Šport > Košarka
19 ogledov

"Našlo se je 12 borcev, gremo v boj"

Arena Zagreb
1/10
Saša Despot
V Montpellierju, Rigi, Berlinu in Zagrebu se v soboto začenja 39. evropsko košarkarsko prvenstvo. Slovenija bo uvodno tekmo v skupini C igrala ob 21. uri proti Hrvaški, ki poleg Španije edina v pripravljalnem obdobju ni doživela poraza.

Prvič v zgodovini bo Eurobasket potekal v štirih državah, prvič bodo predtekmovanju sledili izločilni boji in prvič po več kot desetletju Slovenija v svojih vrstah ne bo imela igralca iz lige NBA. Slovenski košarkarji so danes prispeli v Zagreb, prvi trening v Areni je bil na sporedu od 12.50 do 14.20.

Na evropskem prvenstvu tretjič v zgodovini sicer nastopa 24 reprezentanc, med katerimi pa ni izrazitega favorita. Stavnice največ možnosti pripisujejo branilcem naslova iz Stožic, košarkarjem Francije, ki bodo nastopili z večino najboljših, hkrati pa bodo tako v predtekmovanju (Montpellier) kot v izločilnih bojih (Lille) igrali pred domačimi navijači. Sledijo jim Španija, Srbija, Litva, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovenija.

Barve slednje bodo branili Nebojša Joksimović, Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Mitja Nikolić, Zoran Dragić, Miha Zupan, Jure Balažić, Saša Zagorac, Alen Omić, Jaka Klobučar in Uroš Slokar. Slednji si je na pripravljalni tekmi s Srbijo lažje poškodoval gleženj, a bo povsem nared za prvo tekmo prvenstva. Kljub odpovedi nekaterih vidnih igralcev, na čelu z Goranom Dragićem, nastop so mu "odsvetovali" pri njegovem delodajalcu Miamiju, prvenstvo slovenska reprezentanca začenja s smelimi cilji.

"Priprave smo dobro oddelali, pokazali smo bistven napredek, tudi na zadnji tekmi proti Srbiji smo kljub porazu prikazali vrhunsko košarko. Če bomo na tak način nadaljevali tudi na EP, bo vse v redu. Prva tekma proti Hrvaški bo sicer zelo težka, še zlasti zato, ker bo šlo za prvi dvoboj, ampak upam, da bomo maksimalno izkoristili našo pripravljenost. Našlo se je 12 borcev in gremo v boj," je tik pred začetkom EuroBasketa menil Zoran Dragić.

Najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih je Slovenija dosegla prav pod vodstvom Jureta Zdovca, ki je po imenih precej močnejšo slovensko reprezentanco popeljal do četrtega mesta. Na Poljskem je bil leta 2009 prvi mož izbrane vrste Erazem Lorbek, ki je bil izbran tudi v prvo peterko tekmovanja. Slovenija je takrat v četrtfinalu po visokem zaostanku premagala tudi Hrvaško, ki bo v soboto prvi tekmec "junakov".

Na zadnjem EuroBasketu je Hrvatom uspelo maščevanje, v Celju so po podaljšku premagali Slovenijo, ta pa je zaradi tega poraza v četrtfinalu naletela na razpoloženo Francijo. Slovenija je tekmovanje zaključila na petem mestu, to pa je bila njena druga najboljša uvrstitev na prvenstvih stare celine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.