Šport > Košarka
172 ogledov

Slovenci so se oddolžili sosedom

slovenija košarka KZS/Twitter
Košarkarska reprezentanca Slovenije je zabeležila četrto zaporedno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022. V Kijevu je premagala Madžarsko s 84:72 (23:15, 40:36, 65:58).

Tekma je imela zgolj prestižni značaj, saj si je Slovenija že pred nastopi v ukrajinskem mehurčku zagotovila nastop na zaključnem turnirju štiriindvajsetih najboljših evropskih moštev v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem.

Z zmago so se izbranci selektorja Aleksandra Sekulića oddolžili Madžarom za edini poraz v teh kvalifikacijah. Zaključili jih bodo v soboto ob 15. uri z dvobojem proti reprezentanci Ukrajine.

Slovenija je vodila praktično celo tekmo. Na uvodni koš Madžarske je odgovorila z dvanajstimi zaporednimi točkami in prvim dvomestnim vodstvom. Tega je držala vse do odhoda članov začetne peterke na klop - Rupnik, L. Lapornik, Blažič, Murić, Dimec, a tudi s prihodom preostalih igralcev Slovenije se Madžarska ni več prebila v ospredje.

Ključno prednost, ki ji je omogočila mirno končnico, si je Slovenija priigrala v drugi polovici tretje četrtine, ko je z delnim izidom 13:0 prišla do najvišjega vodstva na tekmi - 61:45.

V zadnjih desetih minutah so se Madžari nekajkrat spustili pod deset točk zaostanka, dokončno pa je njihove upe pokopal najboljši posameznik tekme Jaka Blažič (24 točk, met 8:19, trojke 6:12, 6 skokov, 4 podaje, indeks 23) s trojko za 80:69.

Poleg Blažiča so imeli še štirje igralci dvomestne številke pri točkah. Luka Rupnik (trojke 3:5) je sedmim podajam dodal 13 točk, Edo Murić je ob šestih skokih dosegel 11 točk, eno več je prispeval Gregor Hrovat, deset pa jih je zbral Žiga Dimec.

Izjave po tekmi:

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Po pričakovanjih je bila tekma težka, s precej nihanji tako v obrambi kot napadu, toda z ekipno in borbeno predstavo nam je uspelo streti neugodno in trdoživo reprezentanco Madžarske. Glede na to, da smo imeli omejen čas za pripravo na tekmeca, so bili vzponi in padci pričakovani, a kot vedno poudarjam, če je volja in pripravljenost, se da z borbenostjo in ekipnim duhom zakrpati tudi te napake."

Jaka Blažič: "Nadaljujemo uspešni niz, predvsem pa me veseli, da smo znova pokazali naš zaščitni znak - obrambo. Z njo smo že v uvodnih minutah prišli do lepe prednosti, ki je nasprotniku v nadaljevanju ni uspelo izničiti. V soboto nas čaka še Ukrajina, ki je po mojem mnenju poleg nas najboljša ekipa v tej skupini, zato pričakujem zanimivo in lepo tekmo."

Gregor Hrovat: "Bili smo še posebej motivirani zaradi poraza na prvi tekmi. Dobro smo preučili tekmeca, pokazali pravi pristop in vseh dvanajst igralcev je od prve do zadnje minute garalo do zadnjega atoma moči. Imeli smo sicer nekaj težav v skoku, toda z agresivno obrambo in pametnim skokom smo prišli do zaslužene zmage."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice