Šport > Košarka
7 ogledov

Olimpija je že v finalu

Union Olimpija se je z drugo zmago že uvrstila v finale. Žurnal24 main
Košarkarji Uniona Olimpije tudi na drugi polfinalni tekmi proti Zlatorogu v Laškem niso pustili presenečenja. S 87:81 so se uvrstili v finale lige UPC Telemach, nasprotnika pa dobijo v nedeljo.
 

UPC Telemach, polfinale, 2. tekmi

Krka : Helios 77:75 (1:1)*
Zlatorog : U. Olimpija 81:87 (0:2)
* izid v zmagah

Košarkarji Uniona Olimpije so prvi finalisti lige UPC Telemach. Zmaji tudi na drugi polfinalni tekmi proti Zlatorogu v Laškem niso pustili presenečenja, tokrat so jih premagali s 87:81. Tekma se je sicer začela precej izenačeno, prvi pa so si nekaj točk prednosti priigrali gostitelji, ki so s 24:17 dobili prvih deset minut srečanja. Ljubljančanov zaostanek ni zmedel, že v prvi minuti nadaljevanja so sedem točk primanjkljaja uspešno nadoknadili ter prevzeli pobudo. Sredi druge četrtine so tako sami imeli sedem točk naskoka, ki so jih uspešno zadržali do glavnega odmora. Na začetku drugega dela se je Zlatorog zmajem uspel približati na štiri točke, a so Ljubljančani ubranili napad, ob koncu tretje četrtine pa so se s trojko Nejca Strnada približali na tri točke. Tudi to Olimpije ni zmedlo: prednost so s trojko Jasmina Hukiča takoj podvojili in nadaljevali uspešne napade na koš gostiteljev. Po dveh točkah Mihe Zupana in Mauricea Baileyja ter trojki Gorana Dragiča so pobegnili na 13 točk. Zlatorog jih je še naprej lovil, se jim v začetku zadnjega dela približal na pet točk, a so gostje napad odbili in tekmo rutinirano privedli do konca. Košarkarji Uniona Olimpije zdaj čakajo na nasprotnika v finalu, ta bo znan po nedeljski tretji tekmi med Krko in Heliosom.
 

Zmaji so uspešno zadrževali napade Zlatoroga. © Gregor Katič

 

"Ljubljančani so v obrambi vzpostavili zelo močan pritisk in čeprav smo prišli do lepega števila prostih metov, smo jih vseeno zgrešili kar tretjino. Kljub porazu in izpadu sem zadovoljen, Union Olimpijo smo še četrtič v tej sezoni namučili. Vsi igralci so prikazali veliko mero bojevitosti, toda na koncu je zmagovalca znova odločilo nekaj malenkosti," je srečanje opisal trener Zlatoroga Damjan Novaković . Njegov kolega na ljubljanski klopi Aleksandar Džikić pa je dodal: "Smo v finalu, kar je bil v dvoboju z Zlatorogom naš edini cilj. A zanj smo se morali potruditi, saj je ekipa Zlatoroga pod mojstrsko taktirko trenerja Damjana Novakovića igrala odlično. V nasprotju s prvo polfinalno tekmo lige UPC Telemach smo igrali precej bolje, prikazali pa tudi več želje in borbenosti. Menim, da so gledalci v dvorani Tri lilije lahko uživali v pravi prvenstveni tekmi. Omenil bi še to, da mi zelo veliko pomeni, da sem zmagal v Laškem, mestu, v katerem sem leta 1999 s kadetsko reprezentanco Jugoslavije osvojil naslov evropskega kadetskega prvaka."

Na drugi polfinalni tekmi državnega košarkarskega prvenstva v ligi UPC Telemach so v Novem mestu košarkarji Krke s 77:75 premagali aktualne prvake, košarkarje Heliosa iz Domžal, in izid v zmagah poravnali na 1:1. V nasprotju s prvo tekmo, ki je bila izenačena le v prvem polčasu, je bilo tokrat napeto vse do zadnjih sekund. Ekipi sta se v času 40 minut 24-krat izmenjali v vodstvu, izid pa je bil izenačen kar 19-krat. Odločitev o zmagovalcu je padla v sklepnih petih minutah, ko so koši postali redkost, napake na obeh straneh pa so se kar vrstile. Helios je dobrih pet minut pred koncem povedel s 66:64, nato pa je v naslednjih petih minutah zadel le en prosti met.

Rakočević je dal 19 točk. © Saša Despot

 
Krka je bila za odtenek uspešnejša, ključno vlogo pa je odigral najizkušenejši mož na parketu, 38-letni Davor Marcelić . 120 sekund pred koncem je zadel za 69:67, pol minute pozneje pa je bil še enkrat natančen za 71:67. To je bila prednost, ki je Heliosu ni več uspelo nadoknaditi, saj je Sorrentine ohranil mirno roko s kazenske črte in zadel vse štiri proste mete. Marcelić je v dvorani Leona Štuklja pred tisoč gledalci 15 točkam dodal še 11 skokov, posebne pohvale od trenerja Mijanovića pa so si prislužili tudi Rakočević (19 točk), Sorrentine (16) in Balažič (14). Pri Heliosu sta največ točk dosegla Troha (16) in Ingram (15), toda imela sta zelo slab izkoristek metov. Skupno sta zadela pet trojk iz 16 poskusov, met za dve točki pa sta imela prav tako 5:16.

 
 

Prvake lige UPC Telemach, košarkarje Heliosa, smo ugnali še drugič v desetih dneh, kar pomeni, da smo kakovostna ekipa.

Rade Mijanović

 
Rade Mijanović , trener Krke, je po pomembni zmagi povedal: "Prvake lige UPC Telemach, košarkarje Heliosa, smo ugnali še drugič v desetih dneh, kar pomeni, da smo kakovostna ekipa. Ključni za uspeh so bili ekipna obramba, izenačen skok in potrpežljiva ter nesebična igra v napadu. Čestitke mojim igralcem za odlično igro in zmago, s katero smo iztržili tako želeno tretjo tekmo v Domžalah. Hvala tudi čudoviti novomeški publiki, ki nas je tudi tokrat nosila do zmage."

V dvorani Leona Štuklja je bilo vzdušnje izjemno, uspeh tako ni izostal. © Saša Despot

 

 
 

V tako izenačeni tekmi, če slabo mečeš proste mete, tako kot smo jih mi tokrat, je razumljivo težko zmagati.

Zoran Martič

 
Trener Heliosa Zoran Martič je razloge za poraz iskal v slabem izvajanju prostih metov: "Tekma je bila po pričakovanjih zelo trda in težka, nobena od ekip si od petnajste minute ni priigrala bistvene razlike. V tako izenačeni tekmi, če slabo mečeš proste mete, tako kot smo jih mi tokrat, je razumljivo težko zmagati, poleg tega pa smo imeli tudi slabšo realizacijo izpod koša in tukaj lahko iščemo razloge za poraz." Odločitev o finalistu so tako prestavili na soboto, ko se bosta tekmeca ob 20. uri v dvorani Komunalnega centra v Domžalah srečala na odločilni tretji tekmi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.