Šport > Košarka
28 ogledov

Maljković odstopil; nista kriva Gotovina in Markač

Božidar Maljković Slovenija BiH pokal Adecco Saša Despot
Slovenski košarkarski selektor Božidar Maljković ni več trener zagrebške Cedevite! Po poročanju hrvaških medijev naj bi novico uradno potrdil na novinarski konferenci, ki naj bi se začela ob 16.30., a se "šjor Boža" na njej ni pojavil ...

Hrvaški mediji novico o odstopu zdaj že nekdanjega trenerja edinega hrvaškega evroligaša označujejo kot presenečenje, saj so Božidarja Maljkovića v Cedevito pred sezono pripeljali kot največjo okrepitev.

Odstop Maljkovića je še toliko bolj presenetljiv, ker je zagrebški klub kljub uvodnim štirim porazom v Evroligi nazadnje nanizal dve zmagi, in sicer proti Caji Laboralu in Žalgirisu. Maljković je pred letošnjo sezono prevzel hrvaški klub na pobudo premožnega lastnika Emila Tedeschija.

Po nekaterih ocenah naj bi se njegova plača sukala nekje med 400 do 500 tisoč evri, s čimer je (bil) najbolje plačani trener hrvaške lige. Več o odstopu slovenskega selektorja s klopi Cedevite naj bi bilo znanega po tiskovni konferenci kluba, ki je bila najavljena za 16.30., a se "šjor Boža" na njej ni pojavil.

Na Twitterju so se že pojavile govorice, da  je Maljković prišel v spor z vodstvom kluba, ker je hotel kaznovati zvezdnika ekipe Marka Tomasa, ko naj bi ta prišel na trening po popivanju, a se je klubski menedžment temu uprl.

Na Maljkovićev odstop so se že odzvali tudi pri Cedeviti. "Čas odstopa je popolnoma neprimeren. Pred nami sta dve pomembni tekmi z Milanom in Partizanom. Naj poudarim, da je klub izpolnjeval vse obveznosti in dogovore, ki smo jih sklenili pred začetkom sodelovanja, zato ne vem, kaj je razlog odstopa. To boste morali vprašati Maljkovića, sam sem presenečen," je dejal predsednik Cedevite Mladen Veber.

"Podpisali smo za dve leti in stali za trenerjem, tudi ko nam nekateri rezultati niso bili po volji. Tožil je nad tem, da je izoliran, čeprav sva bila tako jaz kot direktor Krešo Novosel vsak dan v kontaktu z njim," je dejal športni direktor Cedevite Matej Mamić in dodal, da razlog odhoda nista oproščena generala Ante Gotovina in Mladen Markač. "Bil je  izrazito apolitičen in zato dobrodošel na naših prostorih," je Mamić zavrnil možnost, da bi Srb Maljković zapustil klop evroligaša zaradi napetih domoljubnih čustev, ki se v teh dneh budijo na Hrvaškem.

maljković ep 2011 litva | Avtor: EPA EPA
Maljković besnel nad igralci po zadnji tekmi

Slovenski selektor je po zadnji tekmi njegove (nekdanje) ekipe v Ligi ABA proti Szolnokiju, ki so jo Zagrebčani sicer dobili, pošteno okrcal svoje igralce. "Tako sem jezen na svoje igralce ... In nase seveda tudi. Jaz sem zelo samokritičen, tako da mi je o tem težko govoriti tudi na novinarski konferenci. Kot že ničkolikokrat do zdaj smo imeli tudi tokrat najboljšo mogočo pripravo na tekmo, resne treninge in videoanalizo ... A ne pomaga, zato se po moji glavi mota marsikaj. Kar se tiče tekme, je imela ta klasičen potek za naše predstave v tej sezoni. Če greš v tekmo mehko in podcenjevalno ... Danes bi imeli tudi z Zabokom (eden od slabših klubov v prvi hrvaški ligi, op. p.), z vsem spoštovanjem do tega kluba, enake probleme," je besnel slovenski selektor.

"Jezen sem na celotno ekipo. Igralci bi se morali vprašati, kakšen odnos imajo do svojih profesionalnih obvez in do svojega denarja. Vem, kaj vlagam v ekipo, in ko se zgodi poraz, sem jaz edini krivec. In prav je tako. Tako da se mi po glavi mota veliko stvari," je zaključil Maljković.

Komentarjev 1