Šport > Košarka
239 ogledov

Mladim Slovencem ostaja še ena tekma za kolajno

košarkarska reprezentanca do 18 let FIBA
Slovenski upi so klonili v polfinalu.

Reprezentanca Slovenije do 18 let je v polfinalu evropskega prvenstva izgubila obračun s Turčijo (72:64). Slovenci se bodo za tretje mesto še drugič na prvenstvu pomerili z Grki. Tekmo, ki se bo jutri začela ob 18. uri, bo v spletnem prenosu mogoče spremljati na spletni strani KZS ter Facebook strani KZS.

Košarkarji obeh ekip so bili na začetku polfinalnega obračuna zelo razpoloženi za igro v napadu. Turki so sicer hitro povedli z 2:8, vendar so Slovenci ujeli priključek in s košem Maja Dušaniča v osmi minuti srečanja prvič tudi povedli (14:13). V zadnjih dveh minutah prve četrtine so dve točki uspeli vpisati le Turki in tako pred nadaljevnjem tekme vodili za točko.

Slovenski košarkarji so na začetku druge četrtine v obambi postavili consko postavitev, ki je odlično delovala v četrtfinalu proti Veliki Britaniji, a so fizično močni Turki z igro pod obročem prihajali do svojih priložnosti in v 15. minuti ušli na dvanajst točk prednosti (17:29). Slabe tri minute pred koncem prvega polčasa je Gregor Glas s petimi zaporednimi točkami znižal razliko na 25:33, polčas pa se je končal s prednostjo Turkov, 29:38. Pri Sloveniji sta bila v prvem polčasu strelsko najbolj razpoložena Glas (9 točk) in Dušanič (10 točk).

košarkarska reprezentanca do 18 let EP do 18 let Šport Član Reala s trojnim dvojčkom popeljal Slovenijo v polfinale

Slovenci so po vrnitvi na parket z delnim izidom 13:2 ujeli priključek in s košem Roka Nemaniča povedli z 42:40. Varovanci selektorja Petra Markovinoviča so v obrambi nadaljevali s consko postavitvijo, kar je Turkom tokrat povzročalo kar precej preglavic. V drugi polovici tretje četrtine je stekla še igra v napadu, Slovenija je vodila že s 50:42, vendar so Turki pred zadnjim delom tekme znižali na 50:49.

Glas je po dveh minutah igre v zadnji četrtini z uspešnim metom za tri točke povišal prednost Slovenije, nato pa so turški košarkarji dosegli enajst zaporednih točk in štiri minute pred koncem tekme povedli za devet točk (56:65). Slovenci so z vztrajno in agresivno obrambo sicer zaustavili Turke, v napadu pa jim je po nepopustljivi borbi tokrat zmanjkalo moči za preobrat.

Žiga Samar | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Za nami je zahtevna tekma, na kateri smo proti fizično močnemu nasprotniku porabili veliko energije. Fantje so nesporno dali vse od sebe in se borili do zadnjega atoma moči. Uspeli so nadoknadili zaostanek in se vrniti v igro za zmago, žal pa nam je na koncu zmanjkalo energije in športne sreče. Z igrami smo dokazali, da si zaslužimo medaljo, na nas pa je, da čimprej ohladimo glave in se pripravimo na jutrišnjega nasprotnika ter to dokažemo na tekmi za 3. mesto," je dejal selektor Markovinovič.

Glas je na koncu dosegel 20 točk, k temu pa dodal še 5 skokov in 4 podaje. Dušanič je v statistiko vpisal dvojnega dvojčka (12 točk in 10 skokov), Bine Prepelič je dosegel 13 točk, Žiga Samar pa 8 (9 skokov in 4 podaje).

Slovenija se bo jutri za tretje mesto še drugič na tekmovanju pomerila z gostiteljico prvenstva Grčijo. Tekmo v skupinskem delu tekmovanja so pred tednom dni z rezultatom 72:54 dobili Grki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.