Šport > Košarka
14559 ogledov

Odlična novica za Slovenijo v boju za olimpijske igre

Slovenska košarkarska reprezentanca Profimedia
V ponedeljek bodo znani tekmeci košarkarjev v kvalifikacijah za OI, Slovenija bo žreb pričakala v prvem bobnu in se ognila trem najboljšim reprezentancam.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo v ponedeljek v švicarskem Miesu (18.00) dobila tekmece v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Parizu, je v sporočilu za medije zapisala Košarkarska zveza Slovenije (KZS). Štirje kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 2. in 7. julijem 2024.

V boju za Pariz bodo ob slovenski reprezentanci igrale še Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Glede na aktualno lestvico Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) bodo Slovenci žreb pričakali v prvem bobnu. Na Fibini lestvici Slovenci trenutno zasedajo 11. mesto. Med reprezentancami, ki bodo julija lovile zadnje štiri olimpijske vozovnice, so višje na lestvici le Španci, Latvijci in Litovci, ki so poleg Slovenije v prvem od šestih kakovostnih bobnov.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred ponedeljkovim žrebom bo Fiba razkrila tudi prizorišča štirih kvalifikacijskih turnirjev. KZS se je 2. oktobra sporočila, da ne bo šla v kandidaturo za organizacijo enega od turnirjev. Na vsakem izmed teh bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Nato sledi s po dvema najboljšima iz skupin še polfinale in finale, ki bo dal udeleženca OI.

Pri žrebu reprezentanc bo Fiba upoštevala tudi nekaj geografskih pravil. V isti skupini sta tako lahko največ po dve evropski reprezentanci, največ tri pa lahko igrajo na istem prizorišču. V isti skupini lahko nastopa ena ameriška reprezentanca, na istem turnirju pa lahko igra zgolj ena ekipa iz Azije in Oceanije ter Afrike.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom 2024, košarkarski turnir pa se bo začel dan po odprtju iger. V Pariz so že uvrščene reprezentance Francije, Kanade, ZDA, Japonske, Nemčije, Srbije, Avstralije in Južnega Sudana.

 

* Žreb kvalifikacij za OI:
- Prvi boben: Španija, Latvija, Litva, Slovenija;
- Drugi boben: Brazilija, Italija, Grčija, Poljska;
- Tretji boben: Portoriko, Črna gora, Dominikanska republika, Finska;
- Četrti boben: Nova Zelandija, Gruzija, Mehika, Libanon;
- Peti boben: Hrvaška, Slonokoščena obala, Angola, Filipini;
- Šesti boben: Egipt, Bahami, Kamerun, Bahrajn.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.