Šport > Košarka
89 ogledov

Novi selektor debitiral z zmago

košarka
1/17
Saša Despot
Prva tekma pod vodstvom selektorja Igorja Kokoškova se je končala z zmago.

Slovenski košarkarji so se v pripravah na kvalifikacije za EuroBasket 2017 pomerili s Portugalsko. Ob prvi tekmi selektorja Igorja Kokoškova so Slovenci zanesljivo zmagali s 16 točkami razlike. V soboto jih čaka še ena preizkušnja, in sicer tekma za prvo mesto na pokalu Adecco proti Belgiji, ki je v polfinalu premagala Bosno in Hercegovino s 73:68. Pri zmagovalcih sta izstopala Jonathan Tabu z 18 točkami in Salumu Jean s 13 točkami.

Za Slovenijo je bila to prva od osmih prijateljskih tekem pred kvalifikacijami s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino, ki bodo potekale od 31. avgusta do 17. septembra. Slovenija za uvrstitev na EP potrebuje prvo mesto oziroma eno od štirih najboljših drugouvrščenih iz šestih skupin.

Obračun s Portugalsko, ki v košarkarskih vodah ne sodi med elitne evropske reprezentance - poteguje se za četrto uvrstitev na evropsko prvenstvo, od tega tretjo v zadnjih desetih letih, je v dvorano Zlatorog privabil nekaj manj kot tisoč gledalcev. Ti so za nekaj minut - bolj natančno slabih pet minut - videli tudi prvega zvezdnika Slovenija Gorana Dragića.

Slovenija je na koncu zmagala s prepričljivih 67:51, ob tem, da je bil rezultat v 24. minuti le 42:36. Selektor Kokoškov je preizkusil vseh trinajst igralcev, ki jih je določil za tekmo (izostali so Vlatko Čančar, Saša Zagorac, Žan Mark Šiško), do dvomestnega števila točk pa sta prišla le Klemen Prepelič (11 točk, trojke 3:8) ter Jaka Blažič (10 točk, 4 podaje).

"Za nas je bila to prva pripravljalna tekma in vedeli smo, da bo težka, toda ne zaradi našega nasprotnika. Portugalsko dobro poznamo, že dolgo časa igrajo skupaj, vseeno pa so relativno mlada ekipa, in zato zelo neugoden nasprotnik. Imamo še ogromno prostora za delo in napredek. Ti dve tekmi na Pokalu Adecco bomo izkoristili za to, da vidimo, kje smo. Veliko stvari je, ki jih moramo popraviti, in na katerih moramo delati, predvsem na obrambi. Noben trening ti ne da kondicije, ki ti jo da tekma. Mi trenutno fizično nismo sposobni odigrati celotne tekme na zelo visokem nivoju. To se je pokazalo z desetimi izgubljenimi žogami v drugi četrtini, tudi v tretjem delu igre pa noge niso bile tiste prave, zato nismo našli poti do koša. Pred nami je še veliko dela," je po tekmi dejal Kokoškov.

Podobno je razmišljal tudi Edo Murić: "Tekma je bila težka, saj je bila prva v letošnjem pripravljalnem obdobju. S soigralci smo se še nekoliko lovili. Tekma morda ni bila najbolj gledljiva, a uspeli smo zmagati, česar smo veseli. Imamo še veliko rezerv."

"Za nas je bila to prva tekma, zato se je čutilo nekaj napetosti, zlasti v napadu, medtem ko nam v obrambi še manjka nekaj uigranosti. Sedaj je pred nami slab dan, da se dobro pripravimo na Belgijo. V soboto je nov dan, želimo si osvojiti Pokal Adecco," pa je dejal Blažič.

V nadaljevanju priprav bodo izbranci Kokoškova v Sloveniji odigrali še štiri tekme; na Telemachovem spektaklu v Stožicah z Veliko Britanijo in Makedonijo, v Mariboru še enkrat z Makedonijo in za konec 27. avgusta s Črno goro znova v Stožicah.

Pokal Adecco:

Slovenija : Portugalska  67:51 (23:9, 41:27, 51:38)

Slovenija: Rebec 3, G. Dragić 2 (2:2), Prepelič 11, Murić 8 (0:1), Blažič 10 (2:2), Z. Dragić 7 (2:2), Lapornik 7, Vidmar 4 (2:4), Dimec 3 (1:2), Omić 5 (1:4), Klobučar 7 (2:3).

Portugalska: Silva 2, Soares 3 (1:2), Fernandes 5, Lima 2, Guerreiro 2, Balseiro 9 (1:1), Pinto 8 (1:2), Gomes 5, Barroso 3 (1:2), Belo 2, Fonseca 10 (2:4).

Prosti meti: Slovenija 12:20, Portugalska 6:11.
Met za tri točke: Slovenija 11:27 (Prepelič 3, Murić 2, Blažič 2, Klobučar, Lapornik, Z. Dragić, Rebec), Portugalska 5:26 (Balseiro 2, Pinto, Gomes, Fernandes).
Osebne napake: Slovenija 18, Portugalska 21.
Pet osebnih: /

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.