Šport > Košarka
271 ogledov

Prva okrepitev Edo Murić, znan tudi trener

Edo Murić
V Stožicah je bila tudi formalno potrjena združitev košarkarskih klubov Olimpije in Cedevite.

Novi trener KK Cedevita Olimpija je 44-letni hrvaški strateg Slaven Rimac, prva okrepitev v Ljubljani pa je 27-letni slovenski reprezentant Edo Murić.

V Stožicah sta danes sicer potekali skupščini obeh klubov, ki sta soglasno potrdili združitev, nato se je na kratko sestala skupščina novoustanovljenega kluba, ob koncu pa je zasedal še nov upravni odbor. Tega sestavljajo Igor Mervič, Damjan Kralj, Emil Tedeschi mlajši, Zoran Stankovič, Jurij Žurej, Enzo Smrekar, Andrej Slapar, Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi.

Prvi predsednik Cedevite Olimpije bo Tomaž Berločnik, dosedanji predsednik Petrola Olimpije in predsednik uprave Petrola, po dveh letih in pol pa bo predsedovanje prevzel Emil Tedeschi, prvi mož Cedevite in predsednik uprave podjetja Atlantic Grupa.

"Zadovoljen in ponosen sem, da sta obe skupščini soglasno potrdili združitev in da je konstitutivna skupščina minila v zelo prijateljskem, optimističnem in pozitivnem vzdušju. Vse kar sva s predsednikom Berločnikom napovedala pred enim mesecem na novinarski konferenci v Stožicah, se je uresničilo, hkrati pa smo potrdili to, kar je že nekaj časa javno znano. Glavni direktor kluba je Davor Užbinec, športni direktor pa Sani Bečirović," je slovenskim medijem v Stožicah povedal Emil Tedeschi.

Berločnik je potrdil prihod Rimca na mesto prvega trenerja ter podpis pogodbe s prvo okrepitvijo, članom zlate slovenske reprezentance Edom Murićem. "Veseli me, da sta obe skupščini brez enega glasu proti potrdili spojitev. Zdaj nas čaka trdo delo, da sestavimo čim boljši igralski kader, ki bo ciljal na najvišja mesta v vseh tekmovanjih. Smo v pogovorih še z nekaterimi člani zlate selekcije, hkrati pa tudi z ostalimi prostimi slovenskimi igralci. Cedevita Olimpija bo imela slovensko okostje, hkrati pa nekaj kvalitetnih tujcev, ki bodo zagotavljali atraktivno in kvalitetno košarko v Stožicah," je dejal Berločnik.

Cedevita Olimpija bo v prihodnji sezoni igrala v evropskem pokalu - žreb skupin bo ta petek -, v ligi Aba - žreb bo naslednji teden - ter v drugem delu slovenske lige Nova KBM in pokalu Spar.

Nekdanji hrvaški reprezentant prvi mož na klopi

Rimac je košarkarsko pot začel leta 1989 v Dubravi, sklenil pa jo je leta 2012 v dresu francoskega Pau-Ortheza. V tem času je osemkrat postal hrvaški državni prvak, dvakrat turški državni prvak, osvojil pa je tudi po dva naslova hrvaškega in turškega pokalnega prvaka. Bil je član hrvaške članske reprezentance, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Atlanti, leta 1997 pa je zaigral tudi na evropskem prvenstvu v Španiji. Na trenerski stolček je Rimac prvič sedel leta 2013, ko je prevzel mesto pomočnika glavnega trenerja v hrvaški reprezentanci in zagrebški Ciboni.

Slaven Rimac | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri slednji je 2013 tudi zasedel mesto glavnega trenerja in v sezoni 2013/14 osvojil naslov prvaka lige Aba. Leta 2017 se je kot pomočnik glavnega trenerja Jureta Zdovca preselil k Cedeviti. Tudi tekmovalno sezono 2018/19 je Rimac začel kot pomočnik španskega trenerja Sita Alonsa, poleg tega pa vodil tudi člansko B ekipo zagrebškega kluba, po Špančevem odhodu konec oktobra, pa je zasedel mesto glavnega trenerja in Cedevito popeljal do polfinala lige Aba, finala hrvaškega državnega prvenstva ter naslova hrvaškega pokalnega prvaka.

Evropski prvak kot prva okrepitev

Edo Murić je športno pot začel v ljubljanskih Parkljih, kariera pa ga je nato vodila v novomeško Krko, s katero je med letoma 2010 in 2014 osvojil štiri naslove državnega prvaka, en naslov slovenskega pokalnega prvaka in naslov prvaka eurochallenge (2011). Sledila je selitev v Beograd k Partizanu, v sezoni 2016/17 pa je nosil dres Banvita. Septembra 2017 je podpisal pogodbo z Anadolu Efesom, klub pa zapustil decembra istega leta. Sezono 2017/18 je sklenil na Poljskem pri Zieloni Gori, s katero je septembra lani prekinil pogodbo in se decembra pridružil moštu zagrebške Cedevite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice