Šport > Košarka
18 ogledov

Prva tekma, prvi šok v Zagrebu

košarka
1/33
Saša Despot
Gruzijski košarkarji so doživeli izjemno boleč poraz v uvodnem kolu tekem v Zagrebu. Nepričakovano jih je s 73:72 premagala Nizozemska.

Že po prvi tekmi v skupini C so se za pravilna zkazala mnenja slovenskih košarkarjev, da v Zagrebu ne bo lahkih tekmecev. Pred prvenstvom je večina poznavalcev košarke na zadnje mesto v skupini povečini uvrščala Nizozemsko, ki pa je proti Gruziji dokazala, da jo bo težko premagovati.

Košarkarji iz Kavkaza so proti tulipanom vsekakor pričakovali zmago, po uvodnih minutah, ko jim ni steklo po načrtih, pa je bil pritisk na Zazo Pachulio in soigralce vse močnejši. Hitra zunanja linija Nizozemcev je Gruzijcem povzročala veliko težav, svoje pa so k dobremu rezultatu dali tudi visoki igralci. Prva četrtina je še bila izenačena, že drugo pa so košarkarji v oranžnih dresih dobili za deset točk. Prav z enako prednostjo so krenili v zadnjo četrtino, po dobrem začetku pa se je ta začela hitro topiti. Favorizirani Gruzijci so se po zaslugi dobrega skoka v napadu in z meti za tri točkeob polovici četrtine približali le na minus tri (57:60), tri minute pred zadnjim piskom sirene pa so povedli s 66:65.

Izbranci Igorja Kokoškova so nato povedli za pet točk, minuto do konca pa so imeli Nizozemci pri izidu 68:70 napad za izenačenje, a ga niso izkoristili. Sledila sta dva uspešno izvedena prosta meta, odlični Charlon Kloof (22 točk) pa je 44 sekund pred koncem četrtine zadel trojko za 71:72. Gruzija je v naslednjem napadu izgubila žogo, Robin Smeulders pa je zadel za 73:72. Na semaforju je ostalo le še 18 sekund, Kokoškov pa je zahteval minuto odmora. A to ni pomagalo, nekdanji košarkar Olimpije Manučar Markoišvili je nekaj sekund pred koncem zgrešil met za

Zanesljiva zmaga Grčije

Precej bolje so se z vlogo favoritov spopadli Grki. Ti imajo po imenih zelo močno ekipo, Makedonci pa so se na tekmi zelo hitro znašli v zaostanku. Ta je bil do polčasa še znosen, grška izbrana vrsta je po dveh četrtinah vodila z 38:31, nato pa tudi bučni in številni makedonski navijači niso uspeli nagniti tehtnice v prid četrtouvrščenih z evropskega prvenstva leta 2011 v Litvi. Grčija je svojo moč prikazala predvsem v zadnji četrtini, dobila jo je s 26:15, končni izid pa je v njeno korist znašal 85:65.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.