Šport
2970 ogledov

Glavnega osumljenca umora atletske zvezdnice izpustili na prostost

Ibrahim Rotich Profimedia
Obtoženi mož ubite kenijske atletinje se bo branil s prostosti.

Moža ubite kenijske atletske zvezdnice v tekih na dolge razdalje Agnes Tirop so v sredo izpustili na prostost proti plačilu varščine po dveh letih pripora zaradi umora Tirop. Ibrahima Roticha so novembra 2021 obtožili umora žene.

Oktobra 2021 so truplo Tirop, na katerem so bile vbodne rane, našli na njenem domu v centru za atletske treninge Iten v zahodni Keniji. Gre sicer za priljubljeno območje za trening zaradi visoke nadmorske višine.

Rotichu, ki zanika obtožbe, je sodišče v sosednjem mestu Eldoret štirikrat zavrnilo varščino zaradi pomislekov glede njegove lastne varnosti in možnosti, da bi pobegnil.

Ibrahim Rotich | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda v sredo je sodnik višjega sodišča v Eldoretu Robert Wananda razsodil, da ni nujnih razlogov za nadaljevanje pripora 43-letnika, s čimer se je odprla pot za takojšnji začetek sojenja.

"V zadnjih dveh letih je bil obtoženec pridržan v zaporu v zvezi z umorom svoje žene, to je bilo dovolj časa, da se ugotovi njegov značaj in okoliščine zunaj zapora, če bo izpuščen," je dejal Wananda. "Stvari so se ohladile in zdi se, da ni nobene nevarnosti za njegovo življenje."

atletika tek 25-letnica Šport Atletska zvezdnica umrla v grozljivih okoliščinah

Ukazal je izpustitev Roticha z varščino v višini 400.000 šilingov (2422 evrov) s poroštvom v podobnem znesku ali denarno varščino v višini 500.000 šilingov (3028 evrov).

V skladu s pogoji varščine Rotich ne sme zapustiti matičnega okrožja Uasin Gishu z glavnim mestom Eldoret, ali obiskati Iten, prav tako so mu prepovedali sestajanje ali vplivanje na priče.

Agnes Tirop | Avtor: Profimedia Profimedia

Tirop, ki je umrla stara 25 let, je bila hitro vzpenjajoča se zvezdnica atletike, dvojna dobitnica bronaste medalje na 10.000 m in svetovna prvakinja v krosu leta 2015, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu končala na četrtem mestu v teku na 5000 m.

Prav tako je 12. septembra 2021, mesec dni pred umorom, postavila svetovni rekord v teku na 10 kilometrski razdalji v Nemčiji na cestnem teku.

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:25 16.november 2023.

    Zanimivo, da doumevnega morilaca kar tako spostijo na prostost. Očitno imajo še bolj zgrešeno sodstvo kot Slovenija, kjer je več barab na prostosti kot v zaporih.

Sorodne novice