Šport > Košarka
55 ogledov

"Zadovoljen bi bil z naslovom"

druženje Saša Despot
Slovenska reprezentanca se bo nocoj v svoji prvi tekmi na tokratnem EuroBasketu pomerila s Hrvaško. Ta bo pred domačimi gledalci po mnenju Luke Rupnika čutila dodaten pritisk. 22-letnik bi sicer bil zadovoljen z naslovom evropskega prvaka, a prvi cilj je napredovanje iz zagrebške skupine.

Kako ste pripravljeni pred začetkom evropskega prvenstva?
Zadnji ciklus treningov smo namenili še piljenju taktičnih zamisli in temu, da zadržimo kondicijo na neki primerni ravni. To je to, kar smo naredili, smo naredili. Mislim, da smo kar dobro pripravljeni. Zadnje tekme so nam dvignile tudi samozavest. Ko smo dobili načrt priprav, je morda kdo pomislil, da zadnji tekmi s Srbijo ne bosta dobri za samozavest, a izkazalo se je, da se lahko z njo tudi kosamo. Še zlasti se je to videlo v Banja Luki. Dvoboja sta še dodala nekaj optimizma.

Najprej nocoj Hrvaška.
Nekaj videoanaliz smo že opravili, košarkarje tekmecev pa tako ali tako vsi že od prej poznamo. Na nas je, da smo na prvi tekmi maksimalno zbrani in da uresničimo zamisli strokovnega štaba. Hrvaška v pripravljalnem obdobju ni doživela poraza, pritisk na domače košarkarje bo kar velik. Igrajo doma, gre za prvo tekmo prvenstva, pritisk ne bo majhen. To nam gre na roko, a so Hrvatje res zelo kakovostna reprezentanca, poimensko gre za same evroligaške in NBA igralce. Užitek se bo boriti proti njim, še zlasti s številnimi Slovenci na tribuni.

Pričakujete torej glasno podporo slovenskih navijačev med igranjem v Zagrebu?
Zagreb je zelo blizu. Rečeno je bilo, da bo na vsaki tekmi vsaj 3.000 naših navijačev, upam pa, da bo še kakšen več. To bo vsekakor dodaten plus za reprezentanco.

Se želite revanširati za poraz pred dvema letoma v Celju?
Vsekakor. Tisti poraz se je izkazal za odločilnega, saj je v četrtfinalu prinesel tekmo s Francozi. Saj veste, kako pravijo - 'pamti i vrati'.

To bo vaše drugo evropsko prvenstvo. Verjetno pričakujete nekoliko drugačno vlogo kot na EuroBasketu pred štirimi leti v Litvi?
Tako je. Prvič sem bil zraven, ker je bilo za mano dobro mladinsko prvenstvo, selektor Božidar Maljković pa je ocenil, da sem lahko zraven tudi pri članski reprezentanci. A vedel sem, da ob Jaki Lakoviču in Gogiju ne bom imel velike vloge. Zdaj je položaj drugačen, na vseh pripravljalnih tekmah sem igral po vsaj deset minut, nekako sem dobil svojo vlogo pri Juretu Zdovcu. Vesel sem, da mi je zaupal, zdi pa se mi, da sem med pripravami precej napredoval. Veliko se ukvarjajo z mano in zato sem strokovnemu štabu zelo hvaležen.

Podaljšali ste pogodbo z Unionom Olimpijo. Pričakujete, da bo ta napredek viden tudi med klubsko sezono?
Tako je. Vesel sem, da smo se dogovorili za nadaljnje sodelovanje. Z novim trenerjem Gašperjem Potočnikom sva govorila skozi celo poletje, pričakujem nekoliko večjo vlogo. Po parih letih se mi zdi, da sem dovolj zrel za večjo minutažo. Ali bo tako samo na enki, ali pa bova z Zackom Wrightom tudi skupaj na parketu, bo pa določil trener.

Če se vrnemo k EuroBasketu. Kako bi ocenili skupino C?
Ni več takšnih držav, da bi prišel, se pokazal in kar zmagal. Tudi Nizozemska zna povzročiti težave. Gruzija je že vrsto let dobra reprezentanca, ima tudi naturaliziranega Američana Jacoba Pullena. Tudi Makedonija je star znanec, Makedonci pa so že imeli eno vidno uvrstitev na evropskih prvenstvih (4. mesto v Litvi 2011, op. p.). Vsekakor ne gre za tako nekvalitetno skupino kot to nekateri mislijo. Tu sta še zelo močni Hrvaška in Grčija.

Če boste napredovali, vas v osmini finala čaka dvoboj z eno izmed reprezentanc skupine D, kjer pa nekako po slovesu odstopa le Litva.
Tam so favoriti Litva, Latvija, Češka (igrajo še Estonija, Ukrajina in Belgija, op. p.). Morda res ne gre za tako močno skupino, a v osmini finala gre vsak tekmec na nož. Lahkih tekem ni. Malce je odvisno od forme, slab dan lahko uniči prav vse.

S kakšno uvrstitvijo bi bili zadovoljni?
Zadovoljen bi bil z naslovom evropskega prvaka. Prvi korak mora sicer biti uvrstitev v drugi del tekovanja. Da bi igrali v Franciji. Naslednji cilj je uvrstitev v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.