Šport > Košarka
68 ogledov

Poravnava med Nachbarjem in Mentisom neuspešna

Slovenija Grčija EuroBasket Stožice Ljubljana Nachbar EPA
Poskus poravnave, ki je danes na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu potekal med podjetjem Mentis in košarkarjem Boštjanom Nachbarjem, je bil neuspešen, ker sta po navedbah sodnice obe strani vztrajali pri svojih navedbah.

Glavna obravnava v 2,2 milijona evrov visokem tožbenem zahtevku podjetja Mentis do Nachrhbarja je preložena za nedoločen čas.

Potem ko poravnalni narok v ponovljenem pravdnem postopku brez navzočnosti Boštjana Nachbarja 16. junija letos ni bil uspešen, poravnava, ki je potekala brez navzočnosti javnosti, tudi danes, ko je Nachbar prišel na sodišče, ni uspela. Zato se je postopek nadaljeval z glavno obravnavo, na kateri pa se je razprava vrtela predvsem okoli podatkov o Nachbarjevih zaslužkih v času od 2002 do 2007.

Sodnica Sonja Tovšak je med drugim izpostavila, da v spisu ni listinskih dokazov o višini Nachbarjevega zaslužka v obravnavanem času, zastopnica podjetja Mentis je med drugim poudarila, da nima dostopa do Nachbarjevih pogodb, je pa v spis predložila javno dostopne podatke o zaslužkih igralcev NBA in tudi časopisne članke. Zastopnica Nachbarja pa je med drugim izpostavila, da je dokazno breme glede višine tožbenega zahtevka, ki znaša 2,2 milijona evrov, na strani tožeče stranke.

Narok za glavno obravnavo je zdaj preložen za nedoločen čas. Medtem se bo sodnica odločala o izdaji sklepa glede predložitve listinskih dokazov o košarkarjevih zaslužkih in glede izvedbe ostalih dokazov.

Zgodba okoli denarja, ki naj bi ga nekdanji slovenski reprezentant dolžan dravograjskemu podjetju Mentis, se vleče od leta 2002, Nachbar pa je po današnji obravnavi na sodišču novinarjem v izjavi dejal, da je zadeva ves čas obremenjujoče vplivala na njegovo celotno kariero. Podrobnosti ni želel komentirati, dejal je le, da sam v tej zadevi ni kriv, da je bila nanj naložena v času, ko je bil mladoleten, in da je skušal narediti več korakov proti nasprotni strani, a so "z vsem spoštovanjem do druge stranke očitno apetiti malo preveliki".

Mentis naj bi, kot so v preteklosti poročali mediji, leta 1997 košarkarjevemu očetu Vladu Nachbarju za poplačilo dolgov dal preračunano okoli 60.000 ameriških dolarjev. V zameno za to je oče kot zakoniti zastopnik mladoletnega košarkarja s podjetjem Mentis sklenil pogodbo, po kateri bi Mentisu kot ekskluzivnemu zastopniku pripadalo 30 odstotkov provizije od pogodb, ki jih sklene Boštjan Nachbar. Do leta 2002, ko je Nachbar začel igrati v NBA, je podjetju Mentis redno nakazoval dogovorjeni delež svojega zaslužka. Nato je prenehal plačevati, saj naj bi bil Mentisu medtem plačal že več kot trikratnik zneska 60.000 dolarjev.

V podjetju Mentis so nato zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti leta 2007 vložili tožbo proti košarkarju. Po vmesnih postopkih je bil nazadnje tožbeni zahtevek Mentisa do Nachbarja na slovenjgraškem sodišču leta 2012 v celoti zavrnjen, Mentis pa se je pritožil na Višje sodišče v Mariboru, ki je pritožbo zavrnilo. Podjetje je nato poseglo po izrednem pravnem sredstvu ter zahtevalo in uspelo z revizijo postopka, tako da je Vrhovno sodišče septembra lani sojenje vrnilo na prvo stopnjo.

Razmišlja tudi o koncu športne poti

Nachbar je še povedal, da se po izteku pogodbe z Barcelono njegova kariera počasi zaključuje. "Ni izključeno, da se bom tudi športno upokojil po tej sezoni," je dejal košarkar.  Njegova odločitev bo znana do jeseni, je še napovedal Nachbar.

Dolgoletni slovenski reprezentant je v Barcelono prišel 2013, po uspešni prvi sezoni, v kateri je postal španski prvak, pa je pogodbo podaljšal še za eno leto. Nachbar je imel v prvi sezoni v Barceloni povprečje 7,9 točk na tekmo, v drugi pa 4,3 točke. Sicer pa je njegovo povprečje v 17-letni karieri, v kateri je nastopil za enajst klubov - tudi tri iz lige NBA - 7,5 točk na tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.