Šport > Košarka
17 ogledov

Pogovorov je konec, čas za lockout!

Kobe Bryant in Josh Smith Žurnal24 main
Lastniki klubov in igralci tudi zadnji dan pogajanj niso prišli do sporazuma o novi kolektivni pogodbi, zato je v ligi NBA napočil lockout oziroma prenehanje vseh dejavnosti.

Košarkarji niso pristali na zahteve lastnikov, ki so želeli uvesti drastične omejitve plač igralcev, saj so v minulih sezonah beležili visoke izgube. V sezoni 2010/11 naj bi po besedah komisarja Davida Sterna liga izgubila 300 milijonov dolarjev, kar 22 od 30 klubov pa naj bi imelo rdeče številke.

Zaradi lockouta je bila nazadnje skrajšana sezona 1998/99, ki se je začela šele januarja 1999, v rednem delu pa je vsaka ekipa odigrala le 50 tekem. Kako dolgo bo lockout trajal tokrat, nihče ne ve, kar nekaj košarkarjev pa bi zaradi njega lahko zaigralo v Evropi. Kot zanimivost naj povemo, da je povprečna plača v ligi NBA 5,7 milijona dolarjev na leto.

Komisar Lige NBA David Stern je po pogovorih med košarkarji lige NBA in lastniki klubov dejal, da obžaluje, da na sestanku ni prišlo do dogovora, saj to vpliva na številne ljudu, večina katerih ni vpletena na nobeno stran.

Lastniki klubov, ki se prizadevajo za omejitve plač so ponudili znižanje "salary capa" na 62 milijonov ameriških dolarjev, a naj bi košarkarji zahtevali veliko več. Izvršni direktor združenja košarkarjev Lige NBA Billy Hunter je dejal, da je razkorak med obema stranema precejšenj in da bodo s pogajanji nadaljevali, vendar oa očitno ligi grozi celo to, da bi lahko celotna sezona 2011/12 tudi odpadla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.