Šport > Košarka
4485 ogledov

NBA prvak se je vrnil tja, kjer je nekoč prosjačil za ostanke hrane

serge ibaka Print Screen
Košarkarski zvezdnik se je zmagoslavno vrnil v restavracijo v Kongu, na katero ga vežejo zelo boleči spomini.

Serge Ibaka, član košarkarskega moštva Toronto Raptors, kateremu je v lanski sezoni pomagal od prvega šampionskega prstana, je samo eden od kopice NBA-jevcev, ki so se s trdim delom in obilico košarkarskega talenta dvignili s socialnega dna ter se iz revežev prelevili v bogataše.

telfair Šok Šport NBA-jevec se je zlomil po izreku večletne zaporne kazni

Ibaka je odraščal v hudi revščini. Pomanjkanje je bilo tako hudo, da se je moral v mladosti večkrat zateči k beraštvu.

Pred dnevi se je 29-letnik vrnil v restavracijo, kjer je kot otrok prosjačil hrano.

Zvezdnik se je rodil v mestu Brazzaville v republiki Kongo. V družini je bilo kar 18 otrok. Košarkarski talent je podedoval po starših, ki sta se oba ukvarjala s košarko. Mamo je izgubil v rani mladosti, očeta pa so v njegovih najstniških letih strpali za rešetke kot političnega zapornika.

S košarko se je ukvarjal od malih nog. Pri 17 letih se je preselil v Francijo, kasneje pa je igral v Španiji in se tam naučil tudi španskega jezika. 

serge ibaka | Avtor: Epa Epa

Udeleževal se je številnih mednarodnih košarkarskih turnirjev in kmalu vzbudil pozornost NBA skavtov. Leta 2008 ga je na naboru lige NBA izbralo moštvo Seattle SuperSonics, ki se je kasneje preimenovalo v Oklahomo City Thunder in se namestilo v Oklahoma Cityju. Sedem sezon je nosil dres Oklahome, nato je bil eno leto član Orlando Magic, zadnja tri pa je preživel v Torontu.

V napetem finišu pretekle sezone je odigral eno ključnih vlog pri osvajanju šampionskega prstana, s katerim se je ponosno vrnil v domovino, s seboj pa je prinesel tudi sloviti pokal Larryja O'Briena.

"Od berača, ki je pred 15 leti prosjačil za ostanke hrane, do NBA prvaka, ki si je privoščil obrok v tej isti restavraciji. Včasih je življenje kot film in takšen scenarij lahko napiše le Bog," je na družbenih omrežjih zapisal košarkar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪Serge Ibaka is blessed to be back home in the Congo, this time with the Larry OB 🏆🙏 via @tris416

A post shared by Yahoo Sports Canada (@yahoosportsca) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#SergeIbaka is back home in the Congo and he's brought the Larry OB with him 👀🇨🇬 • (🎥: @tris416)

A post shared by TSN (@tsn_official) on

Podobno kot Ibaka so tudi številni drugi košarkarji v ligi NBA odraščali v hudem pomanjkanju, nato pa so se skoraj čez noč prelevili v multimilijonarje.

Takšen preskok predstavlja veliko preizkušnjo, saj se morajo mladi in skromno izobraženi fantje hitro naučiti upravljati z veliko količino denarja.

Nekateri zapravljajo preveč, kar niti ni problem, dokler na račun pritekajo velike vsote, a marsikdo se ne zna ustaviti nitin takrat, ko finančna slika postane manj rožnata. Izdatki kmalu začnejo presegajo prihodke, kar neizbežno vodi v hude finančne težave. 

Po podatkih revije Sports Illustrated iz leta 2009 kar 60 odstotkov vseh igralcev iz lige NBA v samo petih letih po koncu kariere razglasi bankrot.

Komentarjev 1
  • mph 18:37 14.avgust 2019.

    Ja, samo njegov bog lahko pusti trpeti še naprej milijarde ali pa vsaj stotine milijonov drugih še naprej po vsem svetu.