Šport > Košarka
8 ogledov

Nachbar: Zakaj ne bi igrali v finalu?

Boštjan Nachbar se je s soigralci takole veselil po zadnjem žvižgu sodniške troj
1/29
Žurnal24 main
Sekunde v Katovicah so se iztekale, napad Slovenije se je bližal h koncu. Treba je bilo zadeti. Žogo je v roke vzel Boštjan Nachbar in z zadnjim slovenskim košem na tekmi odločil zmagovalca.
 

Tudi danes vse od EP

Zurnal24.si vam bo tudi danes vsako uro s Poljske prinašal nove novice in intervjuje.

V slovenski izbrani vrsti si poleg izjemnega Erazma Lorbka in nikoli utrujenega Jake Lakoviča ogromno pohval za predstavo proti Hrvaški zasluži tudi Boštjan Nachbar. Ta je kljub neprijetni poškodbi zapestja stisnil zobe, v odločilnih trenutkih pa tudi zadel koš v zadnji sekundi napada. Z njim je Slovenija povedla s 67:62 in tekma je bila odločena. Nachbar vsekakor tokrat ni igral v slogu Mercatorjeva slogana, saj ni bil najboljši sosed za Hrvate (v nemščini beseda nachbar pomeni sosed).

Kaj je danes odločilo tekmo? Obramba v drugem polčasu ?
Danes je bil kriterij precej drugačen, kot na dosedanjih tekmah. Kot, da bi padla komanda, da je treba soditi drugače. Težko se je bilo prilagoditi na ta kriterij. Hrvati so to dobro izkoristili. Od prve minute so odločno krenili v dvoboj, igra pa je bila na trenutke bolj podobna rokometu kot košarki. Zaradi tega so si priigrali tisto prednost. V drugem delu pa smo mi stisnili obrambo. Igrali smo čisto, brez nepotrebnih prekrškov. Dobro smo skakali ža žogo, odprlo se nam je tudi v napadu, najpomembneje pa je bilo, da smo vseskozi verjeli. Tudi, ko smo zaostajali za 15 točk, se nismo ustrašili in pomislili zdaj pa ne bomo uspeli. Vse to se je na koncu obrestovalo.

Boste zdaj čimprej poskušali pozabiti to tekmo?
Seveda bomo to poskušali. Vse misli moramo zdaj usmeriti na dvoboj proti Srbiji.

Boste sploh lahko zaspali danes?
Bom. Če ne bom mogel, bom pa skočil do Lakoviča. Jemlje neke tablete in ga vedno takoj zmanjka. Ne vem, kaj jemlje. Verjetno kaj španskega.

 
 

Nisem še igral na takšnem turnirju, kjer bi imeli toliko težav s poškodbami. Tudi ostali zagotovo imajo probleme, a ne tolikšne kot mi. In zato kapa dol fantom, da še stisnejo zobe in se borijo za vsako žogo.

Boštjan Nachbar

 
Z vas je padlo veliko breme. Vas bo to poneslo proti Srbiji?
Težko bo igrati. Predvsem zato, ker je urnik precej natrpan. Seveda te adrenalin in želja po zmagi poneseta, a so trenutki med tekmo, ko se počutiš utrujenega. Ni nam lahko ob vseh teh poškodbah, ki jih imamo. Ampak že skoraj cel turnir moramo igrati tako, z desetimi igralci. Še trije ali štirje smo taki, ki bi zaradi poškodb lahko mirno izpustili kakšno tekmo, a ni časa za to. Tekme so zelo težke, ogromno je udarcev in zelo malo časa za regeneracijo. Nisem še igral na takšnem turnirju, kjer bi imeli toliko težav s poškodbami. Tudi ostali zagotovo imajo probleme, a ne tolikšne kot mi. In zato kapa dol fantom, da še stisnejo zobe in se borijo za vsako žogo. Nočem tega poveličevati, ampak zjutraj, ko vstaneš je zelo težko. Nekoga boli koleno, drugega hrbet, tretjega prepone, četrttega roka ... Imamo zelo težek urnik. Še težje bo oditi v klube in tam oddelati priprave. Marsikdo bo rabil kar nekaj časa, da bo prišel v pravo formo. Res ne vem, kaj Fiba razmišlja s tem urnikom, ker je res vse skupaj nehumano.

 
 

Svojo najboljšo uvrstitev smo že dosegli. En del je že opravljen, ampak imamo še veliko tega za pridobiti. Zakaj pa ne bi igrali v finalu? Vprašanje je, kdaj bo ta generacija še imela takšno priožnost.

Boštjan Nachbar

 
Dosegli ste osnovni cilj. Bo še dovolj motiva zas polfinale?
Seveda bo. Naboj še večji. Morda takoj po tekmi s Hrvaško ne izgleda tako, ker smo popolnoma izmučeni. Na polno bomo krenili v tekmo. Izgubiti nimamo veliko. Svojo najboljšo uvrstitev smo že dosegli. En del je že opravljen, ampak imamo še veliko tega za pridobiti. Zakaj pa ne bi igrali v finalu? Vprašanje je, kdaj bo ta generacija še imela takšno priožnost. Ne vem zakaj bi jo izpustili. Vsekakor se bomo proti Srbiji borili do konca, če pa bo to dovolj za zmago, bomo šele videli.

Na Srbijo ste se enkrat že dobro pripravili. Vas lahko zdaj še kako presenetijo?
Seveda. Vsaka tekma je poglavje zase. Tudi s Hrvati smo pred evropskim prvenstvom odigrali dve pripravljalni tekmi, a so nas na nek način znali presenetiti. Najpomembnejše je, kako ti na to odreagiraš. Dobro se poznamo, kdo pa bo zmagal na koncu, bo treba počakati. Čaka nas še ena težka borba. Tisti, ki bo bolj zbran, bolj agresiven in ki si bo bolj želel uspeha, bo zmagal.

Po zmagi nad Hrvati ste se že tudi uvrstili na prihodnje svetovno prvenstvo ...
To je seveda lep dosežek. Tiste tekme za peto, šesto, sedmo in pa osmo mesto je res zelo težko igrati. Turčija pa je še zelo daleč.

Kako je zdaj z vašim zapestjem?
Še vedno je precej zatečeno, ne morem ga še normalno premikati. Je pa boljše kot je sprva izgledalo in od tega, kaj sem pričakoval. Vsak dan bo boljše. Zapestje smo sicer slikali zgolj za preventivo, vendar se mi je kar malce roka tresla, ko sem čakal na rentgen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.