Šport > Košarka
21 ogledov

Rivalstvo še iz črno-belih časov

Larry Bird Magic Johnson
1/12
Žurnal24 main
Russell je Lakers v finalu NBA premagal sedemkrat. West je edini MVP finala iz poražene ekipe. Masaker na spominski dan 1985. Lakers ponižani 131:92 (2008). To so zgodbe rivalstva Celticsov in Lakersov.

V noči na petek se začenja 12. finale lige NBA med največjima rivaloma Los Angeles Lakers in Boston Celtics. Slednji so dobili devet, Jezerniki le dva medsebojna finala. Gre za najuspešnejši franšizi v ligi – Kelti imajo že 17 šampionskih prstanov, košarkarji iz Kalifornije 15.

Opisano zgodbo rivalstva med Celtics in Lakers poglejte še v videu. Kako so se razpletli finali vseh 11 medsebojnih dvobojev teh dveh nasprotnikov, pa preverite v dodani galeriji.

Med letoma 1959 in 1968 so Celtics Lakers premagali šestkrat. Sledilo je leto 1969, ko so v Los Angelesu zgradili super nevarno ekipo okrog Jerryja Westa, Elgina Baylorja in Wilta Chamberlaina. V finalu so povedli z 2:0 in zdelo se je, da bo ekipa veterana Billa Russlla končno padla. Napaka: Kelti so še imeli nekaj svoje čarovnije. Spreobrnili so potek serije in zmagali še sedmič. Russell je bil brez besed.

15 let kasneje se je rivalstvo obnovilo. V bostonskem Gardnu je kraljeval Larry Bird, v Hollywoodu pa je svoje čarovnije kazal Magic Johnson. Finale leta 1984 je bil eden najbolj spektakularnih. Na veliko razočaranje navijačev iz L. A. so njihovi varovanci vnovič izgubili. Leto kasneje so v devetem poskusu Lakers končno premagali Celtics. Sploh prvič se je gostujoča ekipa veselila prstanov v Gardnu. Leta 1987 je na krilih Magica Jezernikov uspelo še drugič.

Sledilo je obdobje zatona najuspešnejše franšize – Celticsov (v finalu jih ni bilo kar 21 let). Pred tremi sezonami so bili še najslabša ekipa lige, nato pa s prihodom Raya Allena in Kevina Garnetta spet postali najboljša. Pred dvema letoma so veliki trojki v finalu nasproti stali Kobe Bryant in soigralci. Celtics so pokazali več želje, na šesti tekmi so Lakers ponižali s 131:92 in s 4:2 v zmagah sedemnajstič osvojili šampionske prstane. Črna mamba ima dve leti kasneje priložnost za maščevanje.

Poglejmo 10 najbolj nepozabnih trenutkov finalov med Celtics in Lakers.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.