Šport > Košarka
10 ogledov

Nachbar: "Bryanta stran od koša"

Boštjan Nachbar majhno vlogo favoritov pripisuje Los Angeles Lakersom. (Foto: Re Žurnal24 main
Pred finalom košarkarske lige NBA, v katerem se bosta pomerila najuspešnejša kluba v zgodovini Los Angeles Lakers in Boston Celtics, smo se pogovarjali z reprezentantom Boštjanom Nachbarjem.

Če je kakšna ekipa, ki se jim postavi po robu, je to prav Boston s svojo trdo obrambo.
Boštjan Nachbar
V petek se v ligi NBA začne finale med Los Angeles Lakers in Boston Celtisc. Boljšega finala si ljubitelji košarke ne bi mogli zaželeti. Se strinjate s tem?
Obe ekipi sta zasluženo v finalu. Drži, da gre za legendaren finale, ki si ga je želelo videti veliko ljudi. Osebno bi si na vzhodu želel v finalu videti kakšno drugo ekipo. Dobrih tekem ne bo manjkalo, finale bo zanimiv, najverjetneje bo odločila šele šesta ali sedma tekma.

Kdo je vaš favorit in zakaj?
Na papirju so favoriti Lakers, ker imajo prednost domačega igrišča in manj poškodb, za nameček pa so mlajši in imajo nekoliko boljšo ekipo. Glede na predstave Bostona v končnici pa Celticsov ne gre odpisati. Zame osebno ne bi bilo presenečenje, če jim uspe osvojiti šampionski prstan. Veliko bo odvisno od poškodb, ki že zdaj po malem pestijo Boston. V odstotkih dajem 51:49 prednost za končni naslov Jezernikom.

Kje vi vidite ključno prednost Bostona in kje Los Angelesa?
Velika prednost Lakersov je, da imajo v svojih vrstah Kobeja Bryanta in dobre visoke igralce. Tu mislim na Gasola, Odoma in Bynuma. Vsi so visoki, hitri in gibljivi igralci, ki jih je težko pokrivati. Z njimi so imele težave prav vse ekipe. Če je kakšna ekipa, ki se jim postavi po robu, je to prav Boston s svojo trdo obrambo. Imajo nekaj čvrstih, visokih in izkušenih igralcev, ki so sposobni prevladati pod košem. Prepričan sem tudi, da bo Bryant naredil svoje, bitka pod košem pa bo na koncu odločila zmagovalca.

Kobe Bryant Lakers | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Kako lahko Boston ustavi Kobeja? Pri Phoenixu so vse stavili na obrambo na njem, pa vseeno ni šlo.
Mislim, da bo to zelo težko. Realno ne gre za pričakovati, da bo Kobe na koncu dosegel 10 ali 15 točk. To je nemogoče. Imel bo veliko odprtih metov, ki si jih bo ustvaril sam, tako da bo le od njega odvisno, ali bo zadeval ali ne. Veliko pomembnejši za Boston bodo igralci okoli Bryanta, ki se ne smejo razigrati. Gasolu ne smejo dopustiti, da doseže 25 točk, ali Odomu, da z dvojnim dvojčkom prevesi tehtnico. Kadar bodo tekme ob koncu izenačene, bo treba v zadnji minuti na Kobeju odigrati dobro obrambo. Ni pomembno, ali je do tistega trenutka dosegel 40 točk, pomembno je, da zaustavijo njegov zadnji met.

Kobeja je nemogoče ustaviti. Imel bo veliko odprtih metov, ki si jih bo ustvaril sam, tako da bo le od njega odvisno ali bo zadeval ali ne.
Boštjan Nachbar
Vi ste pokrivali Bryanta. Kako se lotiti te naloge?
To je zelo težko. Napad se vseskozi vrti okoli njega. Da ne bi dobil žoge in metal na koš, ni mogoče, treba ga je čim dlje potisniti stran od koša. Treba mu je onemogočiti prodore in ga prisiliti, da vrže čim več metov iz obrata. Odstotek zadetih metov je v tem primeru nekoliko nižji, vendar pa zna zadevati tudi s takega položaja. Boston ima igralce, ki so ga sposobni kriti, a bodo imeli težko nalogo.

Na drugi strani Boston vedno zmaguje, ko je dober Pierce. Je on ključnega pomena za uspeh Keltov?
Pierce ima veliko vlogo. V seriji s Clevelandom pa se je izkazalo, da za zmago Bostona ni treba, da ima on najboljšo serijo. Tudi drugi igralci, kot sta Garnett in Ray Allen, morajo narediti svoje.

Kakšno vlogo pripisujete Saši Vujačiću v finalu, se z njim kaj slišite?
Njegovega položaja ne poznam najbolje. Ne vem, kaj se od njega pričakuje. Neke vloge nima. V prvi vrsti si želim, da bodo dvoboji v finalu napeti in da bodo gledalci zadovoljni.

Vas bomo tudi letos skupaj s Primožem Brezcem poslušali v vlogi komentatorjev tekem finala lige NBA?
Možno. Mislim, da se nam bo uspelo dogovoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.