Šport > Košarka
25 ogledov

Prepelič v slogu največjih

evroliga union olimpija himki prepelič
1/13
Anže Petkovšek
Košarkarji Uniona Olimpije so danes gostili ruski Himki, proti kateremu so igrali najbrž zadnjo evroligaško tekmo pred domačimi gledalci za kar nekaj časa. Rusi so bili že uvrščeni v nadaljne tekmovanje, zmaji pa so že prej izgubili možnosti za Top 16. Sicer umirjeno tekmo je s trojko v zadnji sekundi odločil Klemen Prepelič, ki je zmajem prinesel tretjo letošnjo evroligaško zmago.

Košarkarji Uniona Olimpije so pred dvobojem zatrjevali, da se bodo kljub temu, da so že izgubili možnost za uvrstitev v Top 16 Evrolige, potrudili za zmago proti Himkiju in se tako na najlepši način poslovili od domačih navijačev.

Tekmo sicer niso začeli najboljše, saj so gostje iz predmestja Moskve hitro povedli s 6:0. A gostitelji so se hitro zbrali in po košu Luke Rupnika sredi prve četrtine zaostajali le še za dve točki (6:8). Ruski košarkarji so si v prvih 10 minutah nato dvakrat priigrali že osem točk prednosti, pri Ljubljančanih pa je voz vlekel predvsem Avstralec Aron Baynes, ki je dosegel kar devet od 13 točk domačih.

Zmaji drugi del začeli in končali s trojko

Druga četrtina se je nato začela s trojko Klemna Prepeliča, po dodatnem prostem mestu pa je bil na semaforju izpisan rezultat 17:19. Zmaji nikakor niso uspeli zaustaviti Egorja Vjalceva, ki je do 12. minute v svojo statistiko vpisal že 11 točk, iz igre pa je bil nezgrešljiv. Zadel je en met za dve točki, trikrat pa je bil uspešen izza črte za tri točke (19:25).

Če Rusa niso uspeli zaustaviti domači igralci, pa je to uspelo semaforju. Zaradi njegove okvare je bila namreč tekma za nekaj minut prekinjena, po prisilnem odmoru pa so se Ljubljančani četi nekdanjega zvezdnika Sovjetske zveze in Litve Rimasa Kurtinaitisa povsem približali. Za 23:25 je zadel Dražen Bubnič. Olimpija je nato zapravila kar nekaj napadov za izenačenje, zamujeno pa je slabi dve minuti pred odhodom na odmor nadoknadil Bubnič s trojko (29:29), piko na i k prvemu vodstvu zmajev pa je na isti način postavil Sasu Salin. Finec je zadel v zadnji sekundi prvega polčasa.

Obe ekipi sta na odmor odšli z zelo podobno statistiko, tehtnico pa je na stran zeleno-belih tokrat nagnil skok. Zmaji so namreč ujeli 19 žog, pet manj pa ruski košarkarji. Po devet točk sta dosegla Baynes in Bubnić, avstralski center pa je prav tolikokrat uspešno skočil.

evroliga union olimpija himki blažič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Olimpija bežala, gostje lovili

Finski ostrostrelec Salin se je iz garderobe vrnil dovolj ogret, da je Olimpijo s petimi zaporednimi točkami popeljal do prednosti osmih točk (39:31), nato pa je zadel še za 42:35. Po koš sta dosegla še Bubnič in Jaka Blažič, gostitelji pa so dvakrat povedli za devet točk. Na začetku 29. minute je Sergej Monja zadel za 48:46, Paul Davis pa je izenačil. Blažič je v zadnji minuti tretje četrtine prišel že do svojega četrtega skoka v napadu in izkoristil dva prosta meta, znova pa je na drugi strani izenačil Matt Nielsen.

Na začetku zadnje četrtine je za prvo večjo prednost poskrbela povsem slovenska petorka. Zaigrali so Jan Močnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Dino Murić in Alen Omić. Po šestih točkah Murića in trojki Prepeliča je Olimpija povedla z 61:53, vendar so se Rusi v igro vrnili s štirimi zaporednimi točkami, Sašo Filipovski pa je vzel minuto odmora. Ta ni prinesla učinka, v zadnji dve minuti pa so zmaji krenili z vodstvom 65:63.

evroliga union olimpija himki prepelič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prepelič v slogu Bryanta

Nato so na sceno stopili sodniki. Rupniku so dosodili tehnično napako, saj naj bi simuliral prekršek. Rusi so to izkoristili in povedli s 66:65, v naslednjem napadu pa je še trojko zadel Aleksej Žukanenko (65:69). Do konca tekme je ostalo 38 sekund. Prepelič je bil nato zaustavljen v prodoru, na drugi strani pa je en prosti met zadel James Augustine. Novo upanje je s trojko zbudil Blažič (68:70), a so Rusi znova zadevali s črte prostim metov. Nato je deset sekund do konca novo trojko zadel Prepelič (71:72), izkušeni ruski reprezentant Fridzon pa je zgrešil oba prosta meta. Blažič je potegnil pod koš tekmecev, podal navzven, Prepelič pa s trojko odločil dvoboj (74:72).

Štajerski ostrostrelec je k zmagi prispeval 16 točk, 13 Blažič, mejo desetih točk pa so presegli še Salin, Bubnić in Baynes, ki so zbrali 11 točk.

Evroliga, 9. kolo:

Skupina A

Mapooro Cantù : Real Madrid 76:70 (20:18, 22:17, 13:21, 21:14)
Markoišvili 23 točk, Tabu 14, Leunen 11; Carroll 24, Llull 17, ... Begić 3, 3 sk. in 1 blok. v 12 min.

Union Olimpija : BC Himki 74:72 (13:19, 21:12, 16:19, 24:22)
Prepelič 16, Blažič 13, Baynes, Bubnić in Salin po 11; Davis 20, Fridzon 12, Vjalcev 11

Panathinaikos : Fenerbahče Ülker 69:55 (12:14, 17:9, 14:14, 26:18)
Panko 15, Schortsanitis 11; Sato 20.

Lestvica: 1. Real Madrid 15 točk*, 2. Panathinaikos 15*3. Himki 14*, 4. Fenerbahče 13, 5. Cantù 12, 6. Union Olimpija 12

* v top 16.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.