Šport > Košarka
400 ogledov

Legenda lige NBA zaslužil milijone s prodajo spominkov

Michael Jordan dres Epa
Legendarni ameriški košarkar je z dražbo spominkov z OI 1992, na katerih je prvotni ameriški Dream Team osvojil zlato medaljo, zaslužil pet milijonov dolarjev.

Nekdanji košarkar zasedbe Utah Jazz Karl Malone je zelo dobro unovčil poznanstvo z velikani košarke, s katerimi je bil član ameriškega sanjskega moštva. Tistega prvega pravega z olimpijskih iger leta 1992 v Barceloni.

Dražba spominkov, dresov in čevljev Dream Teama mu je prinesla pet milijonov dolarjev, je objavil portal ESPN.

Malone je bil tudi sam član legendarne olimpijske zasedbe, prve ameriške olimpijske ekipe, v kateri so sodelovali aktivni profesionalni igralci iz NBA in je leta 1992 ZDA prinesla zlato.

Derrick White Heat Celtics Video Šport Drama v Miamiju, odločil koš v zadnji sekundi!

In prav to dejstvo je Malonu prineslo odličen zaslužek, potem ko je na dražbi prodal 24 različnih kosov spominkov s te olimpijske kampanje, je objavil Dan Hajducky iz ESPN. Zbirka je vključevala na tekmah nošene drese in športne copate vsakega člana ekipe.

Ni presenetljivo, da so kosi, ki so pripadali Michaelu Jordanu, prinesli največ denarja. Njegov dres po zmagi nad Litvo s 127:76 v polfinalu OI v Barceloni je prinesel iztržek ogromnih 3.003.000 ameriških dolarjev, kar je 2,8 milijona v evrih.

To je bilo največ, kar je kdorkoli kadarkoli plačal za katerikoli z Air Jordanom povezan artikel z olimpijskih iger.

Dream Team ameriško sanjsko moštvo Barcelona 1992 Barkley Ewing Jordan Bird Johnson Malone Mullin Robinson Drexler | Avtor: Profimedia Profimedia

Malone, z vzdevkom Poštar (Mailman), je prav tako prodal par Jordanovih superg s turnirja Amerik leta 1992. Šlo je za predolimpijski turnir, kjer se je začela zgodba sanjskega moštva Dream Team. Ta je šel za 420.000 ameriških dolarjev (391.560 evrov).

Več drugih predmetov ključnih članov ekipe, kot so Larry Bird, Magic Johnson, Charles Barkley in David Robinson, so dosegli precej visoke cene.

Igor Kokoškov Nova služba Šport Kokoškov združil moči z Dončićevim velikim rivalom Dragić Prava graščina Šport Dragić prodaja svojo prečudovito vilo (FOTO)

Predvsem Birdova in Johnsonova dresa s tekme proti Litvi sta bila prodana za več kot 300.000 dolarjev. Medtem sta dresa, ki sta ju nosila Barkley (230.400 ameriških dolarjev) in Robinson (116.400 ameriških dolarjev) prav tako šla za šestmestno številko.

Karl Malone | Avtor: Epa Epa
Malone je pred avkcijo zbirko hranil v enem od Fordovih salonov za prodajo avtomobilov v Utahu. Na koncu je sklenil partnerstvo z izvršnim predsednikom in ustanoviteljem dražbene hiše Goldin, Kenom Goldinom, s katerim se je dogovoril o prodaji celotne zbirke.

"Bilo je res izjemno, da sem lahko sodeloval s samim Karlom Malonom in ponudil to ikonično zbirko ljubiteljem košarke povsod po svetu," je dejal Goldin. "Zdaj ima nekaj srečnežev delček revolucionarne športne zgodovine nekaterih največjih igralcev vseh časov."

Malone, član dvorane slavnih, je bil legendarni član moštva Utah Jazz v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, in je z Johnom Stocktonom sestavljal enega najboljših dvojcev v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Tekmovalno se je upokojil kot drugi najboljši strelec v zgodovini lige NBA s 36.928 točkami.

Trenutno je tretji na tem večnem seznamu, več točk sta zbrala zgolj LeBron James in Kareem Abdul-Jabbar.

Luka Dončić Nad Dončića Šport "Luka v formi? Pri vseh teh pivih?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.