Šport > Košarka
42 ogledov

Slovenci zlahka opravili z Avstrijci

košarka Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela prijateljski turnir na Dunaju, ki sodi v sklop priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Premagala je Avstrijo (67:80).

Slovenski košarkarski so uspešno začeli drugi niz prijateljskih tekem v okviru priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Na prijateljskem turnirju na Dunaju so premagali Avstrijo z 80:67, jutri in v nedeljo pa jih čakata še dve tekmi. V soboto ob 20.15 reprezentanca Poljske, v nedeljo ob 16. uri pa Islandija.

Za Slovenijo je bila to tretja pripravljalna tekma. Na turnirju v Celju prejšnji teden je prepričljivo premagala Portugalsko in Belgijo, do konca priprav pa jo po Dunaju čakajo še tri odprte tekme. Dve bo odigrala v Ljubljani (Velika Britanija, Črna gora), eno pa v Mariboru (Makedonija).

Slovenski košarkarji, ki bodo v kvalifikacijah z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom igrali prvič po dvanajstih letih, so znova dokazali, da sodijo v višji rang tekmovanja kot ekipe, ki večino časa igrajo zgolj v kvalifikacije in se ne prebijejo na Eurobasket.

Dosedanje tri tekmece na prijateljskih tekmah so premagali s skupno povprečno razliko v koših + 19,6.

Avstrija za varovance selektorja Igorja Kokoškova ni bila povsem pravi izziv. Gostitelji turnirja v predmestju Dunaja, ki so na evropskem prvenstvu nazadnje igrali davnega 1977, tako da sploh niso uvrščeni na lestvico Mednarodne košarkarske zveze (Slovenija je 13. oziroma deveta evropska reprezentanca), so bili še en lahek zalogaj za Gorana Dragića in druščino.

Težave le na začetku

Začetek tekme sicer ni šel povsem v to smer, saj je imela zdaj že standardna začetna peterka - brata Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Gašper Vidmar - precej težav z motiviranimi gostitelji, nadaljevanje pa je vendarle potrdilo razliko v kakovosti.

V 15. minuti je imela Avstrija zadnje vodstvo (27:26), čez tri minute je bilo 38:28 za Slovenijo, ob odmoru pa je bila razlika že 17 točk.

Prednost dvajsetih točk je Slovenija držala ves drugi polčas, le v zaključku tekme so rezervisti ponudili priložnost gostiteljem za častni poraz. Trinajst točk razlike je zaenkrat najnižja zmaga Slovenije; Portugalsko je premagala za 16, Belgijo pa s plus 30.

Trener Kokoškov je na klopi pustil Žigo Dimca, Vlatka Čančarja in Miho Lapornika, prvi strelec Slovenije pa je bil tokrat Jaka Blažič s 17 točkami (met za 2 točki 4:6, trojke 3:5, 6 skokov, indeks 24). Sledil mu je Goran Dragić z 12 točkami v dvajsetih minutah (met iz igre 4:10), dvomestno število točk pa sta zbrala še Edo Murić (11) in Gašper Vidmar (10, 6 skokov).

Prijateljska tekma:

Avstrija - Slovenija 67:80 (18:19, 12:28, 15:14, 22:19)
Mahalbašić 19; Blažič 17, G. Dragić in Z. Dragić po 12, Murić 11.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.