Šport > Košarka
2389 ogledov

Presenetljivi slovenski junak: "Vedno sem sanjal o nastopu za Slovenijo"

Izrael : Slovenija Twitter/KZS
Slovenska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za SP slavila v Izraelu s 75:62.

Kljub številnim strahovom ter spominom na prejšnje kvalifikacije za svetovno prvenstvo, si je slovenska košarkarska reprezentanca na stežaj odprla vrata na novo veliko tekmovanje. Po zmagi sredi Izraela proti najnevarnejšemu tekmecu lahko Sloveniji pot na svetovno prvenstvo v Indoneziji, Japonski in Filipinih prepreči le še čudež.

Slovenska košarkarska reprezentanca Ključna zmaga! Šport Izjemno pomemben korak Slovenije proti svetovnemu prvenstvu!

"To je bila za nas zelo pomembna tekma proti ekipi, ki je zelo neugodna in igra čvrsto ter trdo obrambo. Za nas je bil to v napadu velik izziv, še posebej, ker smo imeli zelo malo časa, da se pripravimo in uigramo. V prvi vrsti bi rad čestital igralcem za borbenost in požrtvovalnost. Vsak, ki je prišel na igrišče, je na njem pustil srce in pokazal, na kak način se bori za barve svoje države. To je prava pot, da se pokaže vsem, kako si izboriti mesto na svetovnem prvenstvu. Pred nami je še ena tekma v tem ciklu in dali bomo vse, da bomo uspešni še na tej," je po tekmi izjavil selektor Aleksander Sekulić, čigar varovanci imajo tri kroge pred koncem na tretjem mestu (ki kot zadnje zagotavlja pot na SP) tri zmage prednosti pred do sedaj najbližjim zasledovalcem Izraelom. S tekmo manj bi se lahko v primeru zmage nad Estonijo zdaj na četrto mesto in dve zmagi zaostanka za Slovenijo prebila Švedska.

Izrael : Slovenija | Avtor: Twitter/KZS Twitter/KZS

Sekulić sicer v tej reprezentančni akciji lahko računa le na dva svoja varovanca iz Nemčije, a sta ravno Edo Murić in Žiga Samar izjemno poveljevala slovenski reprezentanci do ključne zmage. Prvi je zbral 16 točk, 7 skokov in 2 asistenci, medtem ko je Samar odlično organiziral slovenske napade ter zaključil tekmo s 13 točkami, 5 skoki in 6 asistencami. "Odkar smo se zbrali v nedeljo in ponedeljek, smo vsi skupaj vedeli, da bo prva tekma zelo pomembna. Vedeli smo, da bomo zmagali le z veliko energije in čvrsto obrambo, saj igramo proti zelo dobri in neugodni ekipi Izraela," je tekmo pokomentiral Samar, ki iz tekme v tekmo bolj navdušuje.

Izrael : Slovenija | Avtor: Twitter/KZS Twitter/KZS

Izkazal pa se je tudi povratnik v reprezentanco Miha Lapornik, ki si je s 16 točkami z Murićem razdelil naziv najboljšega strelca tekme, obenem pa je bil ključen člen Slovenije, ko si je ta v prvem polčasu priigrala prednost desetih točk in tako ušla nasprotniku, ki ja nato moral ves čas loviti slovensko prednost. "Vedeli smo, da bo tekma trda, zahtevna. Kaj veliko Izraelcev nismo poznali, saj so spremenili postavo. Od prve sekunde smo šli v tekmo agresivno v obrambi. Zadeli smo nekaj lahkih košev, nekaj odprtih metov za tri in ko smo povedli, je bilo lažje igrati. Tudi v drugem polčasu smo držali neko varno razliko in zasluženo zmagali. Ni še konec, v ponedeljek bomo šli na tekmo z enako mentaliteto kot proti Izraelcem in še po eno zmago," je bil Miha Lapornik po tekmi zadovoljen s slovensko predstavo.

Izrael : Slovenija | Avtor: Twitter/KZS Twitter/KZS

A čeprav Izrael v drugem polčasu ni uspel ujeti Slovencev, se je nekajkrat nevarno približal. Nato pa je v zadnji četrtini odgovornost prevzel komaj 18-letni Urban Klavžar, ki je ob svojem debiju naravnost navdušil. Sedem minut pred koncem, ko se je Izrael ponovno približal le na štiri točke zaostanka, je zadel ključno trojko, nato pa v naslednjem napadu s prodorom omogočil še odprt met za tri Murića, čigar trojka je dokončno zlomila nasprotnika. Prav tako se je mladi Klavžar izkazal z izjemno energijo v obrambnih akcijah, svoj debi v reprezentančnem dresu pa je zaključil z devetimi, mnogimi od tega ključnimi, točkami.

"Vedno sem sanjal o nastopu za slovensko reprezentanco. Nisem pa vedel, da bo že prva tekma tako pomembna in da bom dobil takšno vlogo na igrišču. Vesel sem zmage. Mislim, da smo se dobro borili v obrambi, kar je bil ključ do uspeha. V napadu pa je nekako steklo, ko smo začeli zadevati in se bolje sporazumevati. Takrat je šlo vse na bolje," pa je svoj sanjski debi pokomentiral nepričakovani junak slovenske izbrane vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice