točk - McDaniels 24, Edwards 19, KAT 16, Reid 15, Gobert 12 in Klye Anderson 11.

Komentarjev 5
  • BenX 07:22 23.maj 2024.

    Jaz sem napovedal, da bo Minesotta dobila eno, morda dve tekmi. Upajmo, da bo na koncu res tako.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:46 23.maj 2024.

    Vsi ki toliko pljuvate čez Dončiča se lahko samo poskrijete,toliko,kolikor je on v 5. letih naredil promocije Sloveniji, je noben politik ni in ne bo naredil,najbolj pa se mi smilijo tisti,ki se delijo na leve in desne,res ste kreteni zarukani!!!

Sorodne novice