Šport > Košarka
27 ogledov

Morina in Prepelič slovenska superjunaka

slovenija latvija EP U20
1/32
KZS/www.alesfevzer.com
Slovenska košarkarska reprezentanca mlajših članov je v Domžalah slavila še na svoji peti tekmi na evropskem prvenstvu proti močni Turčiji. V dramatični končnici je odločilni koš dosegel Gezim Morina za 72:71.

Slovenska reprezentanca mlajših članov po pravi srhljivki ostaja neporažena na evropskem prvenstvu do 20 let, potem ko je zabeležila še peto zaporedno zmago. Junak tekme proti Turčiji je nedvomno postal Gezim Morina, ki je ob zvoku sirene, po lepi podaji izvrstnega Klemna Prepeliča (29 točk) zadel za 72:71.

"Mislim, da smo si zmago prigrali. Turška reprezentanca ni slučajno premagala Italijanov in igrajo vsak dan bolje. V nekaterih delih tekme smo igrali odlično košarko, tako v napadu kot tudi v obrambi, v nekaterih pa sledil velik padec in posledično tudi veliko napak. Če ne bi bilo teh napak, bi tekmo brez težav pripeljali do konca. Napake, zlasti slabe podaje, so nas stale, da so se Turki nekajkrat vrnili v igro in celo povedli. Fantje so že utrujeni, vendar ne popuščamo niti za milimeter. Velika športna krivica bi bila, če te tekme ne bi zmagali. Srečko je dal odločilen koš, vendar mu je Klemen Prepelič tudi odlično podal," je po srečanju zadovoljen povedal selektor Zmago Sagadin in nato besedo prepustil prvima kovalcema petega uspeha na prvenstvu.

"Vesel sem zmage! Začeli smo slabo, nekajkrat slabo podali, to pa so Turki izkoristili in nam polagali žoge v koš iz leve in desne. Vedeli smo, da je Turčija dobra ekipa. Prvenstvo so  začeli slabo, nato pa so začeli igrati vedno bolje in bolje," je povedal Morina, Prepelič pa: "Tekma je bila zelo naporna, saj so Turki fizično zelo močan tekmec. Na začetku tekme se jim nismo znali postaviti po robu, a na koncu ponovno strnili svoje vrste ter našli dober zaključek in zmaga je naša."

pajić omić reprezentanca u20 u-20 slovenija turčija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovenija je dobro začela, hitro povedla z 10:4 ter narekovala ritem igri do konca uvodnih desetih minut. Vajeti igre so nato prevzeli Turki, a jim pobeg na več kot sedem točk (36:29) sredi 16. minute ni uspel. Varovanci Zmaga Sagadina so jim na drugi strani vseskozi tesno dihali, z dvema zaporednima trojkama Jana Špana ter Mihe Lapornika pa se znova prebili v ospredje in na odmor med polčasoma odšli z dvema točkama naskoka (41:39).

Po vrnitvi na parket so na parketu znova zagospodarili Turki, slovensko barko pa je nad gladino obdržal izjemno ostrostrelsko razpoloženi kapetan Klemen Prepelič. Ta je že v prvem polčasu dosegel 13 točk, do konca tretjega dela igre, ko so Turki vodili s 60:56 pa že 25 (trojke 5:11).

Šest minut in pol pred koncem je Erbil Eroglu s prostim metom turško prednost povišal že na +8 (66:58). Nato dirigentsko palico na mestu organizatorja igre prevzel Matej Rojc, pod košem pa je bil trikrat natančen Gezim Morina. Slabi dve minuti pred koncem je Prepelič lepo prodrl in zadel za 69:68, v naslednjem napadu pa je njegov zgrešen met popravljal Alen Omić, a bi pri tem nepravilno oviran. Ta je nato zadel oba prosta meta za 70:69. Slovenija je nato imela še dva napada za povišanje vodstva, a bila obakrat nenatančna. Po minuti odmora je nepazljivost slovenske obrambe pod košem izkoristil Ramazan Telkin (71:70) in sledila je nova minuta odmora na zahtevo trenerja Sagadina.

Njegovi četi je preostalo 3,5 sekunde. Žogo je v igri sprejel Prepelič, ki se je takoj zapodil v desni prodor ter pod košem z izjemno podajo zaposlil Morino. Ta je z metom preko glave z zvokom sirene zadel za 72:71 in Sloveniji priigral še drugi zmago v drugem delu.

Domžale, skupina F, 2. kolo:

Slovenija : Turčija 72:71 (56:60, 41:39, 19:21)
Prepelič 29, 4 pod., Morina 13, 6 sk., Omić 12, 9 sk.; Candan 15, Kenti, Eroglu 8, Tekin 8

Španija : Italija 76:78
Diez 17, 7 sk., Abrines 14; Abass 24, 12 sk., Traini 18.

Litva : Latvija 75:78
Ulanovas 15, Butkevičius 15; Timma in Helmanis 15

Vrstni red: 1. Slovenija 8, 2. Turčija 6, 3. Španija 6, 4. Italija 6, 5. Litva 5, 6. Latvija 5

Komentarjev 1
  • zic 22:43 17.julij 2012.

    carsko!!!! to je borba, da z užitkom gledaš. Fenomenalno vzdušje!!!!!