Šport
340 ogledov

Šele v svojem tretjem maratonu zrušil svetovni rekord

Kelvin Kiptum Profimedia
Kiptum v Chicagu postavil nov svetovni rekord v maratonu.

Triindvajsetletni kenijski tekač Kelvin Kiptum je na svojem tretjem uradnem maratonu postavil nov svetovni rekord s časom 2:00:35. Do zgodovinskega dosežka je prišel na ulicah Chicaga.

Kiptum je svoj potencial prvič pokazal lani v Valencii, kjer je z 2:01:53 postal tretji najhitrejši tekač na 42.195 km. Letos v Londonu je tekel 2:01:25, kar je bilo le 16 sekund počasneje od svetovnega rekorda rojaka Eliuda Kipchogeja, ki že vrsto let velja za najboljšega maratonskega tekača.

Danes v Chicagu je imel idealne pogoje za rekordno znamko. Tekači, ki so mu pomagali držati ritem, mu niso mogli slediti že po petih kilometrih, ki jih je pretekel v času 14:26. Na desetih kilometrih je bil pri 28:42 in že v času novega svetovnega rekorda.

Čeprav je bil cilj Kiptuma izboljšati le rekord maratona v Chicagu (2:03:45), je nadaljeval v ritmu, ki ga je uspel slediti le rojak Daniel Mateiko. Polmaraton sta pretekla v 1:00:48, na 33 kilometru pa je Kiptum pospešil in s hitrejšim tekom v drugi polovici - za drugih 21 kilometrov je potreboval 59:47 - sam prišel skozi cilj.

"Prišel sem po rekord proge, a na srečo sem bil dovolj hiter tudi za svetovni rekord. Zelo sem srečen," je povedal nov svetovni rekorder.

To je prvi svetovni rekord v maratonu, ki v zadnjih 21 letih ni bil postavljen v Berlinu.

Kelvin Kiptum | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo mesto je z zaostankom 3:27 minute zasedel njegov rojak Benson Kipruto, tretji pa je bil Belgijec Bashir Abdi, ki je potreboval še pol minute več.

Žensko preizkušnjo je dobila Nizozemka Sifan Hassan, ki je s časom 2:13:44 postavila drugi najhitrejši čas v zgodovini. Boljša je bila pred dvema tednoma le Etiopijka Tigst Assefa, ki je bila še slabi dve minuti hitrejša (2:11:53).

Za 30-letno Nizozemko, sicer dvakratno olimpijsko in dvakratno svetovno prvakinjo na stadionu, je bil to drugi nastop na maratonih, prvega konec aprila v Londonu je prav tako dobila.

"Ne vem, ali bo šest tednov dovolj, da si opomorem od tega maratona. Enostavno obožujem bolečino," je Nizozemka dejala po koncu preizkušnje. Rekord proge, sicer nekdanji svetovni rekord Kenijke Brigid Kosgei, je izboljšala za 20 sekund.

Drugo mesto je pripadlo Kenijki Ruth Chepngetich, ki je zaostala 1:57 minute, tretje pa Etiopijki Megertu Alemu (+3:25).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice