Šport > Košarka
59 ogledov

Slovenci ugnali še Italijane

košarka Slovenija Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju za pokal Adecco v Kopru navdušila z borbeno igro in s tremi zmagami zasluženo osvojila prvo mesto.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju za pokal Adecco v Kopru navdušila z borbeno igro in s tremi zmagami zasluženo osvojila prvo mesto. Po Ukrajini in Finski je v zadnjem krogu premagala še Italijo s 76:67 (19:20, 38:29, 53:51)..

Izbranci selektorja Jureta Zdovca so pred polno dvorano Bonifika prikazali najboljšo predstavo v dosedanjih pripravah. Zasedbo Italije, ki ima v svojih vrstah dva igralca iz lige NBA ter številne odlične košarkarje, je premagala povsem zasluženo, saj je bila boljša praktično vseh štirideset minut.

Sosedski obračun za prvo mesto na pokalu Adecco je bil prava poslastica za ljubitelje košarke. Postregel je z vsem, kar privlači gledalce: veliko mero borbenosti na obeh straneh, lepimi akcijami in koši ter tudi ščepcem nervoze, ki nakazuje, da se največji košarkarski dogodek leta nezadržno bliža. Sodniki so podelili štiri tehnične osebne napake, med drugim tudi slovenskemu selektorju, ki je imel v zadnji četrtini 'kratek stik' z italijanskim kolegom Simonejem Pianigianijem. Tri zmage v Kopru, predvsem pa izjemna borbenost in ekipni duh med slovenskimi 'junaki', so odlična popotnica in vabilo gledalcem za obisk Stožic na zadnji prijateljski tekmi pred domačo publiko. V četrtek ob 20. uri se bo Slovenija zoperstavila svetovnim podprvakom Srbom.

Prvi polčas je bil najboljši Slovenije v dosedanjih sedmih pripravljalnih tekmah. Uvod je sicer pripadel gostom (12:18), nadaljevanje pa je bilo povsem v znamenju gostiteljev', ki so s fanatično borbenostjo v obrambi vnesli nemir v italijansko vrsto, hkrati pa s hitrim kroženjem žoge v napadu prišli do veliko lahkih košev in posledično do lepe prednosti na semaforju. Z delnim izidom 14:2 so na začetku druge četrtine povedli s 26:20, razliko pa do 19. minute razširili na 34:24. Z izjemo Žige Dimca je selektor Jure Zdovc v prvem delu priložnost ponudil vsem igralcem, kar deset pa se jih je vpisalo med strelce.

Nadaljevanje je bilo bolj izenačeno, saj so Italijani pričeli igrati bolj trdo, fizično in tudi natančno. Pred koncem tretje četrtine so za kratek čas celo povedli, odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjih petih minutah. Pri rezultatu 60:59 je najprej kapetan Jure Balažić zadel trojko, nato se je pod obročem odlično znašel prvi strelec Slovenije Uroš Slokar, Klemen Prepelič pa je s trojko začinil delni izid 8:0 in vodstvo 68:59 dobre tri minute pred koncem.

Slokar je 15 točkam dodal šest skokov, Prepelič je zadel štiri trojke in imel šest podaj, po enajst točk pa sta dosegla Mitja Nikolić (met iz igre 4:6, trojke 3:5) ter Zoran Dragić (5 skokov).

Za Slovenijo je to šesta zmaga v osmih prijateljskih tekmah v okviru priprav na evropsko prvenstvo, ki se bo v Zagrebu začelo 5. septembra. V prihajajočem tednu jo čakata še dve s svetovnimi podprvaki Srbi; v četrtek v Stožicah in v soboto v Banja Luki.

"Pred tekmo smo si zastavili cilj, da od prve do zadnje minute igramo agresivno. To nam je uspelo, saj smo tekmecu preprečili mete z razdalje in mu nismo dovolili, da se razigra. Zavedamo se in ta tekma je to dokazala, da lahko uspemo le z dobro obrambo. Energijo moramo črpati v obrambi in jo nato v napadu realizirati. Želja in borbenost nas mora krasiti. Zdaj nas čakajo še dve tekmi s Srbijo. Zame so oni eni glavnih favoritov za zlato medaljo na evropskem prvenstvo. Ključno pa je, da v primeru poraza ne povesimo glav in da jih slučajno ne dvignemo, če nam uspe zmagati," je po tekmi dejal Slokar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.