Šport > Košarka
103 ogledov

Po boljše izhodišče za EP

Teja Oblak Epa
Košarkarice po zmagi ne glede na pomembnost tekem.

Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco v četrtek in soboto proti Bolgariji oziroma Islandiji čakata zadnja obračuna kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Čeprav nihče v izbrani reprezentanci ne dvomi, da bo Slovenija tam nastopila, sta cilj dve zmagi in s tem kar najboljše izhodišče pred žrebom skupin EP.

Srečanje najboljših evropskih košarkaric bo med 17. in 27. junijem v Španiji (Valencia) in Franciji (Strasbourg), še pred tem bo na sporedu žreb skupin. Izhodišče za ples kroglic bodo ravno priigrane točke ter posledična uvrstitev na lestvici Mednarodne košarkarske zveze (Fiba).

Slovenija, ki je po štirih odigranih tekmah v teh kvalifikacijah ena od štirih neporaženih ekip, na decembrski lestvici Fibe zaseda 30. mesto na svetu, s čimer je zabeležila najvišjo uvrstitev v zgodovini. Hkrati je 18. reprezentanca v Evropi.

V želji po skoku višje na lestvici slovenske košarkarice ničesar ne bodo prepuščale naključju, čeprav ju čakata obračuna z najmanj kakovostnima ekipama kvalifikacijske skupine A. Slovenija je večino dela opravila z dvema zmagama proti Grčiji, zanesljivi predstavi proti Bolgariji in Islandiji pa kažeta na premoč slovenske izbrane vrste. In tega se košarkarice zavedajo.

"Smo favoritinje, ampak to je treba dokazati na igrišču. Vse ekipe si zaslužijo spoštovanje. Dale bomo vse od sebe, ker se to za Slovenijo spodobi. Smo favoritinje in igramo bolj kakovostno košarko od tekmic," je na novinarski konferenci prek Zooma odločno dejala Tina Jakovina, ki na zadnjih tekmah v grškem mehurčku zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogla pomagati svojim soigralkam.

Tina Jakovina Reprezentantka Šport Tina Jakovina: V tem času je težko ostati osredotočen le na košarko

Pravi, da bo četrtkova tekma proti Bolgariji težja kot sobotna proti Islandiji. "Bolgarke se za nekaj borijo, Islandke pa so prišle sem odigrat dve dobri tekmi. Košarka v Bolgariji se dviguje, tam smo imele težko delo tudi v teh kvalifikacijah. Pričakujem, da se bodo tudi tukaj borile do konca. Takšnih tekem se veselimo," je o prvih tekmicah razpredala Jakovina.

Tokrat slovenskih košarkaric s klopi ne bo vodil selektor Damir Grgić, ki je bil namreč pred kratkim pozitiven na novi koronavirus in zato po pravilih Fibe ne sme voditi reprezentance, v kateri manjkata tudi Shante Evans in Lea Debeljak. Grgićevo vlogo bo prevzel Slavko Duščak.

"Damirja pogrešamo. Vajene smo, da ga vidimo vsaj dvakrat na leto, da nam kaj novega pove. Včeraj smo se slišale z njim in želimo mu hitro vrnitev. Sicer se pa poznamo, vse teče po ustaljenem ritmu. Čuti se njegova prisotnost, s Slavkom pa sta že tako ves čas v stiku," je o odsotnosti selektorja dejala košarkarica, ki si kruh služi v Belgiji pri Mechelenu.

Tina Jakovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Jakovine tudi Zala Friškovec v Grčiji zaradi poškodbe ni mogla pomagati svojim kolegicam v reprezentanci. Vmes je prebolela covid-19, sanirala poškodbo palca in igra v vse boljši formi, zaradi česar nestrpno pričakuje oba prihajajoča obračuna. Tudi sama poudarja, da sta zmagi nujni.

"Cilji so jasni, dve zmagi. Ampak, kot je povedala Tina, veliko je odvisno od nas, kako bomo pripravljene. Obe ekipi spoštujemo in od sebe bomo dale vse. Komaj čakamo obe tekmi, da končamo ta kvalifikacijski cikel ter se uvrstimo na svetovno prvenstvo," poudarja 21-letna Ljubljančanka.

Članica madžarskega Szekszarda se zaveda, da ima Slovenija zelo dobro generacijo in da je treba to dokazati na parketu. "Definitivno smo generacija, v katero se je veliko vlagalo že v mlajših selekcijah. Čas je, da nekaj tej ekipi vrnemo. Vsako leto mlajše dajemo več in bolj pomagamo. Ne, da je to nek pritisk, ampak počutim se dolžno, da postanem enakovreden del te ekipe in pokažem, kar lahko ter čim bolj pomagam svoji ekipi."

Prvo priložnost za to bo imela v Stožicah v četrtek ob 16.15 proti Bolgariji, drugo pa v soboto proti Islandijo. Tekma bo na sporedu ob 17. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.