Šport > Košarka
21 ogledov

Slovenec gotovo v finalu

smodis_pokal_cska_reuters
1/4
Žurnal24 main
Klubska košarkarska sezona se bo končala ta konec tedna s FF Evrolige v pariški dvorani Bercy. Tudi s tremi Slovenci. Jaka Lakovič in Erazem Lorbek bosta napadala prvi lovoriki, Matjaž Smodiš pa četrto.

Glede na to, da se bosta v prvem polfinalu v petek ob 18. uri srečala Barcelona in CSKA Moskva, je jasno, da bo imela Slovenija svojega predstavnika tudi v finalu, v katerem se bo zmagovalec omenjenega obračuna srečal z boljšim iz drugega polfinala med Partizanom in Olympiacosom (petek, 21.00).

Vsi trije slovenski igralci so že "stari mački" zaključnih turnirjev. To še posebej velja za Matjaža Smodiša, ki se v zadnjih mesecih vrača na stara pota po operaciji hrbtenice. Novomeščan bo že sedmič nastopil na zaključnem turnirju Evrolige, ob osvojitvi naslova CSKA, ki se je osmič v nizu uvrstil na final four, pa se lahko Smodiš z velikimi zlatimi črkami zapiše v evropsko klubsko zgodovino. Doslej je namreč le deset evropskih igralcev štirikrat dvignilo v zrak najbolj cenjeno lovoriko na stari celini, le enemu pa je to uspelo z dvema različnima kluboma. Smodiš je prvič postal evropski prvak leta 2001 v dresu bolonjskega Kinderja, dvakrat pa je naslov osvojil s CSKA (2006, 2008).


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Toda za razliko od prejšnjih sezon, v katerih je CSKA veljal za prvega favorita, so letos karte nekoliko premešane. Barcelona skozi vso sezono kaže odlične predstave tako v evroligi kot španskem prvenstvu, zato jo košarkarski strokovnjaki upravičeno postavljajo v vlogo glavnega favorita. Takega mnenja je tudi Jaka Lakovič, ki je v daljšem pogovoru za španski časnik El mundo deportivo priznal visoke ambicije. "To mora biti naše leto. Že vso sezono igramo na zelo visokem nivoju, zato imamo na zaključnem turnirju upravičeno najvišje cilje. Smo v odlični formi, imamo izjemno močan in nadarjen igralski kader, zato vsi že komaj čakamo, da se v polfinalu oddolžimo Rusom za lanski poraz," meni Lakovič.


Zelo samozavesten je tudi Erazem Lorbek, ki je v pogovoru za spletno stran Evrolige dejal: "Za nami je izjemna sezona, v kateri smo zmagali skoraj na vseh tekmah. Pričakujem, da bomo odlične predstave ponovili tudi na zaključnem turnirju, saj na tako velikem tekmovanju lahko zmagajo le ekipe, ki igrajo najboljšo košarko. Zame osebno bo polfinalni obračun zanimiv tudi z vidika bivših soigralcev, saj sem eno leto nazaj igral za CSKA in prav proti Barceloni dosegel zmago za finale."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Da jih čaka izjemno visoka ovira na poti do finala, priznava tudi glavni adut Moskovčanov Ramunas Šiškauskas, ki bo četrtič zapored nastopil na F4. "Barcelona je brez dvoma prvi favorit, ne samo proti nam, temveč celega turnirja. Toda na tovrstnih turnirjih ne zmagajo vedno favoriti, saj o uspehu odločajo malenkosti. Pomemben faktor je tudi povratek Matjaža Smodiša, od katerega po devetmesečni odsotnosti sicer ne moremo pričakovati čudežev, zagotovo pa nam bodo koristili njegovi nasveti in izkušnje," pravi Šiškauskas.

V drugem polfinalu si bosta stala nasproti največje presenečenje sezone Partizan in Olympiakos, ki je pred sezono vložil ogromna finančna sredstva, da bi osovraženemu mestnemu tekmecu Panathinaikosu odvzel lanski naslov. Za Grke torej v polfinalu šteje le zmaga, medtem ko bo Partizan nastopil povsem neobremenjen, saj je z uvrstitvijo na zaključni turnir krepko presegel pričakovanja in načrte. Da je za navijače črno-belih že uvrstitev na zaključni turnir dovolj velika nagrada, govori tudi izbor slogana zaključnega turnirja. Neki beograjski navijač je v spletnem glasovanju gladko prehitel konkurenco, ko je zapisal "Paris Bercy, Partizan merci" (Pariz Bercy, Partizan, hvala).
Dodaten slovenski pečat zaključnemu turnirju bo dal tudi slovenski sodnik Matej Boltauzer, ki je med osmimi izbranci, ki bodo delili pravico.
Partizan bo imel v dvorani Bercy brez dvoma podporo publike, saj je med njegovimi privrženci košarkarska žoga znova "prva droga". Trener Duško Vujošević bo drugič v karieri nastopil na zaključnem turnirju, čeprav ima trenerskih izkušenj oziroma let že toliko kot vsi trije ostali trenerji na F4 skupaj. "Naša posebna začimba za uspeh je povsem enostavna: delo, delo in še enkrat delo. Prepričan sem, da treniramo še enkrat toliko kot ostale ekipe, saj enostavno nimamo finančnih sredstev, da bi se lahko enakovredno kosali z najboljšimi evropskimi ekipami," so besede Vujoševića, ki se jih zagotovo dobro spominjajo tudi slovenski ljubitelji košarke iz še ne tako davnih časov, ko je tudi slovenski prvak mešal štrene najboljšim evropskim ekipam.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.