Šport > Košarka
203 ogledov

Pred pol stoletja eden največjih športnih trenutkov v Sloveniji

Ivo Daneu bo v hiši slavnih dobil družbo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pred 50 leti je bila Luna njihova, zlata pa 'naša'.

Danes je minilo točno 50 let od košarkarske tekme, ki je jugoslovansko reprezentanco ustoličila na vrhu svetovnega prvenstva. Nepozaben večer 23. maja 1970 v ljubljanski dvorani Tivoli se je končal z zmago moštva, ki ga je kot kapetan vodil slovenski ostrostrelec Ivo Daneu, proti ZDA s 70:63.

To je bil prvi veliki zmagovalni trenutek jugoslovanskega športa na največjih tekmovanjih. Medalje so košarkarji osvajali že prej - srebrne na OI 1968, SP 1963 in 1967 ter EP 1961, 1965 in 1969, najžlahtnejšo pa so si prvič nadeli prav na domačem prvenstvu.

Svetovno prvenstvo, šesto po vrsti in prvo na evropskih tleh, potem ko so bila vsa prejšnja v Južni Ameriki, je potekalo med 10. in 24. majem 1970 v Sarajevu, Splitu, Karlovcu in Ljubljani. Slednja je bila prizorišče zaključnih bojev.

Tekmovalni sistem je bil precej drugačen kot zdaj; ekipe so se v zaključni fazi merile vsaka z vsako, tako da je Jugoslavija prvo mesto osvojila že dan pred koncem prvenstva oziroma zadnjo tekmo. Poraz nato proti Sovjetski zvezi je bil njen edini na tekmovanju.

Luna vaša, zlata naša

Avgusta 2013 se je zlata generacija 1970 zbrala v Tivoliju in obujala spomine. Enotna je bila, da takšnega slavja, ko je bil tisti večer v Ljubljani in celotni tedanji državi, ni bilo nikoli do tedaj in redko kdaj po tem.

"Vzdušje je bilo fantastično. Vsa Ljubljana, Slovenija in Jugoslavija je takrat dihala kot eno. Noč po zmagi je bila nepozabna; ljudje so še zgodaj zjutraj peli, se veselili in z zastavami v rokah hodili po mestih in vzklikali - zlato, zlato!," se spominja Daneu.

V dvorani so gledalci izobesili napis Luna vaša, zlata naša. Opozarjali so na dejstvo, da so ZDA leto prej stopile na Luno, v dvoboju s košarkarji Jugoslavije pa ostali praznih rok.

"Že tedaj smo vedeli, da smo dosegli nekaj zgodovinskega, nekaj, kar je težko ponovljivo. Bila je to prva zlata medalja in to na domačem prvenstvu. Tisti dnevi so bili zelo čustveni in za vedno nam bodo ostali v spominu," je 2013 dodal še en član zmagovitega moštva Aljoša Žorga.

Reprezentanco bo treba pomladiti, je prepričan Aljoša Žorga. (Foto: Saša Despot) | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kapetan Ivo Daneu

V reprezentanci sta bila dva v Sloveniji rojena igralca - Daneu in Žorga - ter Vinko Jelovac, zavoljo dolgoletnega igranja v Olimpiji "posvojen" Slovenec. Ostali člani zlate generacije so bili: Ratko Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragan Kapičić, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak in Petar Skansi. Selektor je bil Ranko Žeravica.

Ivo Daneu je bil kapetan Jugoslavije od 1963 do 1970. Na SP v Ljubljani je bil star 33 let. Na prvenstvo je prišel poškodovan, zato ni imel tako ključne vloge v ekipi kot na prejšnjih velikih tekmovanjih.

"Imel sem natrgano stegensko mišico. Nekaj mesecev pred prvenstvom sem bil prepričan, da ne bom mogel igrati v Ljubljani, vendar se je stanje toliko popravilo, da sem bil del ekipe. Spomnim se, da me je poklical selektor Žeravica in dejal, da naj stisnem zobe, saj ne bom imel več take priložnosti. Igrati pred domačo publiko na svetovnem prvenstvu je bilo res nekaj izjemnega in nepozabnega," je v pogovoru za STA letos aprila dejal Ivo Daneu.

"Imeli smo ambicije po medalji, nihče pa ni razmišljal o zlati medalji. Za nagrado smo od države dobili okoli milijon in pol dinarjev. Za primerjavo; mesečna plača je bila tedaj približno 400 tisoč dinarjev. Z denarjem, ki sem ga prejel, sem si kupil parcelo pod Krvavcem, kjer smo potem postavili vikend," je dodal Daneu.

Med trinajstimi udeleženci le štiri evropske države

V petdesetih letih od takrat se je košarka močno spremenila. Igra je zdaj bistveno hitrejša, košarkarji so fizično veliko močnejši, več pa je poudarka na taktični pripravi na tekmeca in izvedbi napadov oziroma obrambe.

"Največja razlika je v improvizaciji. Nekoč nam je trener dal iztočnice, igralci pa smo se prilagodili obrambi tekmeca in sami izvedli akcijo. Trener ima zdaj bistveno bolj pomembno vlogo kot nekoč, še vedno pa mislim, da je igralec tisti, ki mora videti in razumeti položaj na igrišču in se prilagoditi. Zato pravim, da je treba košarko igrati z glavo," poudarja Ivo Daneu.

Razlika v primerjavi s tistimi časi je tudi v geografski razširjenosti košarke. Na prvenstvu 1970 so sodelovale le štiri evropske države. Poleg Jugoslavije še Sovjetska zveza, Italija in Češkoslovaška.

Srebro je osvojila Brazilija, ki je bila prvi favorit prvenstva, bron pa Sovjetska zveza. Nato so se zvrstile Italija, ZDA, Češkoslovaška, Urugvaj, Kuba, Panama, Kanada, Koreja, Avstralija in Združeni arabski emirati.

Prvi strelec SP je bil Korejec Pa Shin Dong s povprečjem 32,6 točk na tekmo, drugi je bil Urugvajec Omar Arrestia (19,7), v idealni peterki pa so bili Krešimir Ćosić, Sergej Belov in Modestas Paulauskas (oba SZ), Ubiratan Pereira Maciel (Brazilija) in Američan Kenny Washington.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.