Šport > Košarka
161 ogledov

Sixt Primorska do prvega naslova v zgodovini

košarka Sixt Primorska - Petrol Olimpija
1/19
Saša Despot
Po treh finalnih tekmah smo dobili nove prvake elitne slovenske košarkarske lige.

Košarkarji Sixt Primorske so postali državni prvaki. V finalu lige Nova KBM so premagali Petrol Olimpijo s 3:0; danes so bili v dvorani Bonifika v Kopru boljši za pet točk (68:63).

Za Sixt Primorsko je to prvi naslov državnega prvaka in hkrati četrta lovorika v tej sezoni. Koprčani so na začetku sezone osvojili slovenski superpokal, februarja pokal Spar in aprila ligo ABA 2.

V Evropi je le devet primerov, ko je klub osvojil poker naslovov. Real Madrid dvakrat, in sicer 1984/85 in 2014/15, Barcelona (1987/88), Jugoplastika (1990/91), CSKA Moskva (2007/08), Lietuvos Rytas (2011/12), Maccabi Tel Aviv (2011/12) ter Smelt Olimpija, ki je bila v sezoni 1993/94 državni in pokalni prvak ter zmagovalec evropskega pokala in srednjeevropske superlige.

Izbranci trenerja Jurice Golemca so bili v vseh tekmovanjih praktično brez pravih tekmecev. V celotni sezoni so odigrali sedeminšestdeset tekem in jih izgubili le sedem, kar je 89,5 odstotna uspešnost. Sezono so zaključili z dvaindvajsetimi zaporednimi zmagami, zadnji poraz pa so doživeli 7. marca.

košarka Sixt Primorska - Petrol Olimpija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Petrol Olimpija Testi Šport Košarkar Petrola Olimpije pred draftom navdušil NBA strokovnjake

Sixt Primorska je peti slovenski klub z lovoriko državnega prvaka. Sedemnajstkrat je bila to Olimpija, sedemkrat Krka, dvakrat Helios in enkrat Tajfun. Le desetkrat v zgodovini je bil državni prvak znan po treh tekmah.

Čeprav je Sixt Primorska pometla s Petrolom Olimpijo, so bile vse tri finalne tekme izenačene in zanimive. Prvo so Koprčani dobili z 79:61, vendar so do visoke prednosti prišli šele v zadnji četrtini. V Stožicah so zmagali za točko (76:75), danes pa so odpor Ljubljančanov prav tako strli šele v zadnjih desetih minutah.

Tehtnica se je dokončno prevesila na njihovo stran po treh zaporednih trojkah, dveh Žana Marka Šiška (trojke 2:3) in eni kapetana Alena Hodžića (trojke 4:4), ki so jim štiri minute pred koncem pripeljale do prednosti 58:44.

Najkoristnejši igralec finala je bil Marjan Čakarun, ki je bil na tretji tekmi s 16 točkami in enajstimi skoki prvi strelec Sixt Primorske. Ob njemu so pri domačih do dvomestnih številk prišli še Alen Hodžić (12), Marko Jagodić Kuridža (11), Žan Mark Šiško in Lance Harris (oba po 10). Pri Petrolu Olimpiji je največ točk dosegel Roko Badžim (16).

Giannis Antetokounmpo Bucks Raptors NBA/video Šport Leonard Raptorje popeljal na prag finala

"V prvi vrsti moram čestitati igralcem, ki so pokazali neverjetno osredotočenost skozi celotno sezono. Treba je priznati, da v finalnem nizu nismo bili pravi, a je bilo tudi to dovolj za naslov prvaka. Sezona je popolna, sanjska! Iskrena hvala prekrasnim navijačem, ki so nas tudi tokrat ponesli do uspeha."
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske

"Skozi celotno sezono so imeli fantje veliko smole. Od menjavanja trenerjev, do velikega števila igralcev, pa igranja v številnih tekmovanjih. Ob koncu sezone smo uspeli sestaviti skupino 12 igralcev, ki so v tem finalu dali vse od sebe. A tudi na tretji finalni tekmi smo imeli veliko smole. Žan Mark Šiško je zadel trojko z odbojem od table, pa Marjan Čakarun met izven ravnotežja preko naših rok. Nismo imeli sreče v tem finalu. Toda priznati je potrebno, da je Sixt Primorska zasluženo osvojila naslov državnega prvaka, za kar Koprčanom tudi čestitam. Svojim fantom se zahvaljujem, da so sprejeli mojo košarkarsko filozofijo in jim čestitam za borbeno igro v končnici."
Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije

Liga Nova KBM, finale (tretja tekma):

Sixt Primorska - Petrol Olimpija 68:63 (13:13, 20:17, 14:11, 21:22)  /3:0/
Čakarun 16 (11 sk), Hodžić 12, Harris, Šiško (8 as) po 10; Badžim 16 (6 sk, 6 as), Lazić 15.

/X:Y/ - izid v zmagah; igrali so na tri zmage

Komentarjev 1
  • selmanovicelvedina 21:57 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861