Šport > Košarka
26 ogledov

Sagadin: D. J. Gay bo hitro prevzel vajeti v roke

Zmago Sagadin bi z veseljem pomagal Olimpiji. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Z legendarnim slovenskim trenerjem Zmagom Sagadinom smo se pogovarjali o klubski košarki v Domžalah, za konec pa smo spregovorili tudi o delu in dometu slovenske reprezentance, ki se intenzivno pripravlja na prihajajoče evropsko prvenstvo.

Zmago Sagadin, ki se je s svojim delom najbolj proslavil v Olimpiji, je po koncu lanske sezone sprejel nov izziv v svoji dolgoletni karieri košarkarskega trenerja – za tri leta je sedel na klop domžalskega Heliosa. Nabiranje okrepitev je pred začetkom sezone 2011/12 skorajda že končal, v prihodnji sezoni pa ga čaka delo z mlado, a talentirano ekipo.

Po imenih sodeč se zdi, da ste skupaj sestavili mlado (ta v povprečju šteje 21 let in pol, op. p.), a talentirano ekipo. Očitno v ospredju niso le kratkoročni cilji?
Vsekakor. Mislim, da imamo okoli deset zelo mladih igralcev in štiri malce bolj izkušene – gre za dvotirni projekt. Produkcija – iz teh talentov narediti čim več dobrih igralcev – in pa leto za letom dvigovati ekipni rezultat, saj gre za triletni projekt.

Domžale imajo trenutno eno od najboljših mladinskih in kadetskih ekip. Ste že prepoznali kaj pravega talenta za priključitev k članski ekipi?
Vsekakor so ti mladi članski igralci v skupini najbolj talentiranih v Sloveniji, kajti gre za igralce, ki so več ali manj bili v mladih selekcijah, ki so letos postali tako mladinski kot kadetski prvaki. Vendar gre za projekt: preskok iz talenta, se pravi talentiranega mladinca, v kakovostnega članskega igralca je najtežji v procesu razvijanja mladega igralca.

Pa je realna možnost, da Domžale na dolgi rok zadržijo te talente?
Kakor vem, imajo ti mladi fantje dolgoročne pogodbe, se pravi, da ni realno, da bi nam čez kakšno sezono začeli bežati. Mislim, da bodo ti igralci vsaj dve, tri sezone ostali skupaj.

Po posnetkih sodeč ste dobili kar dobro okrepitev iz ZDA D. J. Gaya, ki že trenira z vami. Kako ste kaj zadovoljni z njim?
Gre za zelo dobrega talentiranega mladega organizatorja igre. Čepravv je mlad in malce neizkušen, pa mislim, da bo kar hitro prevzel vajeti v roke in vodil ekipo tako, kot jo organizator igre' mora.

Bo Gay torej prvi organizator igre?
Da, realno je on je prvi organizator.

Iščete še kakšne okrepitve ali je domžalska postava za prihodnjo sezono popolna?
Iščemo še eno trojko in glede na to, da smo finančno zelo omejeni, lahko iščemo mlado, okoli dva metra visoko krilo. Eno imamo, eno pa še iščemo.

Kakšni pa so kaj cilji v klubu?
Vsekakor smo po proračunu za Olimpijo in Krko, ki imata približno štirikrat ali petkrat večjega. Seveda se mi želimo ohraniti oziroma stabilizirati kot tretji klub v Sloveniji in jasno, če bodo oni pokazali kakšne slabosti, bomo napadli tudi njiju.

Ste kaj spremljali reprezentančne pripravljalne tekme? Kakšno se vam zdi delo selektorja Maljkovića in kam lahko poseže slovenska reprezentanca na evropskem prvenstvu v Litvi?
Reprezentanca dela pametno, dobro, delo pa gre po začrtani poti. Prepričan sem, da ima Slovenija ekipo, ki se bo bojevala za medalje, in trenerja, ki ima dovolj znanja in izkušenj, da bo ekipo ustrezno vodil. Mislim, da razen v tem trenutku Španije, ki ima potencial, ki bi skoraj moral biti dovolj za zlato ali srebro, dejansko ni izrazitega favorita. Po imenih so morda tu še Francozi, ki pa nimajo vse urejeno, vse skupaj pri njih ne gre tako, kot bi moralo. Neugodna bo Litva zaradi domačega terena in pritiska publike, ampak smo že videli, da jo Slovenija lahko premaga. V ožji krog favoritov za medalje spadajo še Srbija in Slovenija, in to je to – pet reprezentanc, ki se bodo bojevale za medalje.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 15:30 15.avgust 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.