Šport
3648 ogledov

Veliki zvezdnik atletike ne sme na olimpijske igre

Alex Schwazer Profimedia
Schwazer dokončno brez nastopa na OI v Parizu.

Nekdanji olimpijski prvak v hoji Italijan Alex Schwazer ne bo nastopil na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto. Schwazer je izgubil pritožbo na skrajšanje osemletne prepovedi nastopanja, ki jo je avgusta leta 2016 prejel zaradi kršenja dopinških pravil. Schwazer, olimpijski prvak iz Pekinga 2008, trenutno prestaja namreč zadnji del kazni, ki se bo iztekla avgusta prihodnje leto tik po koncu OI.

Osemintridesetletni Italijan je odločitev pritožbene komisije svetovne protidopinške agencije (Wada) razkril v četrtek v resničnostnem šovu Big Brother v svoji domovini. Dodal je, da je bila odločitev "napačna, sam postopek pa ni bil v skladu z načeli nevtralnosti". Italijan je bil zaradi vsebnosti anaboličnih steroidov suspendiran tik pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru 2016. Takrat je trdil, da je bil žrtev prirejanja dokazov, potem ko je bil vzorec A, odvzet 1. januarja 2016, negativen, vzorec B maja istega leta pa pozitiven.

Olimpijske igre, hitra hoja | Avtor: Profimedia Profimedia

Schwazer je kasneje na sodiščih bil več bitk, italijansko je v svoji obrazložitvi zapisalo, da ni moč ne potrditi ne zanikati možnosti poseganja v dokaze. To je odprlo majhno možnosti za nastop na OI v Tokiu leta 2021, a švicarsko sodišče njegovi kasnejši pritožbi ni ugodilo.

Aprila lani sta poročili komisij Wade in Svetovne atletike prišli do zaključka, da ni bilo manipulacij dokazov ob pozitivnem B-vzorcu iz maja 2016. Wada je Italijana kaznovala z osmimi leti prepovedi nastopanja zaradi drugega kršenja dopinških pravil v karieri. Schwazer je namreč že pred tem prestal 3,5-letno prepoved nastopanja zaradi pozitivnega dopinškega testa na EPO pred olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu. Takrat je uporabo nedovoljenih poživil tudi priznal.

Alex Schwazer | Avtor: Profimedia Profimedia

Scwazer je sicer v svojih najboljših letih veljal za enega največjih zvezdnikov svetovne atletike, poleg zlate medalje z olimpijskih iger 2008, ko je tudi postavil nov olimpijski rekord, ima še eno zlato z evropskega prvenstva 2010 in bronasti medalji s svetovnih prvenstev 2005 in 2007.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.