Šport
314 ogledov

Fantastičen tek Mišmaš Zrimšek, za štiri sekunde izboljšala rekord

Maruša Mišmaš Zrimšek Profimedia
Maruša Mišmaš Zrimšek je osvojila šesto mesto v teku na 3000 metrov z zaprekami in pri tem izboljšala slovenski rekord.

Maruša Mišmaš Zrimšek je zadnji dan 19. svetovnega prvenstva v atletiki v Budimpešti v finalu teka na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in s časom 9:06,37 za skoraj štiri sekunde izboljšala svoj slovenski rekord.

Z izidom sezone na svetu je zmagala Kenijka Winfred Mutile Yavi (8:54,29), ki nastopa za Katar. Yavi je bila pred tem četrta na prejšnjih dveh SP leta 2019 v Dohi in lani v Eugenu.

"Izenačila sem svoji najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih in izboljšala slovenski rekord, res lep nastop in sem zelo zadovoljna. Odtekla sem tudi tako, kot sem si zadala. Cilj je bil, da poskušam biti zraven z vodilnimi in jih nato v zadnjem krogu prehitevam. Le sam zaključek teka se mi ni izšel, ker nisem pričakovala, da bo ena tekmovalka šprintala mimo mene," je povedala Mišmaš Zrimšek.

Bila je druga Evropejka, za Yavi sta bili na zmagovalnem odru Kenijki Beatrice Chepkoech (8:58,98) in Faith Cherotich (9:00,69). Peta za četverico Afričank je bila Alice Finot s francoskim rekordom (9:06,15), ki je Slovenko prehitela v samem finišu.

"Prva misel po prihodu v cilj je bila, da me je spet Francozinja prehitela kot že v Firencah na diamantni ligi, in spet v zadnjih metrih. Drugo v mojem teku je bilo, kot sem že dejala, zelo dobro. Poskušala sem biti čim bolj sproščena, tekla sem v enakomernem ritmu, ker je to tudi najbolj ekonomično," je dodala Mišmaš Zrimšek.

Maruša Mišmaš Zrimšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni bila tudi najbolj zadovoljna s svojimi vodnimi ovirami. "Letos jih nisem trenirala, v primerjavi z afriškimi tekačicami pa sem vseeno boljša. A se zavedam, da bi lahko šla hitreje čez te ovire, bolj gladko."

Od oktobra lani jo trenira Nemec Wolfgang Heinig. "Se še privajava druga na drugega, njegova angleščina ni tako tekoča, moja nemščina pa tudi še ne, zato je še malo jezikovne ovire zraven. Ta sezona je bila testna na poti v naslednjo olimpijsko sezono. Načrtujeva, da bom drugo leto še boljša. Trener je z nami, v slovenskem reprezentančnem dresu."

V trenerjevi skupini je tudi Nemka Olivia Gürth, ki je bila 14. (9:20,08). "Z Olivijo sva bili skupaj na startu, tudi v cilju sva se objeli. Super je, če je nekdo s tabo na tekmi, ki ga tako dobro poznaš. Na stadionu je bila moja družina, mož, tete in strici ter še drugi slovenski navijači. To mi bo tudi ostalo v lepem spominu," je dodala Mišmaš Zrimšek.

Osemindvajsetletna slovenska rekorderka je na velikih tekmovanjih je od leta 2018 vedno v finalih na 3000 m zapreke, šesta je bila na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. Prejšnji slovenski rekord, 9:10,07, je postavila 2. junija letos v Firencah.

V tej sezoni jo čaka nastop na finalu diamantne lige v Eugenu, kjer lani s finalnim tekom na SP ni bila zadovoljna. A je tedaj že zbolela in ji je potem koronavirus odvzel tudi potreben čas za priprave na evropsko prvenstvo, kjer je bila med favoritinjami za odličja, vendar tega zaradi bolezni ni mogla pokazati na stezi.

Naslednje leto bo marca dvoransko SP v Glasgowu, kjer ne bo tekmovala. "Bom, pa poleti EP v Rimu, kjer si želim res dobrega izida, in na OI v Parizu," je napovedala Mišmaš Zrimšek.

Maruša Mišmaš Zrimšek | Avtor: Profimedia Profimedia

Lia Apostolovski, članica ljubljansega Massa, je v finalu skoka v višino z 1,90 m osvojila deveto mesto. Evropska prvakinja Jaroslava Mahučik je z 2,01 metra osvojila edino zlato Ukrajine v Budimpešti in svoje prvo na SP. Druga je bila branilka naslova Eleanor Patterson iz Avstralije, bronasta pa njena rojakinja Nicola Olyslagers, obe sta preskočili 1,99 m.

"Zelo sem zadovoljna, suvereno sem skakala na vseh višinah, čeprav so bile med njimi velike razlike. Ti preskoki me niso zmotili in sem se do zadnjega skoka borila tudi na 1,94 metra. Izboljšala sem lansko uvrstitev na SP, letos je bila še večja konkurenca, saj je bilo 15 finalistk, lani le 12," je povedala Lia Apostolovski.

V prvih poskusih preskočila 1,85 in 1,90 metra. Na 1,94 m je letvico prvič podrla, čeprav je bila blizu uspeha. Triindvajsetletnica je lani nastopila v finalu tako na SP (12.) kot na EP (7.), tokrat je svoj dosežek s prvenstva v Eugenu popravila za tri mesta.

"Malo je zmanjkalo na prvem skoku na 1,94 m, a sem ostala sproščena in osredotočena tudi za naslednja dva poskusa. To je lep obet za naslednjo sezono, ko bodo tri velika tekmovanja in sem bom, upam, na vse tudi uvrstila. Nekaj tekem pa imam še v tej sezoni," je povedala Apostolovski.

Je hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja v skoku v višino Saše Apostolovskega, njen trener pa je še vedno lastnik slovenskega rekorda med atleti Rožle Prezelj.

Lia Apostolovski | Avtor: Profimedia Profimedia

V kvalifikacijah v Budimpešti je v petek preskočila 1,89 metra in se z delitvijo devetega mesta uvrstila v finale. Vse višine do 1,92 m, kjer je letvico trikrat podrla, je preskočila v prvih skokih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice